Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CiasteczkaPtysie i eklerkiZ różnych stron świata

Francuskie ptysie karmelowo-orzechowe z kruszonką

by Justyna Dragan 17 września 2020
autor Justyna Dragan 17 września 2020

Ten rok jest inny, tegoroczne wakacje dla większości z nas nie przebiegły zgodnie z planem. Zaplanowane wyjazdy, nowe kraje do zwiedzenia, kolejne przygody i znajomości. Promyki słońca, mnóstwo pamiątek, odrywanie nowych smaków i powrót do tych ulubionych widoków w danym regionie. Brzmi znajomo? Czy Tobie też pandemia pokrzyżowała plany? Jeśli odpowiedź brzmi TAK, a Ty tęsknisz za wakacyjnym klimatem i podróżami, to chciałabym zaprosić Cię dzisiaj na ten wyjątkowy wpis, w którym przeniesiemy się w podróż po smakach, a towarzyszyć nam będzie właśnie DIAMANT TRZCINOWY ❤️


Cukier trzcinowy  ma szerokie zastosowanie w kuchni całego świata! Znaleźć go możemy w wielu znanych potrawach i deserach. Jesteś ciekaw, do czego dodaje się go w Toskanii, Chinach, Ameryce czy też w Tajlandii? A może zastanawiasz się, w jakim kraju po raz pierwszy go wyprodukowano? Po te i inne ciekawostki oraz wiele innych przydatnych informacji na temat cukru trzcinowego odsyłam TUTAJ.

Portugalia 2017 r. Slynne Pasteis De Nata

Brownie

Kanadyjska szarlotka

Crème brûlée

 

 

 

 

 

 

 

Osobiście uwielbiam dodawać cukier trzcinowy do wszelkich ciast, kremów i deserów podkręcając tym samym smak i nadając swoim wypiekom karmelowego posmaku i pięknego złocistego koloru.

W tym roku nie udało mi się wyjechać na zagraniczne wakacje. Pozostało mi, podążając śladami cukru trzcinowego, powspominać te kulinarne miejsca na ziemi, które już na zawsze zostaną w mojej pamięci.

Francja, Paryż 2019 r.

Chcę Was zabrać na chwilkę do kraju, w którym wypieka się najlepsze croissanty, brioche i makaroniki, gdzie nie istnieje limit masła! Na każdym kroku znajdziecie malutką piekarnię z ciepłym pieczywem, chrupiącymi bagietkami z dużymi dziurami i słodkimi drożdżówkami. 

 

Zabieram Was do FRANCJI do Paryża, który miałam przyjemność odwiedzić w 2019 roku ❤️


#TrzciNOWY ŚWIAT

We współpracy z marką DIAMANT przygotowałam dla Was przepis na obłędne francuskie ptysie z kruszonką (craquelin) karmelowo-orzechowe. To wyjątkowy wypiek o głębokim smaku. Ciasto ptysiowe stanowi podstawę wielu francuskich wypieków. Pozwólcie, że opiszę Wam te niewielkie ptysie z zachowaniem najdrobniejszych szczegółów.

 

Pokrótce o dzisiejszym przepisie….

Po przygotowaniu ciasta ptysiowego szprycujemy na blaszkę równe okrągłe ptysie, na których umieszczamy zimny krążek z ciasta kruchego (mąka, masło i cukier trzcinowy DIAMANT). W trakcie pieczenia zachęcam do pozostania przy piekarniku i pooglądania jak ptysie apetycznie rosną, nabierają karmelowego koloru, a zimnY krążek zaczyna otulać ptysia, tworząc chrupiącą skorupkę. Magiczne? Nie wątpię! Dzięki użyciu właśnie cukru trzcinowego uzyskujemy nie tylko lepszy kolor, ale i też niepowtarzalny karmelowy smak i zapach.

Warto pamiętać, by po pieczeniu wstępnym pozostawić ptysie w uchylonym piekarniku jeszcze na kilkanaście minut w celu dosuszenia – wtedy nie opadną i na pewno zachowają chrupkość (nie ma nic gorszego niż rozmiękłe gumowe ciasto ptysiowe ;)).

Nadziewamy je dwoma kremami: pierwszy krem to połączenie dwóch czekolad (mlecznej i gorzkiej), które topimy w śmietance, a po odpowiednim schłodzeniu ubijamy na puszysty i intensywnie czekolady krem. Drugi zaś to zestawienie kremowego budyniu z mascarpone i karmelizowanymi orzechami laskowymi.

Wszystkie warstwy tego wypieku dopełniają się wzajemnie i tworzą spójną całość.

  • chrupkość – kruszonka z cukrem DIAMANT TRZCINOWY
  • słodycz – krem karmelowo-orzechowy
  • wyrazisty kontrast smakowy – intensywnie czekoladowy krem z przewagą gorzkiej czekolady

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko zaprosić Was do posmakowania odrobiny Francji, przygotowując te francuskie ptysie z kruszonką już teraz w swojej kuchni!


FRANCUSKIE PTYSIE KARMELOWO-ORZECHOWE Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI

(na 16 mniejszych ptysi)

Ciasto parzone:

  • 90 g masła
  • 180 ml wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 g mąki pszennej
  • 3 średnie jajka

Kruszonka (craquelin):

  • 70 g zimnego masła
  • 70 g cukru trzcinowego DIAMANT
  • 80 g mąki pszennej

Krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki 36%

Karmelizowane orzechy:

  • 100 g prażonych orzechów laskowych bez skórki
  • 100 g cukru trzcinowego DIAMANT
  • 30 ml wody

Krem karmelowo-orzechowy:

  • 400 ml mleka
  • 60 g cukru (30 g + 30 g)
  • 25 g masła
  • 3 żółtka
  • 25 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g serka mascarpone, dobrze schłodzonego
  • 150 g śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
  • całe zmiksowane karmelizowane orzechy

Dodatkowo:

  • cukier puder trzcinowy DIAMANT do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

Krem czekoladowy: śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku, aż będzie gorąca. Zdjąć z palnika, wrzucić połamane czekolady i wymieszać, aż się rozpuszczą. Jednolitą mieszankę czekoladową przelać do miski lub pojemnika, a po wystudzeniu schować do lodówki (pod przykryciem) na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Mieszanka musi się porządnie schłodzić, będziemy ją potem ubijać.

Kruszonka (craquelin): składniki zagnieść w misce w kulę ciasta, od razu cienko rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 0,4 cm. Schować do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie przygotować ciasto ptysiowe…

Ciasto ptysiowe: wodę, masło i sól umieścić w garnku, zagotować. Wsypać przesianą mąkę i od razu intensywnie mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie zwarta masa, która będzie odchodzić od ścianek garnka. Przełożyć ją na talerz, wystudzić. Dopiero wtedy wbijać po jednym jajku, miksując za każdym razem. Gładkie, jednolite i gęste ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.

 

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C (termoobieg). Dużą płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym ołówkiem odrysować w równych odstępach koła o średnicy ok. 5 cm (strona ze szkicem do dołu). Ciasto ptysiowe wyciskać na papier tak, by mieściło się w pomocniczych kołach.

Z rozwałkowanego i schłodzonego ciasta kruszonkowego wykroić krążki o średnicy 5 cm. Umieścić je na wyszprycowanych ptysiach, docisnąć dłonią spłaszczając.

Piec z termoobiegiem w 190 st.C przez 30 minut do ładnego wyrośnięcia, zarumienienia i popękanie kruszonki. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i dosuszyć ptysie jeszcze przez 15 minut. Następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Karmelizowane orzechy: cukier i wodę umieścić w garnku, gotować (nie mieszając) do powstania bursztynowego karmelu (potrwa to kilka minut). Wsypać orzechy laskowe, potrzymać jeszcze chwilę na palniku, następnie przełożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia. Zmielić w młynku do kawy na kleisty piasek.

Krem karmelowo-orzechowy: mleko, masło i połowę cukru (30 g) zagotować w garnku. W tym czasie ubić żółtka z drugą połową cukru (30 g) do jasności i puszystości wsypując pod koniec obydwie mąki. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, zdjąć je z palnika. Połowę wlać strumyczkiem do ubitych żółtek, miksując. Następnie całą żółtkową mieszankę przelać z powrotem do garnka z resztą mleka i podgrzewać energicznie mieszając, aż krem zgęstnieje i się zagotuje. Przełożyć do głębokiego talerza, od razu przykryć folią spożywczą, by nie utworzył się kożuch. Pozostawić do wystudzenia, schłodzić w lodówce.

Serek mascarpone i śmietankę kremówkę przełożyć do czystej miski, ubić na sztywno. Wsypać mielone karmelizowane orzechy oraz stopniowo dodawać budyń, zmiksować na puszysty krem. Schłodzić w lodówce.

Krem czekoladowy, który chłodził się kilka godzin w lodówce ubić krótko mikserem do lekkiej puszystości.

Składanie: obydwa kremy przełożyć do rękawów cukierniczych. Francuskie ptysie z kruszonką przekroić odkrawając „chrupiące czapeczki”. Nadziać kremem czekoladowym, następnie karmelowo-orzechowym. Tego drugiego nie żałujcie, jest go sporo, powinien apetycznie wystawać ponad ptysie. Wierzch przykryć czapeczkami i oprószyć cukrem pudrem trzcinowym. Podawać. Smacznego!

RADY

  • ptysie najlepiej nadziewać w dniu podania (zachowają chrupkość) i przechowywać w lodówce.
  • podczas łączenia poszczególnych składników kremu karmelowo-orzechowego, żadne z nich nie powinno być ciepłe. Orzechy studzimy, mascarpone i kremówkę wyjmujemy schłodzone, budyń tak samo. Unikniemy wtedy zwarzenia się kremu.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

jeden ptyś cały przepis (16 ptysi)
wartość energetyczna 472,6 kcal 7561 kcal
białko 7,7 g 122,7 g
tłuszcz 33,8 g 541,1 g
węglowodany 34,5 g 551,6 g

*wartości przybliżone

cukier trzcinowyczekolada gorzkaczekolada mlecznaorzechy laskoweserek mascarponeśmietana kremówkawykorzystanie żółtek
10 komentarzy
5
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Limonkowy sernik z białą czekoladą
następny
Szybkie pancakes w zdrowszej wersji

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Sernik creme brulee

Batoniki czekoladowe z 3 składników

Eklery jagodowo-bazyliowe

Sezonowe galette z pomidorami + kampania “Moc Polskich...

Gnocchi z oliwą, czosnkiem, parmezanem i szpinakiem

Makaroniki piernikowe

Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami

10 komentarzy

Ela 19 września 2020 - 19:14

Jak dla mnie bomba 🙂

odpowiedz
Sabina 21 września 2020 - 21:56

Witam, czy ptysie można upiec dzień wcześniej i nastepnego dnia nadziewać? Jeżeli tak, to w jaki sposób je przechowywać aby zachowały chrupkość? Z góry dziękuję za odpowiedź 😊

odpowiedz
Justyna Dragan 21 września 2020 - 22:44

Tak mozna 😉 przechowałabym w suchym miejscu najlepiej w jakimś pudełku, ale bez zamykania ☺️

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska 26 września 2020 - 18:31

Wyglądają tak pysznie. Szkoda, że nie mogę takich jeść, bo pochłonęłabym na pewno wszystkie!

odpowiedz
Joanna 14 kwietnia 2022 - 19:27

Kruszonkę mogę przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w zamrażarce?

odpowiedz
Commplace 11 października 2020 - 09:06

Ale pięknie wyglądają! Koniecznie muszę takie przyrządzić. Moje dzieci bardzo lubią słodkości, a ja wolę im serwować domowe wypieki niż gotowe ze sklepu. Są o wiele zdrowsze, a przy tym bardzo smaczne. Ptysie na pewno im zasmakują. Rewelacyjny pomysł na łakocie do kawy i nie tylko, na pewno wypróbuję 🙂

odpowiedz
Aazzz 1 listopada 2020 - 13:02

Zrobiłam. Są pyszne. Polecam

odpowiedz
Ola 5 grudnia 2021 - 18:26

W jaki sposób piec, jeśli nie mam w piekarniku funkcji termoobiegu?

odpowiedz
Justyna Dragan 6 grudnia 2021 - 13:04

góra dół 🙂

odpowiedz
Maryla 19 marca 2022 - 16:03

Czy nadziane ptysi można przechowywać np. W lodówce, jak długo i czy można je przykryć folią?

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Krem orzechowy-najlepszy!

Najnowsze komentarze

  • maja - Ciasto Poduszkowiec
  • Agnieszka - Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Iza - Ciasto zebra
  • Hania - Półkule czekoladowo-malinowe
  • Aleksandra - Pizzerinki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
✨Moi Drodzy! ✨ Przypominam, że tylko do jutr ✨Moi Drodzy! ✨

Przypominam, że tylko do jutra (do soboty) ebook „Croissanty w warunkach domowych” jest w promocyjnej cenie 🥐😘

🥐 LINK W BIO @justyna_dragan 🥐

Oprócz podstawowego przepisu na te rogale, czeka na Was kilka inspiracji dodatkowych. Na zdjęciu croissanty wypełnione ganache czekoladowym 🥰😍

Jadłabyś? 😅😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
… i wszystko jasne 🙃🤭 Choć wersja „aksa … i wszystko jasne 🙃🤭
Choć wersja „aksamitny krem” też brzmi dobrze! 😁

#justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas
Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? Strzel Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? 
Strzelaj! 😅😁✨

✨ #foodphotography ✨

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#
W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat pod W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat podstawowego pszennego chleba na zakwasie 🍞

Niezmiennie cieszy się dużą popularnością na blogu - to BARDZO przydatny poradnik dla tych, co są na początku przygody z bochenkami składanymi ☺️

W 2021 roku wypuściłam ebooka o tartach. Ten również miło został przez Was przyjęty! ❤️

⏩ Jeśli korzystasz z moich treści, to wiesz, że sumiennie OPISUJĘ I WYJAŚNIAM. Odpowiadam na pytania i zachęcam do eksperymentowania.

🥐 W najnowszych ebooku o CROISSANTACH chcę Ci udowodnić, że jesteś w stanie upiec takiego rogala, o takim przekroju, jak ze zdjęcia powyżej 😎

🔥 Podejmij ze mną to wyzwanie! Link zostawiam w bio @justyna_dragan 🔥

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT