Czy z zaledwie czterech składników można przygotować wyborny deser? Niewątpliwie tak! Crème brûlée to klasyka kuchni francuskiej. Śmietanowo- jajeczny deser z wyrazistym smakiem wanilii pieczony w dość niskiej temperaturze w niewielkich jednoporcjowych foremkach. Najpyszniejszy po porządnym schłodzeniu i tuż po opaleniu palnikiem gazowym. Kremowa konsystencja połączona z chrupiącą skarmelizowaną skorupką na wierzchu. Bajka! Skuś się, nie pożałujesz- to proste ;).
SKŁADNIKI
(na 4-6 porcji)
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 5 żółtek
- 50 g cukru + cukier do karmelizacji
- 1 laska wanilii
PRZYGOTOWANIE
Śmietankę przelać do garnka. Z laski wanilii wydobyć ziarenka, dodać je do śmietany, wrzucić również całą laskę. Podgrzewać na małym ogniu, aż śmietana prawie się zagotuje. Zdjąć z palnika, przestudzić. Wyjąć laskę wanilii.
Żółtka wymieszać z cukrem przy pomocy trzepaczki (krótko, nie ubijać). Strumyczkiem wlewać ciepłą śmietankę, mieszać, aż składniki się połączą. Powstałą masę przelać przez sitko, a następnie rozlać do 4-6 kokilek/foremek do zapiekania (wyższych lub płaskich). Piec w 100-120 st.C przez około 50 minut, aż krem się zetnie i będzie galaretkowaty. Wyjąć, a po wystudzeniu schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Pamiętajcie, by nakryć desery folią spożywczą, by nie wchłonęły zapachów z lodówki.
Tuż przed podaniem osuszyć powierzchnię ręcznikiem papierowym, wysypać odrobinę cukru (ok. 2 łyżeczki na każdy crème brûlée) i skarmelizować palnikiem gazowym- cukier się rozpuści, następnie skarmelizuje i utworzy chrupiącą skorupkę. Podawać od razu. Smacznego!
RADY
- laska wanilii odgrywa tu bardzo istotną rolę. Nie zastępujcie jej żadnymi aromatami, cukrami itp.
- masy nie należy napowietrzać, ubijać itp. Żółtka krótko mieszamy z cukrem, podobnie podczas łączenia żółtek ze śmietaną.
- czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od użytych foremek do zapiekania. W tych płaskich deser upiecze się szybciej.
10 komentarzy
Nigdy nie jadłam. Wygląda bardzo smacznie 😉
Uwielbiam krem crème brûlée i nie przejmuje się kaloriami, ponieważ staram się wszystko spalić na siłowni.
new balance sklep online
Raz za kiedy można sobie pozwolić 😀
Jak tu pięknie! ; ) A foremki są bardzo eleganckie.
Dzięki! 😉
Sama nigdy nie próbowałam zrobić, ale kusi 🙂
Warto zrobić! 😉
[…] że deser ten pokochał cały świat. Przepis na klasyczny creme brulee znajdziesz na blogu: KLIK. Jeśli to Twoje smaki, a jednocześnie nie zdarza Ci się odmawiać kawałka wybornie kremowego […]
Czy uda się również na śmietanie 30%? 😕
tak:)