Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
DESERY

Crème brûlée

by Justyna Dragan 6 lutego 2020
autor Justyna Dragan 6 lutego 2020

Czy z zaledwie czterech składników można przygotować wyborny deser? Niewątpliwie tak! Crème brûlée to klasyka kuchni francuskiej. Śmietanowo- jajeczny deser z wyrazistym smakiem wanilii pieczony w dość niskiej temperaturze w niewielkich jednoporcjowych foremkach. Najpyszniejszy po porządnym schłodzeniu i tuż po opaleniu palnikiem gazowym. Kremowa konsystencja połączona z chrupiącą skarmelizowaną skorupką na wierzchu. Bajka! Skuś się, nie pożałujesz- to proste ;).


SKŁADNIKI

(na 4-6 porcji)

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru + cukier do karmelizacji
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE

Śmietankę przelać do garnka. Z laski wanilii wydobyć ziarenka, dodać je do śmietany, wrzucić również całą laskę. Podgrzewać na małym ogniu, aż śmietana prawie się zagotuje. Zdjąć z palnika, przestudzić. Wyjąć laskę wanilii.

Żółtka wymieszać z cukrem przy pomocy trzepaczki (krótko, nie ubijać).  Strumyczkiem wlewać ciepłą śmietankę, mieszać, aż składniki się połączą. Powstałą masę przelać przez sitko, a następnie rozlać do 4-6 kokilek/foremek do zapiekania (wyższych lub płaskich). Piec w 100-120 st.C przez około 50 minut, aż krem się zetnie i będzie galaretkowaty. Wyjąć, a po wystudzeniu schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Pamiętajcie, by nakryć desery folią spożywczą, by nie wchłonęły zapachów z lodówki.

Tuż przed podaniem osuszyć powierzchnię ręcznikiem papierowym, wysypać odrobinę cukru (ok. 2 łyżeczki na każdy crème brûlée) i skarmelizować palnikiem gazowym- cukier się rozpuści, następnie skarmelizuje i utworzy chrupiącą skorupkę. Podawać od razu. Smacznego!


RADY

  • laska wanilii odgrywa tu bardzo istotną rolę. Nie zastępujcie jej żadnymi aromatami, cukrami itp.
  • masy nie należy napowietrzać, ubijać itp. Żółtka krótko mieszamy z cukrem, podobnie podczas łączenia żółtek ze śmietaną.
  • czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od użytych foremek do zapiekania. W tych płaskich deser upiecze się szybciej.

śmietana kremówka
10 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Zeppole- pączki z ricotty
następny
Fioletowy koktajl z jagodami maqui

Zobacz również

Jadalne doniczki czekoladowe

Śliwki pieczone z miodem i cynamonem

Mini jogurtowce z jagodami

Lody szarlotkowe + Projekt „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”

Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

Półkule czekoladowo-malinowe

Lekki jogurtowiec z galaretką i truskawkami

Tiramisu

10 komentarzy

Klaudia Jaroszewska 10 lutego 2020 - 08:17

Nigdy nie jadłam. Wygląda bardzo smacznie 😉

odpowiedz
Adam 12 lutego 2020 - 20:34

Uwielbiam krem crème brûlée i nie przejmuje się kaloriami, ponieważ staram się wszystko spalić na siłowni.
new balance sklep online

odpowiedz
Justyna Dragan 13 lutego 2020 - 13:43

Raz za kiedy można sobie pozwolić 😀

odpowiedz
Delektujemy 5 marca 2020 - 12:34

Jak tu pięknie! ; ) A foremki są bardzo eleganckie.

odpowiedz
Justyna Dragan 8 marca 2020 - 00:32

Dzięki! 😉

odpowiedz
Julka 9 marca 2020 - 12:00

Sama nigdy nie próbowałam zrobić, ale kusi 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 10 marca 2020 - 16:11

Warto zrobić! 😉

odpowiedz
Sernik creme brulee - Justyna Dragan 17 stycznia 2022 - 11:14

[…] że deser ten pokochał cały świat. Przepis na klasyczny creme brulee znajdziesz na blogu: KLIK. Jeśli to Twoje smaki, a jednocześnie nie zdarza Ci się odmawiać kawałka wybornie kremowego […]

odpowiedz
Aneta 31 stycznia 2022 - 15:04

Czy uda się również na śmietanie 30%? 😕

odpowiedz
Justyna Dragan 31 stycznia 2022 - 17:06

tak:)

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 2

    Ciasto Poduszkowiec

  • 3

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 4

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 5

    Sernik creme brulee

  • 6

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 7

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 8

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Bananowe FIT ciasto z czekoladą

  • 12

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Emilia - Jadalne doniczki czekoladowe
  • Daniela92 - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Iza - Domowe masło+ maślanka gratis
  • Basia - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Marek - Bazlama- turecki chleb z patelni

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak co roku) na wyzwanie #jagodziankidraganki 😎😁 Kto będzie piekł w tym roku razem ze mną? 😁😁 Już nie mogę się doczekać! ❤️🙌

A tymczasem zachęcam do korzystania z innych przepisów z sezonowymi owocami 🥰 Szukaj na blogu, szukaj tutaj na IG i oczywiście w ebookach ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
🖤beza nie musi być nudna 🤍 Zostawiam na do 🖤beza nie musi być nudna 🤍  Zostawiam na dobranoc! 🥰 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas @foodfluffer
Mniej analizowania, więcej działania. Byśmy odp Mniej analizowania, więcej działania.
Byśmy odpuścili z tym: „a co ktoś sobie pomyśli…”
Pytajmy, prośmy o pomoc, niech myśl o porażce nas nie blokuje.

Dziecięcej radości nam wszystkim! ❤️🥰 
PS. Przepis na doniczki szukajcie w rolkach😘😘 
#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
A jaki jest Twój ulubiony przepis na rabarbar? 😎
Ukryty w cieście, w drożdżówce, w musie, a może karmelizowany? Daj znać!! ❤️

A przepisu na drożdżówki ze zdjęcia szukaj w poprzednim poście ❤️❤️

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend##rabarbar#drożdżówki @hautescuisines @foodfluffer
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT