Dzień dobry! Jeszcze moment i przywitamy upragnioną wiosnę. W mojej diecie, przez cały rok, staram się dostarczać różnorodne warzywa i owoce. Uwielbiam, gdy talerz obfituje w kolory. Ostatnio zakochałam się w pewnym wyjątkowym produkcie- w jagodach maqui pochodzących z Ameryki Południowej, które mają wiele właściwości zdrowotnych. Działają przeciwzapalnie, oczyszczająco, przyśpieszają także metabolizm. Zawierają wysoki poziom antocyjanów, wiele witamin i składników mineralnych. Dzisiaj mam dla Was smaczną propozycję na wykorzystanie sproszkowanych jagód maqui- koktajl o pięknym fioletowym kolorze z bananami, masłem orzechowym i odżywką białkową. W ostatnich tygodniach robiłam go już wiele razy, co mogliście widzieć na Instagramie. Kilka osób pytało o przepis, więc jest ;). Uprzedzając pytania, jagody dostępne są, np. w Rossmannie- marka Purella. Polecam!
SKŁADNIKI
(na 2 porcje)
- 2 banany (najlepiej dojrzałe)
- 250 ml dowolnego mleka (roślinnego lub krowiego)
- 1 płaska łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka jagód maqui
- 1 łyżka odżywki białkowej, np. waniliowej
PRZYGOTOWANIE
Banany obrać, wszystkie składniki zmiksować na gładko. Podawać od razu, gdyż z czasem koktajl ciemnieje i traci intensywny fioletowy kolor.
8 komentarzy
Jakie cudowne zdjęcia! Koktajl ma obłędny kolor!
jaki pyszny mix… <3
Ale kolorek. Jak dla mnie idealny koktajl
Przepiękny jest ten kolor! Wygląda jak ten z bajki Gumisie 😉
Ja bardzo lubię koktajle 🙂 przygotowuję je sobie często na śniadanie. Mam już kilka ulubionych, ale często testuje też nowe mikstury, by urozmaicić moją codzienną dietę. Koktajl z jagodami maqui próbowałam ostatnio. Wyszedł przepyszny! Nawet moje dzieci zaciekawił jego smak i kolor, więc na pewno jeszcze kiedyś go przyrządzę 🙂
Nigdy nie słyszałem o tych jagodach, ale ten przepis skutecznie przekonuje, żeby ich spróbować 😉
[…] Bądźmy szczerzy, kto nie kocha jagód? Ten przepis jest zarówno cierpki, jak i słodki. Kliknij tutaj, aby zdobyć przepis. […]
Wow, świetny kolor. Warto wypróbować przepis.