Szybkie pierniczki, które nie wymagają leżakowania. Miękkie od razu po upieczeniu. Wyraziste w smaku, idealne na wigilijny stół. W składzie niezastąpione masło, prawdziwy miód, kwaśna śmietana i dużo przyprawy do piernika. Jeśli używacie domowej przyprawy, zmniejszcie nieco jej ilość w przepisie (jest bardziej intensywna). W zależności od wielkości i grubości otrzymamy 60-80 pierniczków (około 3 blaszki). Z ciastem fantastycznie się pracuje, jest bardzo plastyczne. Polecam!
SKŁADNIKI
(na 60-80 sztuk)
- 100 g masła
- 120 g miodu
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao (10 g)
- 400 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (4 g)
PRZYGOTOWANIE
Masło wraz z miodem, przyprawą do piernika i kakao rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę i cukier puder wymieszać, przesiać do miski. Dodać jajko, żółtko, sodę ze śmietaną oraz przestudzoną mieszankę korzenną. Wszystko dobrze zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5-0,8cm (w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki), za pomocą foremek wykrawać dowolne kształty. Im ciasto będzie chłodniejsze, tym wałkowanie będzie prostsze.
Pierniczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 8-10 minut (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i grubości pierniczków. Nie należy piec ich zbyt długo, gdyż wtedy mogą wyjść twarde).
Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę na blaszce, by stwardniały, następnie przełożyć na kratkę w celu wystudzenia. Pierniczki można dowolnie udekorować, np. lukrem lub czekoladą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku/puszce. Smacznego!
21 komentarzy
urocze! 🙂
zapraszam do konkursu 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Zrobiłam…. i są świetne ! oczywiście swoim zwyczajem dodałam dużo mniej cukru pudru – bo tylko 2 łyżki i też pychotka.
Następne zrobię z ksylitolem – takie dla cukrzyków i dbających o linię 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam!
Bardzo chciałabym je zrobić, wyglądają przepysznie! Czy mogłabym dodać ksylitol/erytrol zamiast cukru pudru? Pozdrawiam serdecznie!
myślę, że tak 🙂
Pierniki rewelacyjne! Przepis znalazłam w tamtym roku, i w tym ponownie będę je robić! (już myślałam, że nie znajdę tego przepisu i byłam na skraju załamania – ale się udało znaleźć :D)
Czy musi byćdodane kakao?
Nie 🙂 Bez kakao tez wyjda, beda tylko jasniejsze. Pozdrawiam!
Dziękuję za świetny przepis 👌 Pierniczki są pyszne, chociaż zrobione „na ostatnią chwilę”
Zrobiłam wczoraj, wyszły przepyszne że raczej nie dotrwają do świąt. Mąż podkrada mimo że nie przepada za tego typu słodkościami. Dziękuję 😊
Świetny przepis. Zrobiłam wczoraj. Były miękkie od razu, ale lepsze są na drugi dzień. Smakują jak ze sklepu 😍
Proszę podać przepis na lukier, lepiej wychodzi białko i cukier czy puder i np. sok z cytryny
co zrobiłam źle? ciasto klei się że hoho
Ja mam pytanie jak długo później mogą być przechowywane? Mam dylemat na jaki przepis się zdecydować, ten żeby były mięciutkie czy inny, z którego są bardziej chrupiące 🤔 Pozdrawiam!! 🤍
Długo długo 😉 w zamkniętym pojemniku spokojnie kilka tygodni.
Planuję zrobić pierniczki z tego przepisu do ozdabiania w grupie dzieci w żłobku, jednak kilkoro z nich nie może jeść produktów mlecznych, a w przepisie jest śmietana. Czy jest coś, czym mogłabym ją zastąpić? (Bez białek mleka)
Kochana, zaczynałaś w 2015 ja skorzystałam wtedy z Twojego przepisu na pierniczki. Zapamiętałam wtedy nazwę bloga i dziś sobie o nim przypomnialam. I proszę Panna dorosła, a ja już wtedy 6 lat temu Ciebie podziwiałam, ile w tak młodej osobie jest chęci i zapału.Gratuluję i życzę dalszych, owocnych sukcesów.
PS. pierniczki wspaniałe rzeczywiście 🙂
Czy pieczemy gora dół czy termoobieg?
góra dół 🙂
Czym tak pięknie je przyozdobiłaś? Jakimś lukrem w pisaku?
Śmietana może być prosto z lodówki?