Szybkie pierniczki, które nie wymagają leżakowania. Miękkie od razu po upieczeniu. Wyraziste w smaku, idealne na wigilijny stół. W składzie niezastąpione masło, prawdziwy miód, kwaśna śmietana i dużo przyprawy do piernika. Jeśli używacie domowej przyprawy, zmniejszcie nieco jej ilość w przepisie (jest bardziej intensywna). W zależności od wielkości i grubości otrzymamy 60-80 pierniczków (około 3 blaszki). Z ciastem fantastycznie się pracuje, jest bardzo plastyczne. Polecam!
SKŁADNIKI
(na 60-80 sztuk)
- 100 g masła
- 120 g miodu
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao (10 g)
- 400 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (4 g)
PRZYGOTOWANIE
Masło wraz z miodem, przyprawą do piernika i kakao rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę i cukier puder wymieszać, przesiać do miski. Dodać jajko, żółtko, sodę ze śmietaną oraz przestudzoną mieszankę korzenną. Wszystko dobrze zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5-0,8cm (w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki), za pomocą foremek wykrawać dowolne kształty. Im ciasto będzie chłodniejsze, tym wałkowanie będzie prostsze.
Pierniczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 8-10 minut (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i grubości pierniczków. Nie należy piec ich zbyt długo, gdyż wtedy mogą wyjść twarde).
Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę na blaszce, by stwardniały, następnie przełożyć na kratkę w celu wystudzenia. Pierniczki można dowolnie udekorować, np. lukrem lub czekoladą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku/puszce. Smacznego!
19 komentarzy
urocze! 🙂
zapraszam do konkursu 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Zrobiłam…. i są świetne ! oczywiście swoim zwyczajem dodałam dużo mniej cukru pudru – bo tylko 2 łyżki i też pychotka.
Następne zrobię z ksylitolem – takie dla cukrzyków i dbających o linię 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam!
Bardzo chciałabym je zrobić, wyglądają przepysznie! Czy mogłabym dodać ksylitol/erytrol zamiast cukru pudru? Pozdrawiam serdecznie!
myślę, że tak 🙂
Pierniki rewelacyjne! Przepis znalazłam w tamtym roku, i w tym ponownie będę je robić! (już myślałam, że nie znajdę tego przepisu i byłam na skraju załamania – ale się udało znaleźć :D)
Czy musi byćdodane kakao?
Nie 🙂 Bez kakao tez wyjda, beda tylko jasniejsze. Pozdrawiam!
Zrobiłam wczoraj, wyszły przepyszne że raczej nie dotrwają do świąt. Mąż podkrada mimo że nie przepada za tego typu słodkościami. Dziękuję 😊
Świetny przepis. Zrobiłam wczoraj. Były miękkie od razu, ale lepsze są na drugi dzień. Smakują jak ze sklepu 😍
Proszę podać przepis na lukier, lepiej wychodzi białko i cukier czy puder i np. sok z cytryny
Ja mam pytanie jak długo później mogą być przechowywane? Mam dylemat na jaki przepis się zdecydować, ten żeby były mięciutkie czy inny, z którego są bardziej chrupiące 🤔 Pozdrawiam!! 🤍
Długo długo 😉 w zamkniętym pojemniku spokojnie kilka tygodni.
Planuję zrobić pierniczki z tego przepisu do ozdabiania w grupie dzieci w żłobku, jednak kilkoro z nich nie może jeść produktów mlecznych, a w przepisie jest śmietana. Czy jest coś, czym mogłabym ją zastąpić? (Bez białek mleka)
Kochana, zaczynałaś w 2015 ja skorzystałam wtedy z Twojego przepisu na pierniczki. Zapamiętałam wtedy nazwę bloga i dziś sobie o nim przypomnialam. I proszę Panna dorosła, a ja już wtedy 6 lat temu Ciebie podziwiałam, ile w tak młodej osobie jest chęci i zapału.Gratuluję i życzę dalszych, owocnych sukcesów.
PS. pierniczki wspaniałe rzeczywiście 🙂
Czy pieczemy gora dół czy termoobieg?
góra dół 🙂
Czym tak pięknie je przyozdobiłaś? Jakimś lukrem w pisaku?
Śmietana może być prosto z lodówki?