1,7K
Oryginalne i niezwykle smaczne orzechowe serca-pierniczki. Udekorowane w minimalistyczny sposób. Pięknie się prezentują na świątecznym stole, jak i również w walentynki. Przepis podpatrzony u Pani Doroty z Moje Wypieki. Troszkę go zmodyfikowałam. Polecam!
Składniki: (na ok. 40 sztuk)
Ciasto:
200 g miodu
50 g cukru
200 g zmielonych orzechów włoskich
100 g mąki pszennej
100 g posiekanych orzechów włoskich
1 duże jajko
1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika (polecam domowej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g miodu
50 g cukru
200 g zmielonych orzechów włoskich
100 g mąki pszennej
100 g posiekanych orzechów włoskich
1 duże jajko
1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika (polecam domowej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
1 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki wody lub soku z cytryny
Dodatkowo:
40 połówek orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto: Miód oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Zmielone orzechy wymieszać z przesianą mąką, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną. Dodać jajka i przestudzony miód z cukrem. Wszystko zmiksować. Wsypać posiekane orzechy, wmieszać je do ciasta. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce całą noc.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Za pomocą foremki wykrawać serca. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach. Piec w 180 st.C przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Po upieczeniu są miękkie, ale jeśli stwardnieją, należy umieścić je na kilka dni w puszce.
Lukier: Cukier puder przesiać, dodać wodę/ sok z cytryny i utrzeć. Ostudzone pierniczki udekorować lukrem i połówkami orzechów. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego !
1 komentarz
Smacznie wygląda 😉