Poduszkowiec to połączenie kakaowego ciasta na oleju i waniliowej masy serowej szprycowanej w formie kratki. Podczas pieczenia kakaowe ciasto wyrasta, tworząc charakterystyczne brązowe „poduszeczki”. Myślę, że ten wypiek sprawdzi się na każde święta i organizowane przyjęcie. Sprawdź!
SKŁADNIKI
(na blaszkę o wymiarach ok. 24×30 cm)
Waniliowa masa serowa:
- 500 g mielonego tłustego twarogu (u mnie Mój Ulubiony z Wielunia)
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 20 g proszku budyniowego waniliowego
Ciasto kakaowe:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 120 ml oleju rzepakowego
- 120 ml mleka
- 30 g kakao
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Waniliowa masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko zblendować je do połączenia.
Ciasto kakaowe: tutaj również składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka ubić z solą oraz cukrem na jasną i puszystą masę. Strumyczkiem wlewać olej oraz mleko, miksować na niskich obrotach. Na koniec przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć szpatułką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach.
Ciasto przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach ok. 24×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyszprycować masę serową, tworząc kratkę (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą tylką).
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!
4 komentarze
Ekstra wygląda. Będę musiała takie zrobić. Idealne do kawki.
Z chęcią spróbuję. Jeszcze nie robiłam takiego ciasta
Świetne. Nigdy nie spotkałam tego cista. chętnie bym spróbowała
Pychotka. Idealne do kawki. 🙂