O dziwo dzisiaj nie na słodko ;). Wytrawne kapuśniaczki z pieczarkami w cieście francuskim. Takie jedzonko schodzi w moim domu migiem. Wiem, że do świąt jeszcze trochę czasu, ale zapamiętajcie sobie ten przepis- na pewno przyda się w okolicach grudnia. Szklanka gorącego czerwonego barszczyku i do tego taki kapuśniaczek… Zapachniało świętami? 😉
Składniki: (na ok. 22 małych kapuśniaczków)
- 250 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- odrobina oleju do smażenia
- 300 g kapusty kiszonej
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 1 duże opakowanie (300 g) ciasta francuskiego
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania kapuśniaczków
- czarnuszka, kminek lub sezam do posypania
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, obrać i drobno posiekać. Cebulę również obrać, posiekać i zeszklić na patelni z olejem. Gdy będzie miękka, wrzucić pieczarki i dusić chwilę, aż nadmiar wody odparuje. Kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą, by nie była zbyt kwaśna, po czym drobno posiekać i dodać do pieczarek z cebulą. Całość przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, następnie odstawić do wystudzenia.
Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem przeciąć na dwa równe prostokąty.
Farsz rozprowadzić po cieście zostawiając z jednej strony wolny margines, który wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku tak, by krawędź z jajkiem złączyła miejsce sklejenia. Roladę pokroić na małe kapuśniaczki o długości 4 cm.
Umieścić je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać odrobiną czarnuszki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20-23 minut do ładnego zezłocenia. Upieczone wyjąć i lekko przestudzić. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!
12 komentarzy
Koniecznie musze je zrobic 😀
Wyszły rewelacyjne. I w ekspresowym tempie:)
przepyszne i jeszcze kubek gorącego barszczu i jestem w niebie 😀
Czy można je zamrozić i po rozmrozenii podpiec w piekarniku?
tak:)
a jakby to zrobić w formie tarty na cieście francuskim? uda sie? nie bedzie zbyt mokre ciasto?
Można spróbować, myślę; że będzie okey 😉
ale byśmy jedli wszyscy takie "wypieki" 🙂
wygląda to pysznie
Pieczenie góra dół czy termoobieg? 😍
Góra dół 😉
Podana porcja farszu wystarcza na jedno ciasto francuskie czy więcej?