Tłusty twaróg, kremowa philadelphia i uniwersalny serek mascarpone. Do tego biała czekolada i ziarenka z laski wanilii. To jest sernik luksusowy, który przed podaniem oblewam własnoręcznie przygotowanym sosem z sezonowych śliwek o korzennych nutach cynamonu i anyżu. Czy to już jesień….? 😉 Wypróbuj!!
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 23-24 cm)
Ciasteczkowy spód:
- 180 g ciastek maślanych
- 50 g masła, stopionego i przestudzonego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Masa serowa:
- 500 g tłustego twarogu mielonego
- 250 g serka philadelphia
- 250 g serka mascarpone
- 170 g cukru
- 100 g tłustego kremu kokosowego (u mnie marki Kara) lub śmietanki kremówki 36%
- 100 g białej czekolady
- 5 jajek
- 20 ml soku z cytryny
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
Korzenny sos śliwkowy:
- 500 g śliwek węgierek
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Ciasteczkowy spód: ciastka zmiel na piasek, następnie wymieszaj z cynamonem i rozpuszczonym masłem. Ciasteczkową masę wyłóż do tortownicy o średnicy 23-24 cm, której dno wyściel papierem do pieczenia. Podociskaj dłonią lub spodem szklanki/kokilki. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 7-8 minut. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
Masa serowa: wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. Białą czekoladę rozpuść w kremie kokosowym (lub w śmietance kremówce). Robię to w garnuszku na najmniejszej mocy na płycie indukcyjnej. Gdy czekolada się podgrzewa, dodaję tu też wydobyte ziarenka z laski wanilii i pustą laskę, która oddaje jeszcze trochę smaku. Potem laskę wyrzucam. Wszystkie składniki masy serowej krótko zblenduj na gładko (blenderem ręcznym lub w thermomixie). Masę serową wylej na podpieczony spód.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 140 st.C przez około 70 minut, aż sernik będzie ścięty z góry, ale wciąż biały. Polecam piec w kąpieli wodnej. Ja często wstawiam blaszkę z wrzącą wodą piętro niżej (tuż pod blaszką z sernikiem). Studź w otwartym piekarniku, następnie schowaj do lodówki na całą noc.
Korzenny sos śliwkowy: śliwki umyj, pokrój na połówki, usuń pestki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Zasyp cukrem, dodaj anyż, cynamon, ekstrakt z wanilii oraz sok i skórkę z pomarańczy. Przemieszaj, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 i piecz przez około 25 minut, aż śliwki puszczą sok i będą miękkie (czas pieczenia może się minimalnie różnić, w zależności od rodzaju i dojrzałości śliwek). Wyjmij je z piekarnika i zblenduj na gładko. Następnie przetrzyj przez sitko, uzyskując gładki korzenny sos śliwkowy. Pozostaw do wystudzenia, przechowuj w lodówce.
Schłodzony sernik oddziel nożykiem od rantów tortownicy. Możesz go od razu polać z góry sosem śliwkowym lub polewać ukrojone już kawałki na talerzyku. Decyzję pozostawiam Tobie. Zachęcam jednak, by nie żałować sosu. Wprowadza cudowną jesienną nutę!
I już! Sernik luksusowy z korzennym sosem śliwkowym gotowy. Smacznego!
RADY:
- pieczenie sernika w niskiej temperaturze i w kąpieli wodnej korzystnie wpływa na konsystencję i wygląd. Więcej o sernikach, procesie przygotowania, o wyborze twarogu i nurtujących pytaniach dotyczących serników, dowiesz się w moim ebooku „Umiem w serniki” ,
- sernik przechowuj w lodówce, spożyj w ciągu kilku dni,
- jeśli z jakiś powodów, nie możesz skorzystać z laski wanilii, zamień ją na porządną pastę lub ekstrakt z wanilii,
- przedvścieraniem skórki z pomarańczy, owoc dobrze umyj pod ciepłą/gorącą wodą i wyszoruj.