130,6K
Ciasto Izaura to nic innego jak sernik na murzynku. Jeśli lubisz wilgotne, czekoladowe ciasta, a ponadto nie odmówisz sobie kawałka sernika, to ten przepis jest dla z Ciebie! Daje sobie rękę uciąć, że będzie to jeden z Waszych ulubionych serników! U mnie w domu jest pochłaniany w tempie błyskawicznym. W smaku bardzo podobny do sernika szachownica, który niedawno opublikowałam na Nastoletnich. Polecam!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25×35 cm)
Murzynek:
250 g masła
4 łyżki kakao
5 łyżek mleka
1 i 1/4 szkl cukru
1 3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jajka w temperaturze pokojowej
Masa serowa:
125 g miękkiego masła
1 kg twarogu, zmielonego (może być z wiaderka)
1 szkl cukru
4 jajka
kilka kropel aromatu waniliowego
1 op. budyniu waniliowego (40 g)
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
60 g masła
3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Murzynek: Masło, kakao, mleko oraz cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masło i cukier się roztopią, a składniki połączą. Masę zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Do ostudzonej mieszanki dodać żółtka i dobrze zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia i ponownie krótko zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do czekoladowej masy.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem do puszystości, następnie wbić jajka, dodać aromat, ser oraz proszek budyniowy. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
3/4 czekoladowego ciasta przelać do blaszki o wymiarach 25×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na nią nałożyć resztę ciasta czekoladowego. Dodatkowo widelcem można lekko przemieszać obydwie masy, by po upieczeniu sernik ładnie się prezentował.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć, dlatego zalecam co jakiś czas spoglądać na naszą Izaurę 😉
Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić.
Polewa czekoladowa: Masełko stopić w garnuszku. Dodać do niego połamaną na kawałki czekoladę oraz mleko. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, błyszczącej polewy. Gęstniejącą wylać na sernik. Izaurę schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!
Przepis zmodyfikowałam z wielu dostępnych w sieci.
48 komentarzy
Będę robiła! Mam nadzieje, ze wyjdzie:)
Uwielbiam to ciasto….często robię….troszkę inaczej ale chetnie wypróbuję ten przepis….mniam
O tak! Z tego przepisu zdecydowanie będę piekła Izaure ☺ mam pytanie odnośnie sera wiaderkowego, który będzie dobry? Który polecasz? Niektóre są rzadkie. A nie chce zakalca ☺
Polecam z firmy Włoszczowa, Piątnica i President 😉
Witam 🙂 piec z termoobiegiem? 🙂
góra-dół
Witam.. Własnie robię to ciasto.. Czy mogę pominąć Sodę?
zastąpic proszkiem do pieczenia 🙂
super przepis ,wyprobuje go,mam pytanie zamiast do lodowki ,czy moozna wyniesc w zimne miejsce
Tak, jak najbardziej 🙂
Pozdrawiam!
Właśnie upiekłam, studzi się. Pachnie pięknie. Do polewy dałam czekolada gorzką że skórka pomarańczową. Mmmm
Smacznego!! 😘
Witam!
Justynko próbuje ponownie Twoje przepisy na Święta i podziwiam Twoją pasję.
Życzę Ci śnieżnych ,radosnych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku.
Pozdrawiam
Monika
Spokojnych, rodzinnych Pani Moniko! <3 😀
Witam właśnie zrobiłam Izaure według tego przepisu jest rewelacyjna.
Smacznego!! 🙂
Smak mojego dzieciństwa. Pyszne jest, a te na zdjęciu wygląda obłędnie.
Pyszne ciasto z tego przepisu!
Mój debiut… wyszedł super smacznie, mimo obaw. A smakuje….mmmmm świetnie. Pewnie jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu, tym bardziej, że sernik u nas znika w ekspresowym tempie.
Pozdrawiam
Magda
Ciasto można od razu wyciągnąć z piekarnika? Czy musi wstydzić się chwilkę w piekarniku?
Można wyjąć lub pozostawić na chwilę w uchylonym piekarniku- dowolnie 🙂
a ten budyń z cukrem ?
Bez cukru 😉
Witam,
Pani Justyno czy mąki ma być pełna szklanka i 3/4 czy tylko 3/4? Czy może to być mąka tortowa, czy inna będzie lepsza? Jaka?
Pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych Świąt!
Małgosia
1 i 3/4 szklanki mąki. Może być tortowa :).
A gdzie jest w przepisie informacja kiedy dołożyć twaróg ?😂
Jest napisane ”ser” 🙂 wesolych swiat :))
Zrobiłam… PYSZNY! Pierwszy sernik w moim życiu, którego nie trzeba było jeść łyżką z blaszki 🙂
Witam. Czy szklanka u pani ma 200 czy 250ml?pieklam z Pani przepisu i wyszło super smaczne jednak ciasto wydawało mi się za geste
250 😉
Witam. Czy szklanka u pani ma 200 czy 250ml? Pieklam z Pani przepisu i wyszło super smaczne jednak ciasto wydawało mi się za gęste. Pozdrawiam.
250 ☺️
Sernik pyszny, nie wiem tylko co zrobiłam źle, że masa serowa znalazła się pod ciastem 🙉
Upiekłam. Smaczne. Czas pieczenia u mnie to 1h 20 min. 60 min zdecydowanie za krótko.
Ten sernik robię dla rodziny co weekend od trzech tyg, wszyscy się zajadają. Dziękuję za przepis 🙂 Pozdrawiam!
Witam,
czy ten przepis można zastosować do upieczenia go w former muffinek ?
tak 🙂
Czy mąkę pszenną mogę zastąpić orkiszową a Cukier ksylitolem ?
Myślę, że tak 🙂
Czy można zastąpić masło margaryna do pieczenia? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
Czy masło można zastąpić margaryna?
tak, ale nie polecam. 🙂 warto wypiekać na maśle! 🙂
Dzień dobry. Mam blachę 24×28 czy w celu zrobienia ciasta powinnam skorzystać z przelicznika foremek czy zrobić tak jak w przepisie i po prostu dodać mniej masy do blachy przed pieczeniem?
Ty nie trzeba podpiekac pierw spodu zanim wylewa się masę ? Nie zmiesza się ? 🙈
Bez tego „Ty” . przepraszam, pierwszy mój komentarz 🙈😁
nie 🙂
Jeśli chodzi i masę serową jajka wbić całe czy chodzi tylko o żółtka?
czy masa murzynkowa jest taka gęsta ? miałam problem żeby ją nanieść na górę ciasta