2,6K
Czekolada, orzechy i kokos. Trzy całkiem odmienne składniki, a w połączeniu w jednej babeczce komponują się naprawdę dobrze. Zasmakuj, nie pożałujesz!
Składniki: (na 10 sztuk)
Ciasto:
100 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki naturalnego kakao
60 g czekolady deserowej
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki naturalnego kakao
60 g czekolady deserowej
2 jajka
100 ml oleju rzepakowego
150 g mąki pszennej
szczypta soli
150 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie kokosowe:
1/2 szklanki mleka
50 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
25 g masła
Dodatkowo:
1/4 tabliczki białej czekolady (25 g)
1 łyżeczka mleka
10 połówek orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
Nadzienie kokosowe:
Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Wiórki powinny wchłonąć mleko. Po tym czasie zdjąć z palnika i pozostawić do ostudzenia.
Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Wiórki powinny wchłonąć mleko. Po tym czasie zdjąć z palnika i pozostawić do ostudzenia.
Ciasto: Mleko, cukier i kakao umieścić w garnuszku. Podgrzać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z palnika i dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać, aż się rozpuści. Mieszankę pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia.
Teraz ważne, by wszystkie składniki, które mieszamy były w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę, sól, zmielone orzechy i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Jajka wbić do innej miski, roztrzepać widelcem. Wlać olej, ostudzoną mieszankę czekoladową, wsypać suche składniki. Wszystko krótko wymieszać do połączenia.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta czekoladowego, na to łyżeczka masy kokosowej. Przykryć resztą ciasta.
Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.
W międzyczasie białą czekoladę rozpuścić z mlekiem, np. w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Babeczki polać odrobiną czekolady (polecam przełożyć do foliowego woreczka, odciąć koniuszek i dynamicznymi ruchami udekorować). Do polewy przykleić po połówce orzecha włoskiego. Smacznego!
2 komentarze
Jutro zdecydowanie muszę robić-uwielbiam kokos i czekoladę 😉 pozdrawiam Agnieszka
Polecam! 😉