Zeppole to włoskie pączki z ricotty- malutkie, bez drożdży i wyrabiania. Cała praca opiera się na wymieszaniu składników w jednej misce, a następnie usmażeniu małych pączków. Pączki są puszyste i mięciutkie, najsmaczniejsze w dniu usmażenia. Tłusty Czwartek przed nami, nie wątpię, że ten przepis przypadnie Wam do gustu tak samo, jak moim warsztatowym dzieciom, z którymi przygotowywałam ten smakołyk w studio kulinarnym Przystanek11. Wypróbujcie!
SKŁADNIKI
(na ok. 25 sztuk)
- 150 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru + odrobina do oprószenia pączków
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g sera ricotta
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, a także ricottę, jajka i spirytus wymieszać w misce do połączenia.
W garnku rozgrzać olej (175 st.C). Z ciasta przy pomocy dwóch łyżeczek zanurzanych w oleju formować niewielkie pączki i wrzucać na tłuszcz. Smażyć do zezłocenia, odsączać na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. I gotowe! Zeppole, czyli błyskawiczne pączki z ricotty polecają się do kawy ;).
Źródło inspiracji: klik
12 komentarzy
[…] Czytaj Dalej […]
Czy zwykły spirytus można zastąpić ekstraktem waniliowym( takim na spirytusu właśnie)?
Jako zamiennik polecam ocet, wódkę, rum 😉
Ale bym sobie takie zjadła 😉
Koniecznie musze je zrobic 😀
😉
Wydają się całkiem szybkie w przygotowaniu, chyba pokuszę się o zrobienie 🙂
Polecam 😉
Witam
zwykły ocet?? Mieszkam w NOrwegii a tu z alkoholem ciężko…
pozdrawiam
Witam,
zwykły ocet ? Mieszkam w NOrwegii a tu z alkoholem ciężko..
pozdrawiam
Tak, ale może być także spirytus lub w ostateczności sok z cytryny 😉
[…] pączki na mascarpone to siostry bliźniaczki pączusiów z ricotty. Do zrobienia w 15 minut, są bezproblemowe, mięciutkie i puszyste. Przygotuj je na Tłusty […]