Moi kochani! Tym przepisem witam Was na nowej odsłonie bloga. Dużo się zmieniło, jednak wciąż znajdziecie tu wszystkie ulubione przepisy. Zachęcam Was serdecznie do wgłębienia się w różne zakamarki- wierzę, że szybko się tutaj odnajdziecie, a poszukiwanie przepisów będzie o wiele łatwiejsze. Dzisiejszy przepis to czysta klasyka- włoskie tiramisu, które zachwyca smakiem, kremowością i słodyczą zestawioną z intensywnym smakiem kawy. Koło tego deseru nie możecie przejść obojętnie! Składników wielu nie potrzeba, pamiętajcie, tylko by użyć naświetlanych jaj lub sparzyć je w warunkach domowych. Powodzenia! Więcej inspiracji znajdziecie w zakładce Desery.
SKŁADNIKI
- 250 ml mocnej niesłodzonej kawy, przestudzonej
- 50 ml wina Marsala (lub likieru Amaretto)
- 500 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 2 białka
- 90 g cukru (60 g + 30 g)
- ok. 220-250 g podłużnych biszkoptów
- naturalne gorzkie kakao do oprószenia
Wyświetl ten post na Instagramie
PRZYGOTOWANIE
Jajka użyte do tiramisu należy przed przygotowaniem sparzyć we wrzątku przez 10-15 sekund.
Zaparzoną, przestudzoną kawę połączyć z winem. Przelać do szerszego naczynia, które ułatwi nasączanie biszkoptów.
Żółtka ubić z 60 g cukru. Następnie delikatnie wymieszać z mascarpone (szpatułką bądź króciutko zmiksować). W innym naczyniu ubić białka na sztywno pianę, stopniowo dodawać pozostały cukier (30 g). Białka wmieszać delikatnie szpatułką do masy z żółtek i mascarpone.
Biszkopty nasączać w przestudzonej kawie (dwie sekundy zanurzenia i wyjmować), układać ciasno obok siebie w szklanym naczyniu lub w szklankach na przemian z kremem tiramisu (u mnie owalne naczynie o dolnych wymiarach 17×25 cm, w którym przygotowałam dwie warstwy biszkoptów i dwie warstwy kremu). Deser schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć gorzkim kakao. Smacznego!
RADY
- można pominąć alkohol, przygotowując wówczas więcej kawy- 300 ml. W wersji dla dzieci biszkopty można zanurzać w mleku lub kakao.
13 komentarzy
Świetna zmiana na blogu, wygląda bardzo przejrzyście i pięknie 🙂
Dziękuję!!! Cieszę się, że zmiany przypadły do gustu 😀
[…] Czytaj Dalej […]
Pychota! Tiramisu nigdy bym nie odmówiła 🙂
Tak, to pyszny deser!! 😉
Tiramisu to chyba moja największa słabość. Pychaa!
Heh😁🙈
Oj weź tu schudnij jak tu takie pyszności pokazują.
heh 😛
Hej
Tiramisu wyszło idealne, bardzo dziękuję za świetny przepis:)Razem z córką często korzystamy z tego bloga:)
Ogromnie się cieszę! 😉
Cudowny przepis, dziękuję. Tiramisu przepyszne.
Ależ to wszystko artystycznie wygląda. Pycha! 😀