Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Bez kategoriiDESERYSTREFA FIT

Lody szarlotkowe + Projekt „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”

by Justyna Dragan 21 czerwca 2021
autor Justyna Dragan 21 czerwca 2021

Dzień dobry! Upały nas nie opuszczają, włączanie piekarnika przy takich temperaturach jest wyzwaniem, to prawda! Co jednak zrobić, gdy myśl o szarlotce nie daje nam spokoju? Proponuję pójść na kompromis i skusić się na proste lody szarlotkowe na patyku. Zdrowe, bo na jogurcie (bądź serku) z dodatkiem polskich jabłek, syropu klonowego i cynamonu.

Gdy już wspominam o jabłkach, pozwólcie, że zagłębie ten temat. Z każdej strony słyszymy, by jeść warzywa i owoce. Do tego zdania dodam jeszcze, aby sięgać po polskie produkty! Polska jest jednym ze światowych liderów w produkcji i eksporcie jabłek. Polskie jabłka są wyjątkowe i czas to docenić 😉.

„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/

LODY SZARLOTKOWE

z cynamonem, syropem klonowym i wanilią

SKŁADNIKI

(na 10 sztuk)

Warstwa biała:

  • 600 g gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego serka Skyr
  • 50 g syropu klonowego (lub więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Warstwa jabłkowa:

  • 700 g ulubionych polskich jabłek (waga po obraniu)
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 30 g syropu klonowego (lub więcej)

PRZYGOTOWANIE

Warstwa biała: Jogurt lub serek wymieszać z syropem klonowym i ekstraktem z wanilii. Ilość syropu dostosujcie do swoich upodobań. Jeśli lubicie słodsze lody, dodajcie go nieco więcej.

Warstwa jabłkowa: Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnuszka. Wlać sok z cytryny, syrop klonowy i dodać cynamon. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. Nie powinny się jednak rozgotować na dżem- zachowajmy kawałki. Połowę takich jabłek zblendować na puree, z powrotem umieścić w garnku, wymieszać. Wystudzić.

Formę na lody napełniać na przemian warstwą jogurtową i jabłkową. Wbić patyczki, schować do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie wyjmować, w razie potrzeby odczekać chwilę, by lody łatwiej wychodziły z foremki. Smacznego!

A poniżej jeszcze kilka kadrów z naszymi POLSKIMI JABŁKAMI. Doceniajmy to, co mamy w naszym kraju. Szukasz inspiracji i pomysłów na wykorzystanie jabłek? Proszę bardzo! Kliknij TUTAJ i skorzystaj z przepisów ;).

jabłkajogurtsyrop klonowy
8 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Drożdżówki z kremem migdałowym i rabarbarem
następny
Sezonowe galette z pomidorami + kampania “Moc Polskich Warzyw”

Zobacz również

Jadalne doniczki czekoladowe

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Batoniki czekoladowe z 3 składników

Śliwki pieczone z miodem i cynamonem

Mini jogurtowce z jagodami

Fit ciasto jogurtowe z jagodami

Grzanki z grillowanym halloumi i guacamole + system...

Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

8 komentarzy

Andrzej 25 czerwca 2021 - 13:51

Wow! To jest coś :O Chyba upał jeszcze nie odpuści, ale choćby miało być zimno, ja nie odpuszczę takiego smaku :O

odpowiedz
Justyna Dragan 25 czerwca 2021 - 15:59

🙂

odpowiedz
Marzena 7 lipca 2021 - 08:05

Jezu uwielbiam szarlotkę! Takie lody z całą pewnością by mi zasmakowały!

odpowiedz
Agata 14 lipca 2021 - 14:13

Rewelacyjny pomysł na domowe lody i ten smak na pewno polubię. Dzięki i pozdrawiam 🙂

odpowiedz
Julka 20 lipca 2021 - 12:23

Pyszne są <3 lepsze niż w lodziarni 🙂

odpowiedz
KamilaT 21 lipca 2021 - 11:49

Nigdy nie przyrządzałam sama w domu lodów, ale ten przepis wygląda tak smakowicie, że musi być ten pierwszy raz! 🙂 Uwielbiam smaki szarlotkowo-podobne, więc ten przepis od razu przypadł mi do gustu. Wydaję się nie być bardzo skomplikowany, więc myślę, że sobie z nim poradzę. Dzięki za inspirację!

odpowiedz
codojedzenia 22 lipca 2021 - 09:45

Właśnie niedawno trafiłam na papierówki. Dla mnie są to najlepsze jabłka do jedzenia ale i do wypieków!

odpowiedz
mimi 31 lipca 2021 - 13:19

wyglada mniami

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 2

    Ciasto Poduszkowiec

  • 3

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 4

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 5

    Sernik creme brulee

  • 6

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 7

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 8

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Bananowe FIT ciasto z czekoladą

  • 12

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Emilia - Jadalne doniczki czekoladowe
  • Daniela92 - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Iza - Domowe masło+ maślanka gratis
  • Basia - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Marek - Bazlama- turecki chleb z patelni

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak co roku) na wyzwanie #jagodziankidraganki 😎😁 Kto będzie piekł w tym roku razem ze mną? 😁😁 Już nie mogę się doczekać! ❤️🙌

A tymczasem zachęcam do korzystania z innych przepisów z sezonowymi owocami 🥰 Szukaj na blogu, szukaj tutaj na IG i oczywiście w ebookach ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
🖤beza nie musi być nudna 🤍 Zostawiam na do 🖤beza nie musi być nudna 🤍  Zostawiam na dobranoc! 🥰 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas @foodfluffer
Mniej analizowania, więcej działania. Byśmy odp Mniej analizowania, więcej działania.
Byśmy odpuścili z tym: „a co ktoś sobie pomyśli…”
Pytajmy, prośmy o pomoc, niech myśl o porażce nas nie blokuje.

Dziecięcej radości nam wszystkim! ❤️🥰 
PS. Przepis na doniczki szukajcie w rolkach😘😘 
#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
A jaki jest Twój ulubiony przepis na rabarbar? 😎
Ukryty w cieście, w drożdżówce, w musie, a może karmelizowany? Daj znać!! ❤️

A przepisu na drożdżówki ze zdjęcia szukaj w poprzednim poście ❤️❤️

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend##rabarbar#drożdżówki @hautescuisines @foodfluffer
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT