Czuć orzechy, sezonowe śliwki, a natknięcie się na kawałek mlecznej czekolady jest bardzo przyjemnym doświadczeniem. Ciasto, które choć raz upiec powinnaś/eś!
SKŁADNIKI:
(na formę o wymiarach 20×25 cm)
Ciasto orzechowe:
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 180 g cukru trzcinowego
- 100 g oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 180 g kefiru
- 280 g mąki pszennej
- 100 g orzechów laskowych, zmielonych lub drobno posiekanych
- 50 g czekolady mlecznej, drobno posiekanej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Kruszonka orzechowa:
- 100 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 150 g mąki pszennej
- 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 600 g śliwek
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Kruszonką orzechowa: wszystkie składniki rozetrzyj palcami w misce do uzyskania sypkiej kruszonki. Schowaj do lodówki.
Ciasto orzechowe: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka ubij z solą oraz cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie strumyczkiem wlewaj olej, sok z cytryny i kefir. Cały czas mieszaj trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Na koniec do masy wsyp suche składniki: przesianą mąkę, zmielone orzechy, posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszaj do połączenia.
Ciasto przelej do formy o wymiarach 20×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłóż pozbawione pestek i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Całość zasyp orzechową kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 55 min do tzw. suchego patyczka, do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia kruszonki. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
RADY:
- ciasto przechowuj w zacienionym miejscu w zamkniętym pojemniku.
- sprawdź inne przepisy ze śliwkami KLIK.