Na blogu znajdziecie już przepis na focaccię z pomidorkami i rozmarynem robioną na zaczynie poolish. To trochę bardziej wymagająca wersja tego włoskiego pieczywa. Dla wszystkich, którzy lubią szybko, sprawnie i bezproblemowo, zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu. Piekę z niego focaccie już długi czas, to sprawdzony przepis, który do woli możecie modyfikować. Jaka jest Twoja focaccia marzeń? Czy znajdują się na niej pomidorki, cebula, zioła, a może tak jak ja, jesteś fanem połączenia oliwek, rozmarynu i soli. Skomponuj swój wypiek i ciesz się smakiem, celebruj z najbliższymi!
SKŁADNIKI
(na jedną focaccię)
Ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 40 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek
Propozycje dodatków:
- zielone oliwki, rozmaryn, gruboziarnista sól (moja ulubiona wersja, widoczna na zdjęciach)
- czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe, gruboziarnista sól
- buraki, gorgonzola, zioła
- suszone pomidory, cytryna, pieprz
- szparagi, rozmaryn, gruboziarnista sól
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Na początku przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu świeże drożdże wkruszyć do miseczki, rozpuścić w 50 ml letniej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Całość wymieszać i odstawić na 20 minut do ruszenia drożdży (rozczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość).
Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić mikserem z hakiem, aż ciasto będzie nawijać się na mieszadło, będzie elastyczne i lepkie (potrwa to kilka minut). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Wyświetl ten post na Instagramie
Następnie wyłożyć ciasto do natłuszczonej oliwą formy (lub wyścielonej papierem do pieczenia), rozciągnąć na całą powierzchnię. Na wierzch wylać trochę oliwy, palcami zrobić wgłębienia. Focaccie odstawić na 20-30 minut. Ponownie zrobić wgłębienia i wyłożyć dowolne dodatki. Spójrz na filmik powyżej, tam pokazane jest krok po kroku ;).
Piec w 220 st.C przez 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć, podawać na ciepło. Smacznego!
RADY
- świeże drożdże możecie zastąpić suchymi. Dajemy ich wtedy 2x mniej niż świeżych i pomijamy przygotowanie rozczynu (od razu łączymy wszystkie składniki ciasta),
- im większą formę użyjecie, tym focaccia będzie niższa,
- w celu przywrócenia świeżości focacci, wystarczy podgrzać ją w mikrofalówce lub w piekarniku przez kilka minut.
4 komentarze
Muszę spróbować. Wygląda smacznie i tak puszyście. :))
Faktycznie szybka i prosta a przede wszystkim pyszna ! Skrobałam jednak potem sól z wierzchu bo oliwki były juz wystarczająco słone
Wygląda pysznie! Przyznam, że patrząc na te zdjęcia zrobiłam się głodna 🙂 Nie mam zbyt dużego doświadczenia w kuchni, ale staram się to zmienić. Musiałam sprawdzić, jak wyglądają suche drożdże, bo nie wiedziałam, że takie istnieją. Dla mnie mokre drożdże to prawdziwe utrapienie, bo nigdy nie wiem, czy są już gotowe do użycia. Muszę koniecznie wypróbować ten produkt – jestem ciekawa, czy danie w smaku będzie identyczne. Dobrze, że sprawdziłam komentarze, bo zawsze dodaje dużo soli i innych przypraw.
A jaki typ mąki najlepiej użyć? I jaki rozmiar formy użyłaś? 🙂