15,7K
Domowa najlepsza, a jak! Bez zbędnych składników, w zdrowym wydaniu, bo na miodzie. Po tym jak ostatnio przygotowywałam domową pastę sezamową tahini, w której się po uszy zakochałam, przyszła pora na domową chałwę, a co za tym idzie na kilka smakowitych przepisów z jej wykorzystaniem. Zanim jednak ugoszczę Was w chałwowe przepisy, musimy mieć podstawę- chałwę, dlatego też polecam dzisiaj zrobić ją samemu! Od razu tutaj moja uwaga- ilość miodu dostosujcie do tego, jaką konsystencję chałwy lubicie najbardziej. Ja dałam 120 g i było (jak dla mnie) idealnie. Możecie również dodać takie składniki jak pistacje, aromat, migdały itp. Ja pominęłam te dodatki. Polecam!
Składniki: (na około 400 g chałwy)
300 g sezamu
100-120 g płynnego miodu
opcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowego, migdały, pistacje, rodzynki, skórka pomarańczowa itp.
Przygotowanie:
Sezam podprażyć na suchej patelni, przesypać na talerz lub do miseczki i ostudzić. Po wystudzeniu partiami umieszczać w młynku do kawy i miksować na piasek. Do zmielenia sezamu można użyć również dobrego blendera lub malaksera.
Zmielony na piasek sezam przesypać do miski, dodać 100 g miodu i wymieszać całość łyżką. Powinna powstać masa o konsystencji plasteliny. W razie potrzeby dolać miodu. Teraz można również naszą chałwę wzbogadzić o aromat waniliowy lub dowolne orzechy, migdały lub bakalie. Ja pominęłam te dodatki.
Sezamową masę przełożyć do pudełka lub formy wyłożonej folią spożywczą. Dobrze podociskać i schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego!
7 komentarzy
Super! A robiłaś z kakao?
Nie, ale na pewno też będzie pyszna! 😉
A czy zamiast miodu moze byc syrop z agawy?
Tak można, tylko proszę kontrolować ilość- może być potrzebne mniej niż miodu. Pozdrawiam!
granite kitchen sinks
A czy zamiast miodu mozna dodac zwykly cukier?
Nie probowalam takiej wersji 😉