Chlebek bananowy na mące orkiszowej jasnej z dodatkiem cynamonu i gorzkiej czekolady u góry. Do tego przepisu nie potrzebujesz miksera. Wystarczy miska, trzepaczka, widelec i waga ;). To naprawdę prosta sprawa. Chlebek jest przepyszny!
SKŁADNIKI:
- 3 większe dojrzałe banany (400 g po obraniu)
- 70 g oleju rzepakowego
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 450
- 10 g naturalnego gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 4 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Banany powinny być mocno dojrzałe z ciemniejącą już skórką – wtedy są najsłodsze!
Banany obierz ze skórki, zważ (do przepisu potrzebujemy 400 g obranych bananów). Rozgnieć je w misce widelcem na puree. Dodaj olej, cukier i jajka, wymieszaj trzepaczką w misce. Wsyp przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Całość ponownie wymieszaj do połączenia.
Powstałe ciasto przelej do formy keksówki o wymiarach ok. 10×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wysyp posiekane kostki czekolady.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia na kratce. Następnie pokrój nożem i jedz ze smakiem. Smacznego!
RADY:
- jeśli korzystasz z mało dojrzałych bananów, zwiększ wtedy ilość cukru.
- chlebek przechowuj w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Długo zachowa świeżość i wilgoć :).
- sprawdź inne przepisy z wykorzystaniem bananów KLIK.