Mini paj ze śliwką, czyli krucha maślana tarteletka skrywająca w sobie aromatyczne sezonowe śliwki z cynamonem. Wypiek, który warto podać z gałką ulubionych lodów. Wypróbuj i dołącz do naszego wyzwania na Instagramie #śliwkowedraganowe!
SKŁADNIKI:
(na 8 sztuk)
Ciasto kruche:
- 200 g zimnego masła
- 90 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 30 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 700 g śliwek węgierek
- 40 g cukru trzcinowego (ilość uzależniona od słodkości śliwek)
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 20 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- odrobina masła do wysmarowania foremek
- 1 łyżka mąki migdałowej
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego do posypania
- cukier puder do oprószenia
- opcjonalnie ulubione lody do podania
PRZYGOTOWANIE:
Kruche ciasto: masło pokrój w kostkę, wrzuć do malaksera/thermomixa wraz z cukrem pudrem, solą i mąką pszenną. Zmiksuj na sypką kruszonkę. Wlej wodę i raz jeszcze zmiksuj, aż składniki się połączą (ciasto możesz również przygotować w misce i zagnieść rękami). Następnie owiń w folię spożywczą, spłaszcz i schowaj do lodówki na 60 minut.
Foremki na tartaletki o średnicy 10 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmaruj masłem.
Nadzienie: śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki i pokrój jeszcze na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj teraz do połączenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia (podsypuj mąką w razie potrzeby). Okrągłą foremką/rantem wykrój koła, które od razu wyłóż do ośmiu foremek na tartaletki o średnicy 10 cm wysmarowanych masłem. Ciasto podociskaj. Na spody wysyp odrobinę mąki migdałowej, następnie wyłóż nadzienie śliwkowe.
Z reszty rozwałkowanego ciasta również wykrój koła, po czym nałóż na owoce w foremkach i sklej z dolnymi ciastami. Ewentualnie brzegi zetnij nożem. Jeśli na którymś z etapów pracy z kruchym ciastem, ciasto zacznie się topić, schowaj je do lodówki na kilka/kilkanaście minut. Tartaletki natnij z góry nożykiem, wysmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp cukrem trzcinowym. Schowaj do lodówki do czasu nagrzania się piekarnika…
Piekarnik nagrzej do 180 st.C. Tartaletki piecz przez około 45-50 minut do mocnego zrumienienia i wyrośnięcia. Sok ze śliwek powinien apetycznie wydobywać się spod górnego ciasta. Czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić, kontroluj ten parametr! Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przestudź. Dopiero wtedy wyjmij z foremek.
Podawaj oprószając cukrem pudrem. Możesz pokusić się o gałkę ulubionych lodów. Smacznego!