Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Boże NarodzenieCIASTAPierniki i makowce

Piernik staropolski

by Justyna Dragan 27 grudnia 2015
autor Justyna Dragan 27 grudnia 2015

Piernik staropolski wyróżnia się od innych pierników sposobem przygotowania, który jest nieco rozciągnięty w czasie. Pracę zaczynamy już na około 5 tygodni przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu, aż do świąt. Po tych kilku tygodniach możemy zabrać się za pieczenie piernika ;). Naprawdę warto się zmobilizować i przygotować ten wypiek na zbliżające się święta. Zaskoczycie gości, obiecuję. Piernik nie jest suchy, wręcz przeciwnie- jest bardzo wilgotny i głęboki w smaku. Przełożyłam go klasycznie powidłami śliwkowymi, świetnie sprawdzi się także masa grysikowa lub krem orzechowy. Jeśli zapomnicie w listopadzie nastawić ciasto na piernik staropolski, zawsze możecie zrobić ten szybki piernik przekładany powidłami i masą grysikową. Powodzenia!

SKŁADNIKI

(na 3 duże pierniki)

Ciasto:

  • 350 g cukru
  • 500 g miodu
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (15 g)
  • 3 jajka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g przyprawy do piernika

Do przełożenia:

  • 800-900 g powideł śliwkowych

Polewa:

  • propozycja I- z czekolady i masła (na 3 pierniki należy przygotować polewę z ok. 350 g czekolady)
  • propozycja II- domowa, z kakao

Dekoracja:

  • prażone płatki migdałowe, dowolne orzechy, wiórki kokosowe itp. Ja do dekoracji 3 pierników wykorzystałam ok. 50 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE

Około 20 listopada

Ciasto: Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
W zimnym mleku rozpuścić sodę oczyszczoną. Wlać ją do ostudzonej mieszanki, wymieszać. Następnie wbić jajka i zmiksować do połączenia.  Na koniec wsypać przesianą mąkę, sól oraz przyprawę do piernika. Ponownie zmiksować do uzyskania gęstego jednolitego ciasta.

Gotowe ciasto przełożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia/miski, przykryć ściereczką lub folią. Ewentualnie włożyć do foliowej reklamówki. Ciasto pozostawić na 5 tygodni w chłodnym miejscu, np. w lodówce.

Piernik należy upiec na niecały tydzień przed świętami, np. 18 grudnia.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 równe części (najlepiej przy pomocy wagi). Każdą rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm, podsypując mąką. Polecam rozwałkowywać na papierze do pieczenia i potem na nim już piec. Moje rozwałkowane ciasta miały wymiary ok. 35×25 cm.

Placki umieścić na dużych płaskich blaszkach, wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec przez 15-20 minut (z piekarnika wydobywać się będzie piękny, korzenny zapach). Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Blaty piernika polecam piec jeden po drugim- gdy pierwsze ciasto się piecze, rozwałkowujemy drugie itd.

Blaty owinąć ściereczką i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.

Na 3 dni przed Wigilią

Ciasta przełożyć powidłami, owinąć folią lub papierem do pieczenia i obciążyć kładąc deskę i np. książki lub słoiki. Po kilku godzinach ściągnąć obciążenie, a piernik przekroić na 3 równe mniejsze pierniki odkrawając brzegi. Każdy z nich ponownie zawinąć w ściereczkę, folię lub papier i pozostawić w chłodnym miejscu.


W Wigilijny poranek

Wszystkie pierniki oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować, np. prażonymi płatkami migdałów, orzechami lub wiórkami kokosowymi. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w zamkniętym pojemniku. Smacznego!


RADY

  • przepis jest na 3 pierniki. Jeśli to dla Was za dużo, możecie zrobić z połowy porcji- otrzymacie wówczas dwa mniejsze pierniki. Z części ciasta można także upiec małe pierniczki.
  • swoje pierniki przełożyłam klasycznie powidłami, ale świetnie sprawdzi się także masa grysikowa czy też krem orzechowy.
  • polewa, którą widzicie na zdjęciach, to polewa z czekolady i masła przygotowana na podstawie przepisu na ciasto Bounty (propozycja I). Do trzech pierników wykorzystałam około 350 g czekolady (połączyłam mleczną i deserową).
  • harmonogram wypieku i przekładania blatów proszę traktować jako przykład. Jeśli na przykład upieczecie blaty 18 grudnia i w tym samym dniu przełożycie je powidłami, to też będzie dobrze. Jeśli pierniki pokryjecie polewą 22 grudnia, to też będzie dobrze ;). Na jedno uważajcie- nie należy przekładać blatów masą grysikową czy kremem orzechowym zbyt wcześnie (masy gotowane na mleku, nie dotrwają do świąt, jeśli zrobimy je już tydzień przed świętami).

miódpowidła śliwkowe
5 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Kakaowo-korzenne ciastka z powidłami
następny
Kora orzechowa z brzoskwiniami

Zobacz również

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Makaroniki piernikowe

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi...

Tarta migdałowo-borówkowa

5 komentarzy

Karmel-itka 27 grudnia 2015 - 15:24

Dawno nie jadłam! i co roku obiecuję sobie, że zrobię sama, ale jak co roku mi to nie wyszło.

odpowiedz
Anonimowy 12 listopada 2016 - 10:42

Nie lepiej upiec w calosci i potem skroić na równe blaty? Jaki wtedy dac czas pieczenia i temp?

odpowiedz
Justyna Dragan 12 listopada 2016 - 13:24

Osobiście nie polecam piec w całości. Trudno mi określić czas pieczenia, bo nigdy w ten sposób tego piernika nie piekłam. Zalecam jednak upiec w trzech turach 🙂 Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 19 grudnia 2018 - 10:36

Piernik jest boski piekę go dwa razy w roku 🙂 zamiast gotowej przyprawy do piernika robię własną mieszankę. Kochamy ten piernik. Dziękuję za przepis ��

odpowiedz
Justyna Dragan 19 grudnia 2018 - 14:29

Bardzo się cieszę. Smacznych i radosnych świąt 😉

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Deser Snickers
  • Justyna Dragan o Makaroniki piernikowe
  • Anett o Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Oliwia o Makaroniki piernikowe

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Dzień dobry!! 🤍 Ciacho na podwieczorek przygot Dzień dobry!! 🤍 Ciacho na podwieczorek przygotowane? 😎 Pamiętajcie o tym serniku 😁Pyszna sprawa, mówię Wam!! ✌️ Solony karmel wzbogaca ten wypiek, orzechy pekan nadają chrupkości, a sam sernik to kremowa rozpusta 😊 Link w bio @justyna_dragan  Pięknego wtorku 😘 #justynadragan#foodie#delicious#cake#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#sernik#cheesecake#saltedcaramel @hautescuisines @foodfluffer
🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie, 🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie,
Dopiero co 18stka, maturka, prawko, nasza Cytrynka...
Leci ten czas, oj leci 😅😁 Dobrze mieć zdrowie, poczucie bezpieczeństwa i bliskich obok ❤️ Urodzinki „świętuję” dziś w Wawce- mamy zjazd w ten weekend 😅 ▶️ Także kanapki do plecaka! Kawa do termosu! A na uczelni batony z automatu! 😂❤️ To będzie dobry dzień!! 🎉😜😂 (na wszystkie wiadomości odpiszę z opóźnieniem 😘☺️) Trzymajcie się 🤍😊 #justynadragan#curlygirlpolska#curlygirl#polishgirl#foodblogger#food#instaphoto#hair#curlyhair#instagirls#omo#birthday#21yo#urodziny#blogger
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.