Piernik staropolski wyróżnia się od innych pierników sposobem przygotowania, który jest nieco rozciągnięty w czasie. Pracę zaczynamy już na około 5 tygodni przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu, aż do świąt. Po tych kilku tygodniach możemy zabrać się za pieczenie piernika ;). Naprawdę warto się zmobilizować i przygotować ten wypiek na zbliżające się święta. Zaskoczycie gości, obiecuję. Piernik nie jest suchy, wręcz przeciwnie- jest bardzo wilgotny i głęboki w smaku. Przełożyłam go klasycznie powidłami śliwkowymi, świetnie sprawdzi się także masa grysikowa lub krem orzechowy. Jeśli zapomnicie w listopadzie nastawić ciasto na piernik staropolski, zawsze możecie zrobić ten szybki piernik przekładany powidłami i masą grysikową. Powodzenia!
SKŁADNIKI
(na 3 duże pierniki)
Ciasto:
- 350 g cukru
- 500 g miodu
- 250 g masła
- 1/2 szklanki mleka (125 ml)
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (15 g)
- 3 jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 g przyprawy do piernika
Do przełożenia:
- 800-900 g powideł śliwkowych
Polewa:
- propozycja I- z czekolady i masła (na 3 pierniki należy przygotować polewę z ok. 350 g czekolady)
- propozycja II- domowa, z kakao
Dekoracja:
- prażone płatki migdałowe, dowolne orzechy, wiórki kokosowe itp. Ja do dekoracji 3 pierników wykorzystałam ok. 50 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE
Około 20 listopada


Gotowe ciasto przełożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia/miski, przykryć ściereczką lub folią. Ewentualnie włożyć do foliowej reklamówki. Ciasto pozostawić na 5 tygodni w chłodnym miejscu, np. w lodówce.
Piernik należy upiec na niecały tydzień przed świętami, np. 18 grudnia.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 równe części (najlepiej przy pomocy wagi). Każdą rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm, podsypując mąką. Polecam rozwałkowywać na papierze do pieczenia i potem na nim już piec. Moje rozwałkowane ciasta miały wymiary ok. 35×25 cm.
Placki umieścić na dużych płaskich blaszkach, wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec przez 15-20 minut (z piekarnika wydobywać się będzie piękny, korzenny zapach). Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Blaty piernika polecam piec jeden po drugim- gdy pierwsze ciasto się piecze, rozwałkowujemy drugie itd.
Blaty owinąć ściereczką i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.
Na 3 dni przed Wigilią
Ciasta przełożyć powidłami, owinąć folią lub papierem do pieczenia i obciążyć kładąc deskę i np. książki lub słoiki. Po kilku godzinach ściągnąć obciążenie, a piernik przekroić na 3 równe mniejsze pierniki odkrawając brzegi. Każdy z nich ponownie zawinąć w ściereczkę, folię lub papier i pozostawić w chłodnym miejscu.


W Wigilijny poranek
Wszystkie pierniki oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować, np. prażonymi płatkami migdałów, orzechami lub wiórkami kokosowymi. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
RADY
- przepis jest na 3 pierniki. Jeśli to dla Was za dużo, możecie zrobić z połowy porcji- otrzymacie wówczas dwa mniejsze pierniki. Z części ciasta można także upiec małe pierniczki.
- swoje pierniki przełożyłam klasycznie powidłami, ale świetnie sprawdzi się także masa grysikowa czy też krem orzechowy.
- polewa, którą widzicie na zdjęciach, to polewa z czekolady i masła przygotowana na podstawie przepisu na ciasto Bounty (propozycja I). Do trzech pierników wykorzystałam około 350 g czekolady (połączyłam mleczną i deserową).
- harmonogram wypieku i przekładania blatów proszę traktować jako przykład. Jeśli na przykład upieczecie blaty 18 grudnia i w tym samym dniu przełożycie je powidłami, to też będzie dobrze. Jeśli pierniki pokryjecie polewą 22 grudnia, to też będzie dobrze ;). Na jedno uważajcie- nie należy przekładać blatów masą grysikową czy kremem orzechowym zbyt wcześnie (masy gotowane na mleku, nie dotrwają do świąt, jeśli zrobimy je już tydzień przed świętami).
5 komentarzy
Dawno nie jadłam! i co roku obiecuję sobie, że zrobię sama, ale jak co roku mi to nie wyszło.
Nie lepiej upiec w calosci i potem skroić na równe blaty? Jaki wtedy dac czas pieczenia i temp?
Osobiście nie polecam piec w całości. Trudno mi określić czas pieczenia, bo nigdy w ten sposób tego piernika nie piekłam. Zalecam jednak upiec w trzech turach 🙂 Pozdrawiam!
Piernik jest boski piekę go dwa razy w roku 🙂 zamiast gotowej przyprawy do piernika robię własną mieszankę. Kochamy ten piernik. Dziękuję za przepis ��
Bardzo się cieszę. Smacznych i radosnych świąt 😉