Puszysty i wilgotny biszkopt kakaowy pokryty słodką masą kokosową i aksamitną polewą czekoladową. Bajeczne ciasto, które zna już chyba każdy z nas! Na blogu ciasto Bounty dostępne było od dobrych kilku lat. Od teraz jednak w nowej udoskonalonej wersji. Warstwa kokosowa nie kruszy się- jest mokra i rozpływa się w ustach. Biszkopt nasączony mlekiem z odrobiną cukru, przez co również zachowuje ogromną wilgotność. Ciasto odwzorowane na popularnym batoniku Bounty. Muszę przyznać, że smakuje wręcz identycznie :). Doskonałe dla osób początkujących, które uważają, że mają dwie lewe ręce w kuchni. Gorąco polecam! A przy okazji zobaczcie również przepis na kuleczki Bounty ;).
SKŁADNIKI
(na blaszkę o wym. 20×35 cm)
Biszkopt czekoladowy:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g naturalnego kakao
Poncz:
- 150-200 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
Masa kokosowa:
- 700 ml mleka
- 120 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa czekoladowa:
- 150 g deserowej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g masła
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować. Mąkę oraz kakao wymieszać, przesiać i wsypać do piany, delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 20×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 25 minut do tzw. “suchego patyczka”. Wyjąć i wystudzić.
Ostrym nożem ściąć górną skórkę biszkoptu. Biszkopt umieścić w formie, w której był pieczony, nasączyć równomiernie ponczem (mleko uprzednio lekko podgrzać, by rozpuścić w nim cukier).
Masa kokosowa: 600 ml mleka zagotować w garnku z cukrem i wiórkami. Gotować 10-15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż wiórki wchłoną nadmiar mleka. Dodać pokrojone w kostki masło, podgrzewać do rozpuszczenia. W reszcie mleka (100 ml) rozprowadzić obydwie mąki oraz ekstrakt z wanilii. Mieszankę wlać do gorącego mleka z wiórkami, energicznie mieszać, aż masa ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Zdjąć z palnika, pozostawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
Jeszcze ciepłą masę kokosową wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać powierzchnię. Blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin, aż masa stężeje.
Polewa czekoladowa: Masło roztopić w garnuszku, wrzucić posiekane czekolady, wymieszać do uzyskania gęstej i aksamitnej polewy. Przestudzić. Polewę rozprowadzić na schłodzonej warstwie kokosowej. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. Najsmaczniejsze kolejnego dnia, gdy poszczególne warstwy się “przegryzą”. Smacznego!
RADY
- garnek z masą kokosową można zanurzyć w zimnej wodzie, by przyśpieszyć proces studzenia.
- do składania warstwowych przekładanych ciast (kremy, galaretki itp.) wykorzystuję zazwyczaj rant cukierniczy lub formę odpinaną. Dzięki temu wyjmowanie ciasta (w szczególności pierwszych kawałków) jest prostsze, a także kawałki skrajne wyglądają równie dobrze, jak te ze środka ciasta (rant w porównaniu do klasycznych nierozpinanych blaszek ma pionowe i proste ścianki).
- ilość mlecznego ponczu należy kontrolować. Mój biszkopt wchłoną całe 200 ml mleka i był idealnie wilgotny.
- by nie uszkodzić polewy, ciasto najlepiej kroić ocieplonym w wodzie i osuszonym ręcznikiem papierowym nożem.




68 komentarzy
kocham bezgranicznie 🙂 Zapraszam do mnie
Pyszne ciasto polecam 🙂
Dziś mój debiut! Póki co schładza się w lodówce, a ja nie mogę już doczekać się 🤪
Pięknie wygląda i kusi, kusi, kusi 🙂 Pyszności!!!
Pysznie wygląda)))
trafia na listę "to do" 🙂
jeśli smakuje tak, jak wygląda, to będę zachwycona, biszkopt już mam, teraz idę wstawiać mleko i będę działać dalej 😀
Mam nadzieję, że będzie smakować 😀 Pozdrawiam!
Dziś mój debiut! Póki co schładza się w lodówce, a ja nie mogę już doczekać się 🤪
A jeśli chciałam zrobić to ciasto w blaszce 24x24cm to jaka byłaby proporcja składników? Z góry dziękuję
Uwielbiam ten batonik a już takie ciasto to byłby nadmiar szczęścia^^
Myślałam ze takie ciasto jest bardziej skomplikowane ,a okozało się bardzo łatwe i pyszne.
Bardzo sie ciesze 🙂 Pozdrawiam!
niebo w gebie…
Czy biszkopt jest bez proszku do pieczenia?
tak bez 😉
Wspaniełe cistko, pyszne ,kokosowe, czekoladowe, idealne. Mokre słodziutkie mmmmniam
Zrobiłam teraz na swieta tylko biszkopt przekroiłam na poł i posmarowałam masa kokosowa , a reszta na gore. bardzo smaczny, tylko nie wiem czemu kokos nie była sklejony tylko raczej sypki i rozwalał się.Niemniej jednak polecam
Powodem może być zbyt długie gotowanie kokosu. Następnym razem proszę gotować kilka minutek krócej 🙂 Powinno być ok.
Pozdrawiam!
Robiłam ostatnio likier domowy malibu i zostały mi wiórki ze spirytusu czy można dodać takie?No wtedy wiadomo wersja dla doroslych😊
Myślę, że tak 😉
Jeśli lubi Pani takie mocne smaki…czemu nie 😀
Czy wiórki gotujemy w garnku do mleka czy zwykłym? Gotowałam w tym do mleka i po godzinie nic się nie wchłonęło…dodałam trochę mąki ziemniaczanej żeby zagęścić..
Ja gotuję w zwykłym (tego do mleka nie posiadam). Podczas gotowania wiórki naturalnie wchłaniają płyn- mleko. Czy proporcje mleka do wiórek były prawidłowo odmierzone?
Ja masy kokosowej robię o 50% więcej i wtedy dla mnie są idealne proporcje.
Robię to ciasto już drugi raz, jest przepyszne. Polecam
Lubię to ciasto i również czasami je robię. Jednak odkąd poznałam dobry przepis na brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to muszę powiedzieć, że na ten moment nawet nie mam zamiaru robić innego ciasta.
Czy ciasto wychodzi bardzo słodkie? Zawsze zmniejszam ilość cukru w przepisach i nie wiem czy w tym też trzeba. 🙂 Nie lubimy przesłodzonych.
Dla nas w sam raz 🙂 ale można wykorzystać do polewy gorzką czekoladę. Pozdrawiam!
Zrobilam….REWELACJA!!!!!
Bardzo się cieszę! 🙂
Bounty jeszcze nie robiłam, choć bardzo lubię 🙂
Polecam zrobić!
Jakiej wielkości powinna byc blaszka do pieczenia?
wszystko opisane jest w przepisie:)
Czysta rozkosz w nadchodzace jesienne popoludnia do kawki 😉
hehe 😉
Musi być obłędnie pyszne!
Polecam! 🙂
kiedyś nie lubiłam bounty. Potem zmieniłam zdanie 🙂
Witam.w przepisie na biszkopt nie ma proszku do pieczenia ????
Nie, nie ma 🙂 Jest tu zbędny
Pozdrawiam!
Mam pytanie, po czym poznać, że biszkopt jest dobrze nasączony? Zawsze wydaje mi się, że jest już dobrze i boję się, że ciasto będzie pływać, a potem okazuje się, że nadal jest lekko za suche 🙁
Naciśnij palcem- z biszkoptu powinno lekko wypływać mleko. Z czasem po schłodzeniu biszkopt wchłonie nadmiar płynu. Jednak to fakt- trzeba uważać, by nie przesadzić. Mój biszkopt wchłoną całe 200 ml i był idealny. To kwestia indywidualna… zbyt długo pieczony biszkopt będzie wysuszony i na pewno będzie potrzebować więcej nasączenia 🙂
Cześć, cisto wyszło RE-WE-LA-CY-JNIE!Trzymałam się przepisu co do grama i wyszło wszystko ok. Dodam, że koszt zakupionych składników to koszt około 50 zł. Ale podejrzewam, że gdzieś tam zawsze mamy w domu przychowaną mąkę i zachomikowaną czekoladę ;), więc koszt może jeszcze być mniejszy.
Pozdrawiam, akulinarna dziewczyna, która pierwszy raz coś upiekła i wyszło! 😀
Extra! Dobrze to słyszeć 🙂
A co do składników, fakt- ciasto trochę kosztuje, ale warto 🙂
Pozdrawiam!
Wyszło 50 zł bo trochę "nadkupiłam" ;), ale naprawdę warto!
Jak długo można je przechowywać i w jakiej temperaturze (lodówka czy kuchenny blat)? Pozdrawiam.
W lodówce spokojnie kilka dni wytrzyma 😉
Czy jest przepis na inną polewę by nie zawierała gotowej czekolady? Syn jest na diecie bezlaktozowej i uwielbia kokosowo czekoladowe połączenie.
W tym wypadku polecam wykorzystać czekoladę bez laktozy lub pokombinować z polewą wegańską z: mleka roślinnego, kakao, oleju kokosowego i cukru. Pozdrawiam! 🙂
Ale kusi. Aż mam ochotę zabrać się za pieczenie właśnie teraz
To jest mój pierwszy wypiek z Pani strony. Zapewne pierwszy i nie ostatni bo to ciasto to istna Rewelacja! Dziekuje za przepis. Pozdrawiam🌷
Wyszedł przepyszny!
[…] I- z czekolady i masła (na 3 pierniki należy przygotować polewę z ok. 350 g […]
Upiekłam Baunty z Pani przepisu 😱 jest cudowne gorąco polecam bo robi się bardzo prosto a efekt super 🤗
Upiekłam Baunty z Pani przepisu 😱 jest cudowne, gorąco polecam ,bo robi się bardzo prosto a efekt super 🤗
Ciasto wygląda obłędnie! Myślisz, że dla jeszcze większej słodkości można na biszkopt dać warstwę kajmaku? 🙂
śmiało 🙂
Ojeeej, jakie cudo! Czy zamiast krowiego mleka można użyć roślinnego?
tak 🙂
Bardzo fajny przepis, dobrze wszystko opisane krok po kroku. Biszkopt bez proszku do pieczenia wyszedł wyśmienity. Jedyna uwaga jest taka, że (dla mnie osobiście) całość jest za słodka. Widziałam w komentarzach, że były o to zapytania, dlatego zostawiam ślad:) Następnym razem na pewno zarówno do biszkoptu jak i masy dodam mniej cukru. Pozdrowienia dla wszystkich:)
Czy zamiast biszkoptu można zrobić zwykle ciasto czekoladowe? Nie nam niestety miksera. Będzie co prawda bardziej zbite, ale czy smak kokosa nie zostanie zdominowany przez czekoladę?
można, śmiało 🙂
Przepyszne ciasto!!! Proporcje idealne, warstwy trzymają się ze sobą. Łatwo się robi. Smakuje wybornie. Będę tu często zaglądać:) polecam!
🙂
czy ta masa nada się jako przełożenie tortu ? 🙂
[…] Link do oryginalnego przepisu […]
Super przepis. Nie jestem wielką fanką Bounty, ale przepis mnie urzekł. 🙂 Było to pierwsze wykonanie tego ciasta przeze mnie i rodzina zadowolona. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszło bardzo smaczne.