24,9K
Czasem mniej, znaczy więcej! Pamiętam jak dziś, gdy podczas wędrowania pomiędzy paryskimi uliczkami i próbowania francuskich specjałów w pobliskich piekarniach zachwyciłam się smakiem najzwyklejszego chrupkiego ciasteczka, gdzie smak i zapach masła do dziś śni mi się po nocach! Często wymyślamy, szukamy wypieków nie z tej planety, które zachwycą naszych domowników i gości. A wystarczy postawić na klasykę, która zawsze się obroni! Poniżej przepis właśnie na takie najprostsze, kruche ciasteczka maślane. Podstawowe składniki i bazowe proporcje 3:2:1 (mąka, masło, cukier puder). Z ciastem dobrze się pracuje pod warunkiem, że jest odpowiednio schłodzone. Ten przepis nigdy nie zawodzi! Upieczcie je ze swoimi pociechami :).
Czasem mniej, znaczy więcej! Pamiętam jak dziś, gdy podczas wędrowania pomiędzy paryskimi uliczkami i próbowania francuskich specjałów w pobliskich piekarniach zachwyciłam się smakiem najzwyklejszego chrupkiego ciasteczka, gdzie smak i zapach masła do dziś śni mi się po nocach! Często wymyślamy, szukamy wypieków nie z tej planety, które zachwycą naszych domowników i gości. A wystarczy postawić na klasykę, która zawsze się obroni! Poniżej przepis właśnie na takie najprostsze, kruche ciasteczka maślane. Podstawowe składniki i bazowe proporcje 3:2:1 (mąka, masło, cukier puder). Z ciastem dobrze się pracuje pod warunkiem, że jest odpowiednio schłodzone. Ten przepis nigdy nie zawodzi! Upieczcie je ze swoimi pociechami :).
Składniki: (na ok. 40 sztuk)
300 g mąki pszennej (w wersji kakaowej 1-2 łyżki mąki zastąpić naturalnym kakao)
100 g cukru pudru (polecam 80 g cukru pudru i 20 g domowego cukru waniliowego zmielonego na puder)
szczypta soli
200 g zimnego masła
2 żółtka
Przygotowanie:
Mąkę i cukier puder wymieszać, przesiać na stolnicę (jeśli robimy ciemną wersję ciasteczek, dodajemy na tym etapie również kakao). Dodać sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło Posiekać całość nożem na kruszonkę. Dodać żółtka, zagnieść ciasto dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 60 minut.
Po tym czasie rozwałkować na grubość 3-4 mm (podsypując minimalną ilością mąki) i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schować do lodówki, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Ciasteczka piec w powyższej temperaturze przez około 10 minut, aż brzegi delikatnie się zarumienią. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Można oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w puszce lub pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!
Rady:
- tylko i wyłącznie masło! Żadne margaryny, miksy itp.
- masło i jajka powinny być zimne (z lodówki)
- jeśli chcecie przygotować jasne i ciemne ciasteczka, wystarczy, że składniki podzielicie na połowę. Z jednej połowy zagniećcie jasne ciasteczka, z drugiej natomiast część mąki zastąpcie kakao (zamiast 150 g mąki dajcie 140 g + 10 g kakao).
- czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od grubości i wielkości ciasteczek.
- ciastka można przechowywać przez długi okres czasu w zamkniętej puszce lub pojemniku.
17 komentarzy
Super ciasteczka, właśnie takie ciasteczka chodziły za mną od rana, do kawusi 😀
Ile dni mogą postać te ciastka?
Spokojnie do kilku tygodni w zamkniętym pojemniku/puszce. Pozdrawiam!
Około ile ciasteczek wychodzi?
Przecież jest napisane, że około 40 sztuk.
Uwielbiam takie ciasteczko do kawy, ja pieke je zwlaszcza zima 😉
🙂
Zrobię sobie takie, bo apetycznie wyglądają 🙂
Polecam!!
Najzwyklejsze ciasteczka są najlepsze jak się ma ochotę na coś słodkiego, a nie wiadomo na co 😉 No i mają dużo masła – dodatkowa przewaga <3
Zgadzam się!! 🙂
A na jakiej funkcji grzania piec ? 😉
Góra-dół 😉
Bardzo lubię takie proste ciasteczka 🙂
W prostocie siła! 🙂
Absolutnie najlepszy przepis na kruche ciasteczka maślane. Są przepyszne! Robię drugi raz i będą kolejne:)
[…] się zdarza, że podczas pieczenia łakoci, zużywamy jedynie żółtka (np. w jagodziankach lub maślanych ciasteczkach). Co zrobić z zalegających białek? Polecam właśnie to cytrynowe ciasto ;). Delektuj się z […]