KREM WANILIOWY (crème pâtissière) to podstawowy krem cukierniczy bogaty w ziarenka wanilii, pełnotłuste mleko i żółtka. Idealna kremowa konsystencja, która umożliwia smarowanie i szprycowanie. Tylko 7 składników, a smak powala na kolana! Zapisz ten przepis i korzystaj do woli! 🙂
SKŁADNIKI:
- 500 ml tłustego mleka
- 1 laska wanilii
- 100 g cukru
- 5 dużych żółtek
- 25 g skrobi kukurydzianej*
- szczypta soli
- 40 g zimnego masła
*skrobia kukurydziana to nie to samo co mąka kukurydziana lub skrobia ziemniaczana. Zwróć na to uwagę, to ważne :). Tylko dzięki użyciu skrobi kukurydzianej (tzw. mazeiny) uzyskasz krem o perfekcyjnej konsystencji. Taką skrobię kupisz w większych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet.
PRZYGOTOWANIE:
Mleko przelej do garnka, wsyp połowę cukru. Laskę wanilii natnij wzdłuż, nożem wyciągnij czarne ziarenka. Umieść je w garnku z mlekiem, wrzuć również pustą laskę wanilii (mleko wzbogaci się o jeszcze więcej smaku wanilii i aromatu wanilii!). Całość podgrzewaj na małym ogniu, pomału.
W międzyczasie utrzyj żółtka z solą i resztą cukru na jasną i puszystą masę. Następnie wsyp skrobię kukurydzianą i wymieszaj do połączenia. Do żółtkowej masy strumyczkiem wlej połowę gorącego mleka (w tym momencie pozbądź się pustej laski wanilii), następnie przelej całość do gara z resztą mleka i postaw na palnik. Nieustannie mieszając, podgrzewaj do zagotowania (krem zgęstnieje i będzie bulgotać). Zdejmij z ognia, wmieszaj masło.
Krem przelej do miski/głębokiego talerza i od razu nakryj folią spożywczą w kontakcie (folia ma się stykać z kremem, dzięki temu nie utworzy się niechciany kożuch). Pozostaw do wystudzenia. Przechowuj w lodówce do 3 dni. Smacznego!
RADY:
- do czego wykorzystać? Jako nadzienie do pączków, tart, tartaletek, eklerów i ciast. Do naleśników, deserów szklankowych i tortów.
3 komentarze
[…] lekkie ciasto z tego samego przepisu jak na pączki pistacjowe bogato nadziane waniliowym kremem (crème pâtissière). Tych pączków nie oblewamy lukrem, oprószamy je grubą pierzynką cukru pudru i karmelizujemy […]
Krem waniliowy to jedna z tych kluczowych baz cukierniczych, które można wykorzystać w wielu deserach. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem 🙂
[…] patissiere: przygotuj zgodnie z tym przepisem. Gotowy krem przelej do miski/głębokiego talerza i od razu nakryj folią spożywczą w kontakcie […]