Popularny gruziński wypiek chaczapuri po adżarsku, czyli puszysty chlebek w kształcie łodzi nadziany kilkoma rodzajami sera i z płynnym żółtkiem na wierzchu. Możesz się spotkać z przepisami, gdzie na wierzchu kładzie się całe jajko (wraz z białkiem). Ja nakładam jedynie żółtko, które elegancko wygląda, nadaje kremowości i apetycznie płynie po przebiciu. Oryginalnie do chaczapuri używa się serów imeruli i sulguni. Nie są one u nas łatwodostępne, więc z powodzeniem możesz zastąpić je innymi. Mieszanka twardej mozzarelli, parmezanu, fety i sera żółtego świetnie się sprawdzi, zapewniam ;). Wypróbuj przepis i koniecznie daj znać, czy to Twój smak!
SKŁADNIKI:
(na 4 sztuki)
Ciasto drożdżowe:
- 15 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 150 g letniej wody
- 100 g letniego mleka
- 6 g soli
- 10 g cukru
- 30 g oliwy z oliwek
Nadzienie serowe:
- 150 g twardej mozzarelli, startej
- 100 g sera feta, pokruszonego
- 100 g sera żółtego, np. gouda, startego
- 40 g parmezanu, startego
- 50 ml mleka
Dodatkowo:
- 4 żółtka
- świeży szczypiorek, posiekany
- świeżo mielony pieprz
- 4 plasterki masła (opcjonalnie na górę)
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto drożdżowe: drożdże wkrusz do miski dodając cukier i letnie mleko, wymieszaj do rozpuszczenia. Wsyp 2 łyżki mąki, ponownie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce (rozczyn urośnie conajmniej dwukrotnie). Po tym czasie dodaj do niego resztę mąki, wodę, sól i oliwę. Całość wyrób mikserem z hakiem na aksamitne, lekko klejące ciasto (wyrabianie potrwa kilka minut). Miskę nakryj ściereczką i pozostaw ciasto na 60 minut do wyrastania (ciasto możesz również włożyć do lodówki na całą noc i dopiero rano upiec chaczapuri).
Nadzienie serowe: wszystkie starte sery wymieszaj w misce z mlekiem.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Uformuj z nich kulki, nakryj ściereczką i pozostaw na 10 minut (ciasto chwilę „odpocznie” i będzie bardziej podatne na wałkowanie). Każdą kulkę rozwałkuj na owalny placek (podsypując mąką w razie potrzeby). Brzegi zwiń do środka na kształt łódki (patrz zdjęcia poniżej). Końce dobrze złącz ze sobą, dociskając je palcami. Do środka łódek nałóż nadzienie serowe. Tak uformowane chaczapuri przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 st.C.
Piecz przez około 15-20 minut (funkcja góra-dół) do ładnego zarumienienia i wyrośnięcia. Wyjmij. Przy pomocy łyżeczki zrób dziurki pośrodku każdego chaczapuri, gdzie wbij następnie po jednym żółtku.
Wstaw ponownie do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i dopiecz jeszcze przez około 5 minut, aż żółtko delikatnie zetnie się z zewnątrz, a w środku wciąż pozostanie płynne. Wyjmij z piekarnika, podawać z posiekanym szczypiorkiem, świeżo mielonym pieprzem i plasterkiem masła, które możesz położyć na wierzchu obok żółtka lub wysmarować nim brzegi chaczapuri – śmiało wybieraj swoją opcję :). Podawaj od razu, dopóki ten pyszny gruziński wypiek jest ciepły, a sery apetycznie się ciągną. Smacznego!
RADY:
- drożdże świeże możesz zamienić na suszone. Użyj ich wtedy 2x mniej (czyli 7-8 g). Pomiń wtedy również przygotowywanie rozczynu drożdżowego. Wszystkie składniki na ciasto po prostu wyrób w misce,
- zamiast szczypiorku na wierzchu możesz pokusić się o koperek, kolendrę albo płatki chili,
- jeśli chaczapuri zostanie Ci na kolejny dzień, przed podaniem ogrzej je w piekarniku lub w mikrofalówce.