Mazurek pistacjowo-malinowy na kruchym maślanym spodzie w kształcie wielkanocnego jajka. Oryginalna nieszablonowa propozycja na zbliżające się święta. Słodki ganache pistacjowy zrównoważony kwaśniejszą frużeliną malinową z nutą róży. Polecam! 😉
SKŁADNIKI:
(na jednego mazurka)
Ciasto kruche:
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 170 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 30 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Frużelina malinowo-różana:
- 3 łyżki z tego przepisu
Ganache pistacjowy:
- 100 g śmietanki 36%
- 50 g pasty pistacjowej (100% pistacji, używam od Maslove)
- 180 g białej czekolady, posiekanej
- odrobina zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie, dla koloru)
Do dekoracji:
- kawałki pistacji
- suszone płatki róży
PRZYGOTOWANIE:
Frużelina malinowo-różana: przygotuj zgodnie z tym przepisem. Do przepisu zużyjemy zaledwie 3 łyżki. Resztę frużeliny śmiało wykorzystaj do śniadań, ciast i innych deserów.
Kruchy spód: składniki umieść w misce, zagnieć do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owiń w folię i schowaj do lodówki na 60 minut. Po tym czasie rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt jajka. Brzegi przytnij nożem, wyrównując kształt. Z resztek ciasta uformuj długi wałek, umieść go na cieście tworząc obwódkę. Spód ponakłuwaj widelcem. Tak przygotowany spód mazurka schowaj do lodówki na 30 minut. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15-20 minut do ładnego zezłocenia. Wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Ganache pistacjowy: śmietankę podgrzej z pastą pistacjową, aż będzie gorąca. Dodaj posiekaną białą czekoladę i odrobinę zielonego barwnika (opcjonalnie dla ładniejszego koloru, ale można ten składnik pominąć). Po chwili zblenduj całość na gładki ganache.
Na kruchy spód wyłóż frużelinę malinowo-różaną, następnie wylej ganache pistacjowy. Całość udekoruj posiekanymi pistacjami i suszonymi płatkami róży. Schowaj do lodówki na kilka godzin, aż frużelina i warstwa pistacjowa zastygną. Smacznego!
Inspiracja: klik