Pomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam!
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
4 jajka rozmiar M
1 szklanka cukru
szczypta soli
szczypta soli
3/4 szklanki oleju rzepakowego
sok i skórka otarta z 2 cytryn
275 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier cytrynowy:
3/4 szklanki cukru pudru
ok. 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
odrobina masła i mąki do przygotowania formy
plastry cytryny i świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka w całości wbić do miski, zasypać cukrem, dodać szczyptę soli. Ubijać mikserem przez kilka minut do jasności i puszystości, aż jaja zwiększą swoją objętość. Nie przerywając ubijania wlewać olej i sok z cytryny. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i startą skórkę z wcześniej sparzonych cytryn. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą.
Gotowe ciasto przelać do formy na babkę z kominkiem o pojemności ok. 2 litrów wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po kilku minutkach również z formy i przenieść na kratkę do studzenia.
Lukier: Składniki wymieszać do otrzymania gęstego lukru. Ostudzoną babkę polać lukrem i udekorować plastrami cytryny oraz świeżą miętą. Smacznego!
Rady:
- bardzo ważne jest dokładne wysmarowanie formy masłem i obsypanie jej mąką. Jeśli ta czynność zostanie pominięta lub zlekceważona- babka przywrze do formy i zniszczy się podczas wyjmowania,
- babkę najlepiej przechowywać owiniętą w folię spożywczą- wtedy nie wyschnie i dłużej zachowa świeżość.
12 komentarzy
piękna:)
Cudowna i bardzo prosta w wykonaniu, dziękuje za przepis !
💜☺
Piękna ta babka ,niestety mi nie chcą wychodzić . Wczoraj nawet próbowałam tylko z masłem roztopionym i zakalec oczywiście . Nie podaje się -wypróbuje Twój przepis -mam dużą formę i chcę powiększyć składniki czy ilość oleju też zwiększyć x 2 ?? pozdrawiam
Witam, tak wszystkie składniki (wraz z olejem) zwiększyć 2x. Jedynie zmniejszyłabym ilość sody i proszku do pieczenia-proszę dac 2 łyżeczki proszku i pół łyżeczki sody. Proszę rowniez pamiętać, by składniki były w temperaturze pokojowej! 🙂 Trzymam kciuki!
Babka z tego przepisu wychodzi fantastycznie!!! Polecam
Babka za każdym razem wychodzi idealnie. Dziękuje za przepis. Janetta
Świetny przepis, babka wyszła pulchniutka i nie za sucha. Nie miałam jaj w rozmiarze M, tylko duże dorodne i polecam użycie większych, wówczas babka ładnie urośnie. Użyłam podłużnej formy o średnim rozmiarze.
Dziś znalazłam Twój przepis i upiekłam babkę . Wyszła wyśmienicie . Zapomniałam formę obsypać mąką , tylko wysmarowałam masłem i nic się nie stało . Pięknie odeszła od formy , poza tym zamiast mąki ziemniaczanej (nie miałam w domu) dodałam budyń bez cukru . Polecam każdemu , jest naprawdę bardzo pyszna .
Polecam zmniejszyć odrobinę temperaturę (w 180 stopniach za bardzo się spieka na zewnątrz) i zwiększyć czas pieczenia (po 40 minutach, w środku jest zakalec)
N a jaka wielkość formy podany przepis?
To moja pierwsza babka w życiu i wyszła IDEALNIE!!! Dziękuję z całego serca 🙂