Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCIPtysie i eklerkiTortyZ różnych stron świata

Croquembouche- ptysiowa piramida

by Justyna Dragan 4 kwietnia 2017
autor Justyna Dragan 4 kwietnia 2017
 
Już dawno zabierałam się za zrobienie tego niezwykle efektownego deseru. Do szkoły mieliśmy zrobić rzeźbę z nietypowych materiałów. Do samego końca nie miałam pomysłu, aż przypomniałam sobie o tej ptysiowej piramidzie. Z poniższych proporcji otrzymujemy ok. 90 ptysiów (dokładnie było to u mnie 88 sztuk). Ptysie tzw. profiteroles nadziałam cytrynowym kremem. Dużo roboty, ale efekt fantastyczny! Wszystkim w szkole bardzo smakował ten deser. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej, ale same ptysie muszą być upieczone w dzień podania piramidki, nie mówię już o samym składaniu Croquembrouche, które powinno być wykonywane maksymalnie kilka godzin przed podaniem. Ptysie z czasem miękną, a karmel się topi, weźcie to pod uwagę, ważne jest tutaj wcześniejsze zorganizowanie pracy ;). Inspiracją była książka Pawła Małeckiego- „Cukiernia Lidla”. Polecam! 
 
 
Składniki:
 
Ciasto ptysiowe:
500 ml mleka
1 kostka masła (200 g)
440 g mąki pszennej
6 jajek rozmiar L
 
Cytrynowy krem pâtissière:
500 ml mleka
5 żółtek
150 g cukru
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
45 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
 
Karmel:
300 g cukru
1/2 szkl wody
 
 
Przygotowanie:
 
DZIEŃ WCZEŚNIEJ WIECZOREM
 
Cytrynowy krem pâtissière: Mleko zagotować w garnuszku. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z palnika. Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Do ubitych żółtek wsypać przesiane mąki, dodać otartą skórkę z cytryny (konieczne cytrynę sparzcie wcześniej wrzątkiem) oraz wlać sok i aromat, dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Gorące mleko stopniowo wlewać do mieszanki, energicznie mieszać. Następnie całą masę z powrotem przelać do garnuszka po mleku i ponownie postawić na palniku i podgrzewać (cały czas mieszając), aż krem się zagotuje i zgęstnieje.
 
Tak przygotowany krem pozostawić w garnuszku do wystudzenia przykrywając z wierzchu folią spożywczą tak, by stykała się ona z kremem (unikniemy tym samym kożucha na powierzchni kremu).
 
Krem schłodzić w lodówce całą noc.
 
Dobrze jest również przygotować teraz stożek z brystolu, który owinąć papierem do pieczenia. Mój stożek (i taki Wam również polecam zrobić) miał wysokość 35 cm, a średnica u podstawy miała 15 cm. Tych wymiarów zalecam się trzymać, gdyż zapewne nie jest to miłe uczucie, gdy sklejacie już swoje ptysie w piramidkę i nagle okazuje się, że ich zabrakło i stożek jest „goły” z góry… Do powyższego stożka nie zużyjecie wszystkich ptysiów- kilka zostanie na zapach i to nawet lepiej! Będą na czarną godzinę, gdyby coś złego się przytrafiło ;). Zawsze można dokleić…
 
Przygotujcie sobie również podstawę piramidy, np. w postaci spodu tortownicy, który również należy owinąć papierem do pieczenia.

 

 
W DNIU PODANIA
 
Ciasto ptysiowe: Masło i wodę umieścić w garnuszku, zagotować do rozpuszczenia się masła. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną i mieszając trzymać jeszcze chwilę na ogniu. Powstanie bardzo gęsta masa, która powinna odchodzić od ścianek garnuszka. Wystudzić. Do ostudzone masy dodawać po kolei jajka i dobrze zmiksować (masa będzie wyglądać na zwarzoną, ale po chwili się ujednolici).  
 
Piekarnik rozgrzać na 210 st.C. Ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie, okrągłe porcje ciasta (średnica ok. 3 cm), zachowując odległości pomiędzy ptysiami.

Gdy wyciśniemy pierwszą blaszkę ptysiów, możemy wstawić je do piekarnika i upiec w 210 st.C przez ok. 12-14 minut, a w międzyczasie wyciskać kolejną porcję ptysiów (w  sumie wyjdą 3 blaszki po około 30 ptysiów). Można również upiec wszystkie blaszki z ptysiami naraz- jedna pod drugą. Wtedy konieczne jest jednak pieczenie z termoobiegiem w nieco niższej temperaturze (200 st.C), czas pieczenia bez zmian. Pieczemy do ładnego zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.

 
 

Ostudzone ptysie nadziać schłodzonym przez noc kremem pâtissière (najlepiej przełożyć go do rękawa cukierniczego z cienką okrągłą końcówką i tak nadziewać).
 

 
Karmel: Cukier wsypać do garnuszka lub na patelnię, zalać wodą do pokrycia, podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie złoty karmel (uwaga! Od momentu zagotowania wody z cukrem nie można już mieszać karmelu! Jedynie można poprzechylać w lewo i w prawo garnuszek lub patelnię). Proces karmelizacji będzie trwać ok. 5 minut.
 
 
Nadziane ptysie maczać od spodu w gorącym złotym karmelu (uwaga, by się nie poparzyć!) i przyklejać do przygotowanego wcześniej stożka umieszczonego na podstawce ze spodu tortownicy. Ptysie sklejać do samej góry, tworząc piękną piramidę. Na koniec wziąć do ręki widelec i maczając go w karmelu polewać wierzch ptysiowej piramidki, tworząc efektowne nitki, które będą otulać nasz Croquembouche.
 
Deser podawać w ciągu kilku godzin od przygotowania. Nie martwcie się, ptysie bezproblemowo odchodzą od papieru ;). Smacznego!
 
cytrynakarmel
15 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Babka cytrynowa na oleju
następny
Placuszki na serku mascarpone

Zobacz również

Makaroniki piernikowe

Quiche z brokułami (książka „7 sposobów” Jamiego Olivera)

Szybkie pancakes w zdrowszej wersji

Francuskie ptysie karmelowo-orzechowe z kruszonką

Focaccia z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi

Zeppole- pączki z ricotty

Rugelach- żydowskie rogaliki

Półfrancuskie śmietankowe ciastka z glazurą białkową i orzechami...

15 komentarzy

Ewa 4 kwietnia 2017 - 06:07

Perfekcyjna:)

odpowiedz
Celiak w podróży 4 kwietnia 2017 - 08:41

Wygląda super, jestem pod wrażeniem 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 4 kwietnia 2017 - 09:18

Miło mi 🙂
Polecam!

odpowiedz
Urszula Dębska 4 kwietnia 2017 - 09:31

Kto to wszystko zje ? Uwielbiam ptysie 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 4 kwietnia 2017 - 09:43

Deser przygotowany był specjalnie do szkoły 🙂

odpowiedz
Angelika 4 kwietnia 2017 - 14:15

wow, wygląda to zjawiskowo!

odpowiedz
Gotowaniepatki 5 kwietnia 2017 - 21:32

O ja. Pięknie. Gratuluję. Mnie nigdy sie nie udało zrobic. Pozdrawiam i zapraszam do siebie https://m.facebook.com/Gotowaniepatki-1870386083195861/?ref=bookmarks

odpowiedz
Ewa W 6 kwietnia 2017 - 09:04

waw ! wygląda fantastycznie !

odpowiedz
Justyna Dragan 6 kwietnia 2017 - 12:58

💜💜😘

odpowiedz
wedelka 6 kwietnia 2017 - 19:59

Obłędnie wygląda 🙂

odpowiedz
Marta B. 8 kwietnia 2017 - 07:19

Jeżu, jakie apetyczne i prześliczne zdjęcia!

odpowiedz
Margaretka W 8 kwietnia 2017 - 17:12

Pysznie tu u Ciebie 🙂

odpowiedz
Anonimowy 11 kwietnia 2017 - 09:05

Jestem pod wrażeniem !!! Czy Ty to wszystko jesz? Masz figurę modelki

odpowiedz
magi 8 marca 2019 - 08:19

piękna piramida 🙂 ile czasu można przechowywać puste "ptysie"

odpowiedz
Justyna Dragan 8 marca 2019 - 09:08

W szczelnie zamkniętym pojemniku w małej wilgotności kilka dni. Jednak najlepsze- chrupiące są w dniu upieczenia. Pozdrawiam!

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Deser Snickers
  • Justyna Dragan o Makaroniki piernikowe
  • Anett o Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Oliwia o Makaroniki piernikowe

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie, 🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie,
Dopiero co 18stka, maturka, prawko, nasza Cytrynka...
Leci ten czas, oj leci 😅😁 Dobrze mieć zdrowie, poczucie bezpieczeństwa i bliskich obok ❤️ Urodzinki „świętuję” dziś w Wawce- mamy zjazd w ten weekend 😅 ▶️ Także kanapki do plecaka! Kawa do termosu! A na uczelni batony z automatu! 😂❤️ To będzie dobry dzień!! 🎉😜😂 (na wszystkie wiadomości odpiszę z opóźnieniem 😘☺️) Trzymajcie się 🤍😊 #justynadragan#curlygirlpolska#curlygirl#polishgirl#foodblogger#food#instaphoto#hair#curlyhair#instagirls#omo#birthday#21yo#urodziny#blogger
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na str Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na stronie pojawi się pierwszy przepis w tym nowym roku ☺️ Zgadniecie, jaki składnik odpowiada za charakterystyczny smak tego sernika? 😎 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.