Wielkanoc to wyjątkowy czas. Na stole goszczą wtedy potrawy, które przygotowujemy czasem tylko raz do roku, np. paschę czy mazurek. Jestem zdania, że nigdy nie powinno zabraknąć czegoś drobnego, czegoś kto każdy w każdej chwili może wziąć do rąk i schrupać 🙂 Te ciasteczka nadają się do tego doskonale! Kruchutkie, dwukolorowe w kształcie jajeczek w smaku podobne do ciastek Spirali. By ułatwić Wam pracę, sposób składania ciasta w „piramidkę” pokazałam na zdjęciach. Mam nadzieję, że Was zainspiruję. Polecam!
Składniki: (na ok. 50 sztuk)
Składniki: (na ok. 50 sztuk)
Ciasto jasne:
125 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
1 małe jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ciasto ciemne:
składniki jak wyżej + poniższe:
15 g kakao
15 g cukru trzcinowego
1 łyżka mleka
Dodatkowo:
1 białko
Przygotowanie:
Ciasto jasne: Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do połączenia. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut.
Ciasto ciemne: Przygotować w taki sam sposób jak ciasto jasne, dodając dodatkowo kakao, cukier trzcinowy i łyżkę mleka. Również schłodzić godzinkę w lodówce.
Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkować pomiędzy kawałkami foli spożywczej (dzięki temu nie będzie kleić się do stolnicy i wałka). Następnie pokroić na mniejsze prostokąty podobnej wielkości. Pierwszy prostokącik z ciasta ciemnego posmarować białkiem, przykryć drugim- z jasnego ciasta, również wysmarować go białkiem i tak układać na zmianę, aż uzyskamy wysokość naszej foremki w kształcie jajka.
Tak przygotowaną dwukolorową „piramidkę” owinąć w folię spożywczą i schłodzić 20 minut w zamrażalniku.
Po tym czasie ciasto pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm, a z nich za pomocą foremki wykrawać jajeczka. Foremkę można odrobinę przekrzywić, dzięki czemu jajeczka będą w paski ukośnie.
Ciasteczka przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 10-15 minut. Grubsze lub większe ciasteczka potrzebują kilku minut dłużej w piekarniku.
Upieczone wyjąć i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie zdjąć z blaszki i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: klik
Inspiracja/ źródło: klik
11 komentarzy
cudne!
ależ śliczniutkie te ciasteczka!
Urocze są 🙂
Bardzo fajny pomysł 😉 Takie "tygrysie jajka". Może upiekę i tak je będę nazywała? ;D
swietny pomysl 😀
Pozdrawiam!
fajny przepis.Tylko ja jestem wygodnicka i robię ciastka kruche ,bo się je szybko robi.Może kiedyś spróbuję .Pozdrawiam
Każdy prostokąt ciasta smarować białkiem?
Tak 🙂
Dziękuję, mam nadzieje że się udadzą 🙂
Oto kolejny sprawdzony przepis na super ciasteczka. Wyprobowlam takze zytnie ciastka. Co do tych dwukolorowych, robilam z polowy porcji, nie dodalam dodatkowo bialka. Smakuja jak dunskie maslane ciasteczka (byly w sprzedazy w duzej, okraglej, metalowej puszce), sa bardzo chrupiace. Nastepnym razem chyba troche zmniejsze lub pomine cukier trzcinowy do ciemnego ciasta. Dla mnie ciastka lepiej smakowaloby gdyby byly troche mniej slodkie, ale slodkosc to kwestia indywidualna.
Ja zrobilam te ciastka cos jak te dwukolorowe spirale. Najpierw rozwalkowalam jasne ciasto na ok. 5 mm, potem to samo zrobilam z ciemnym. Nalozylam jedno ciasto na drugie, docisnelam do siebie, takze na brzegach. Potem zwinelam calosc w rulonik, znowu docisnelam i potem z niego kroilam nozem takie ''krazki hokejowe'' o grubosci ok. 5 mm.
Dziekuje Justynie za inspiracje do wypiekow!
Bardzo się cieszę, smacznego!! 😉