9,4K
Amerykaniec to bardzo wilgotne ciasto na oleju skrywające w sobie mnóstwo kawałków jabłek. Robi się je ekspresowo, a jako deser do popołudniowej niedzielnej kawki umili czas każdemu. Polecam!
Składniki: (na tortownicę o średnicy 25-26 cm)
Ciasto:
3 jajka rozmiar L
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
400 g jabłek (ok. 2 średnie jabłka)
320 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g jabłek (ok. 2 średnie jabłka)
320 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki naturalnego kakao
30 g orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
2 łyżki rodzynek
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka i olej powinny być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem.
Rodzynki i orzechy włoskie drobno posiekać. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, przyprawą do piernika, kakao oraz posiekanymi rodzynkami i orzechami.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, a następnie strumyczkiem wlewać olej. Do piany wsypać suche składniki i wrzucić jabłka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
4 komentarze
Robiłam ale bez orzechów- mój synek nie moze. Wszystkim smakowało, a zapomniałam przeslac zdjęć..ale będę robila na Święta także nic straconego.
😊
Emilia
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam 😉
Można ciacho zrobić mmąki ryżowej??
Nie próbowałam, na pewno struktura ciasta będzie wtedy inna 🙂