Duża familijka szarlotka z kratką z ciasta kruchego i mnóstwem jabłek odmiany Szara Reneta. Te jabłka może i nie zachęcają swoim wyglądem (szarawy nalot na skórce), ale smak mają wybitny! Jedne z moich ulubionych odmian – duże, twarde, kwaśne i soczyste, o winno-korzennym smaku. Szarlotka to przede wszystkim jabłka, więc zwróć uwagę, by wybrać te najlepsze! :). Ciasto kruche wykonałam bez dodatku żółtek, jest w nim natomiast zimna woda. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje – jest plastyczne, nie rozrywa się, gdy pleciemy kratkę.
SKŁADNIKI:
(na jedną dużą szarlotkę)
Ciasto kruche:
- 350 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 520 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 50 g zimnej wody
Nadzienie jabłkowe:
- 2,5 kg jabłek Szara Reneta
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g cukru trzcinowego (ilość mocno uzależniona od rodzaju jabłek, kontroluj :))
- 100 ml wody (50 ml + 50 ml)
- 10 g skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- masło i mąka do przygotowania formy
- 1 łyżka mąki migdałowej
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
- 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania
- cukier puder do oprószenia
- ulubione lody do podania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Ceramiczną formę o dolnej średnicy 24 cm, górnej 28 cm i wysokości 6 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną.
Ciasto kruche: masło pokrój w kostkę, wrzuć do malaksera/thermomixa wraz z cukrem pudrem, solą i mąką pszenną. Zmiksuj na sypką kruszonkę. Wlej zimną wodę i raz jeszcze zmiksuj, aż składniki się połączą (ciasto możesz również przygotować w misce i zagnieść rękami). Następnie podziel je na dwie części (mniejszą i większą). Od razu rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia na kształt koła o średnicy większej niż ceramiczna forma. W razie potrzeby podsypuj odrobiną mąki, by ciasto nie kleiło się do wałka. Z drugą częścią ciasta postąp tak samo. Obydwa blaty schowaj do lodówki na 30 minut. Następnie większą część wyjmij, odwróć papierem do góry bezpośrednio nad formą, wyłóż do formy, dociskając dłońmi i usuwając papier. Wystające brzegi zetnij nożykiem. Ścinki od razu zbierz w jedną kulę, rozwałkuj na papierze i schowaj do lodówki – na pewno przydadzą się, by dokończyć kratkę na cieście! :). Spód ciasta ponakłuwaj widelcem, po czym schowaj formę z ciastem do lodówki na 15 minut. Po tym czasie spód podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjmij i wystudź.
Nadzienie jabłkowe: jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie plastry (nożem lub na mandolinie). Jabłka umieść w sporym garze, wlej 50 ml wody, sok z cytryny, wsyp cukier i cynamon. Podgrzewaj dosłownie kilka minut, aż jabłka delikatnie zmiękną i puszczą troszkę soku (uwaga, nie rozgotowujemy ich, nie robimy z nich musu! Mają pozostać w plastrach, mają być jędrne i nadal chrupiące). W reszcie wody (50 ml) rozpuść skrobię ziemniaczaną, mieszankę wlej do jabłek i wymieszaj podgrzewając jeszcze chwilę. Jabłka powinny oblepić się w „żelu” i stać się błyszczące. Zabieg dodawania skrobi korzystanie wpływa na wilgotność nadzienia po upieczenia. Na tym etapie koniecznie spróbuj jabłek i zdecyduj, czy smak Ci odpowiada. Buzia powinna Ci się lekko wykrzywić, powinieneś poczuć mocną kwasowość i słodycz w jednym – po prostu wyrazisty nieprzesłodzony smak obłędnych jabłek z nutą cynamonu! W razie konieczności dodaj odrobinę cukru lub soku z cytryny. Nadzienie jabłkowe odstaw na bok do wystudzenia.
Na podpieczony kruchy spód wysyp łyżkę mąki migdałowej, na to wyłóż nadzienie jabłkowe, wyrównaj. Drugą rozwałkowaną część ciasta na papierze wyjmij z lodówki, pokrój nożykiem na długie paski o szerokości ok. 2 cm. Zapleć kratkę według poniższych zdjęć pomocniczych:
Zobacz na Instagramie, jak krok po kroku robię tę tartę.
Wystające resztki ciasta zetnij nożykiem. Tartę wysmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp cukrem trzcinowym. Piecz w 190 st.C przez około 45 minut do pięknego złocistego koloru. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia. I już! Familijna szarlotka z kratką gotowa :). Podawaj oprószając cukrem pudrem i koniecznie z gałką ulubionych lodów!
RADY:
- mąkę migdałową, którą sypiemy na podpieczony spód ciasta, możesz zastąpić bułką tartą,
- ważne jest, by nie pleść kratki na nadzieniu jabłkowym, które jest jeszcze ciepłe. Paski ciasta zaczną się wtedy topić i nie uzyskamy estetycznej równej kratki. Dodam też, że szarlotka wygląda o wiele ładniej, gdy paski są szersze, a nie węższe :)),
- szarlotkę przechowuj w chłodnym miejscu.