15,9K
Szybkie pączki na mascarpone to siostry bliźniaczki pączusiów z ricotty. Do zrobienia w 15 minut, są bezproblemowe, mięciutkie i puszyste. Przygotuj je na Tłusty Czwartek, a przy okazji dołącz do wyzwania #tłustyujusty u mnie na Instagramie :).
SKŁADNIKI:
(na około 30 sztuk)
Pączusie:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder wymieszany z odrobiną cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Pączusie: wszystkie składniki wymieszaj w misce do połączenia.
W garnku rozgrzej olej do 175 st.C. Z ciasta przy pomocy dwóch łyżeczek zanurzanych w oleju formuj niewielkie pączki (1 łyżeczka ciasta= 1 pączek). Wrzucaj na tłuszcz i smaż do zezłocenia (same będą się obracać :)). Odsączaj na ręczniku papierowym.
Obficie oprósz lub obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego!