13,7K
Tortilla na śniadanie z awokado w postaci guacamole, jajecznicą smażoną na maśle ze szczypiorkiem, serem żółtym i sosem pomidorowym. Przygotuj na jutrzejsze śniadanie! To propozycja dla zabieganych. Pyszne!
PS. Wpadaj na mój Instagram po jeszcze więcej inspiracji! @justyna_dragan
SKŁADNIKI
(na 1 porcję)
- jajecznica z 2 jajek (klasyczna na masełku ze szczypiorkiem lub urozmaicona według własnych preferencji)
- guacamole (pół awokado rozgniatamy z małym ząbkiem czosnku, odrobiną soku z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem)
- 2 łyżki startego sera żółtego
- 1-2 łyżki ketchupu lub sosu/salsy meksykańskiej/pomidorowej
- 1 placek tortilli
- 2 łyżeczki masła
PRZYGOTOWANIE
Na tortillę nałożyć: jajecznicę, guacamole, ser oraz ketchup/salsę. Naciąć jedną ćwiartkę tortilli i złożyć w trójkąt (patrz zdjęcia poniżej).
Smażyć na patelni z masłem z dwóch stron do zarumienienia. Podawać na ciepło. Smacznego!
RADY
- to wersja podstawowa. Szalej z innymi warzywami, np. suszonymi pomidorami, papryką, pieczarkami. Dodawaj hummus, majonez, ulubioną pastę warzywną. Nic Cię nie ogranicza!