Pączki z nadzieniem pistacjowym to moja propozycja na zbliżający się Tłusty Czwartek. Pączki idealne – z białą obwódką, lekkie i puszyste. Sprawdź poniższe proporcje i przeanalizuj cały przepis. Kup dobrej jakości produkty – świeże jaja, masło, tłuste mleko, 100% pastę pistacjową i podejmij próbę! 🙂
SKŁADNIKI
(na około ok. 12-14 sztuk)
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 10 ml spirytusu
- 50 g masła, miękkiego
Krem pistacjowy I:
- 200 g białej czekolady
- 100 g pasty pistacjowej (u mnie od Maslove klik)
- 80 g śmietanki kremówki 30%
Do obtoczenia:
- drobny cukier wymieszany z odrobiną cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: odważ wszystkie potrzebne składniki. Drożdże rozpuść w 100 ml letniego mleka z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Wsyp 2 łyżki mąki pszennej, wymieszaj i odstaw (przykrywając ściereczką) na 20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Po tym czasie do większej miski wsyp pozostałą mąkę, resztę mleka, cukru, dodaj również jajko, żółtka, szczyptę soli, spirytus, wyrośnięte drożdże i masło. Całość dobrze wyrób mikserem z hakiem (z końcówkami do ciasta drożdżowego). Ciasto będzie lepkie i delikatne. Nakryj miskę ściereczką, pozostaw ciasto na 60 minut do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12-14 równych części (u mnie po ok. 70-75 g). Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę, następnie lekko spłaszcz i umieść na deseczce/papierze do pieczenia oprószonym mąką (pozostawiając odstępy). Odstaw na 30 minut do napuszenia (bez nakrywania).
Pod koniec tego czasu rozgrzej olej w garnku do temperatury 175 st.C. Pączki smaż partiami (ilość zależna od wielkości garnka). Ważne, by pączki kłaść na olej “do góry nogami” (strona pączków, która nie dotykała deseczki, ląduje najpierw w oleju. Dzięki temu nasze pączusie mogą jeszcze wyrosnąć). Smaż z obydwu stron do ładnego koloru, kontrolując cały czas temperaturę (koniecznie zaopatrz się w termometr cukierniczy).
Usmażone odsączaj na ręczniku papierowym i obtaczaj w posypce z cukru i cynamonu.
Krem pistacjowy I: składniki umieść w misce, rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Pączki nadziewaj od boku kremem pistacjowym (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego z długą cienką tylką do pączków). Smacznego!
RADY
- przed przystąpieniem do działania, zaopatrz się w termometr cukierniczy, wagę i tylkę do nadziewania pączków. Na pewno się przydadzą!
- kupując drożdże, zwróć uwagę na datę ważności. Im dłuższa, tym wiadomo drożdże świeższe.
- mleko użyte do ciasta powinno być letnie, niegorące (gorące zabije drożdże).
- niech Cię nie korci dodawać mąki do wyrobionego ciasta. Ciasto jest lepkie i delikatne. Jeśli dobrze odważyłeś wszystkie składniki, to nie macie się o co martwić.
- kontroluj temperaturę oleju. Zbyt niska spowoduje, że pączki nasiąkną tłuszczem. Zbyt wysoka natomiast przyczyni się do szybkiego rumienienia pączków, co może skutkować niedosmażeniem i surowym ciastem wewnątrz. Optymalna temperatura oleju do smażenia pączków to 175 st.C. Czas smażenia: około 3 minuty z każdej strony.
- pastę pistacjową możesz przygotować sam, np. w thermomixie miksując podprażone pistacje tak długo, aż uzyskasz gładką pastę.
Biała obrączka, klucz do sukcesu. Świadczy o lekkości i prawidłowym wyrobie pączków. Jak ją uzyskać?
- odpowiednie proporcje ciasta i jego wyrobienie.
- po uformowaniu zostawić pączki do wyrastania tak, by urosły i utworzyła się lekka skorupka na górze.
- wrzucenie pączków na olej do góry nogami” (strona, gdzie otworzyła się skorupka do dołu).
- Pączek unosi się na powierzchni tłuszczu, tworzy się obrączka. – smażenie we wskazanej temperaturze.
AKTUALIZACJA (styczeń 2024 r):
Przygotowałam dla Ciebie drugą wersję kremu pistacjowego (na bazie kremu angielskiego- dużo żółtek, białej czekolady i pasty pistacjowej). Niech inspiracją będzie również inne wykończenie pączków – tym razem słodki lukier, posiekane pistacje i płatki róży. Samo ciasto drożdżowe jest bez zmian :). Śmiało korzystaj z wersji, która bardziej do Ciebie przemawia, a najlepiej wypróbuj obydwie, bo są pyszne! :).
Krem pistacjowy II:
- 150 g śmietanki kremówki 36%
- 100 g mleka
- 50 g cukru
- 100 g żółtek (ok. 5-6 żółtek, użyj wagi!)
- 130 g białej czekolady
- 120 g pasty pistacjowej 100%
- 250 g serka mascarpone
- spora szczypta soli (ok. 3 g)
Żółtka, łyżkę cukru i dwie łyżki śmietanki roztrzep w misce do połączenia. Resztę śmietanki i cukru umieść w garnuszku, wlej również mleko. Podgrzewaj prawie do zagotowania. Wtedy wlej połowę płynu do mieszanki z żółtek (w ten sposób je zahartujesz), po czym całą mieszankę żółtkową przelej do garnka i postaw na palniku. Nieustannie mieszając podgrzewaj na małym ogniu do temperatury 80-84 st.C. Krem wyraźnie zgęstnieje. Uważaj, by go nie zagotować – wtedy się zwarzy! Zdejmij z palnika.
W wysokim naczyniu umieść posiekaną białą czekoladę i pastę pistacjową. Zalej te składniki gorącym kremem. Po chwili zblenduj, aż skłdniki się połączą. Gdy krem delikatnie przestygnie, dodaj mascarpone i sól, całość ponownie zblenduj do gładkości.
Krem pistacjowy przelej do miseczki, nakryj folią w kontakcie i schowaj do lodówki na całą noc. Po tym czasie jest gotowy do użycia- powinien wyraźnie zgęstnieć. Nadziewaj nim pączki. Smacznego!
WIĘCEJ PRZEPISÓW NA TŁUSTY CZWARTEK – KLIK
19 komentarzy
Najlepsze pączki jakie jadłam w życiu . Nadzienie pistacjowe – absolutna petarda. A ciasto mega puszyste. Od teraz będę korzystać wyłącznie z Twojego przepisu. I jeszcze ten trick z wrzucaniem pączków na olej 'do góry nogami’ :). Dzięki!
Cześć!:) Czy ciasto po zagnieceniu można wstawić na noc do lodówki – nocne wyrastanie jak w przypadku Twoich jagodzianek?
tak można 🙂
witam
A jaki typ mąki pszennej?
pszenna tortowa, chlebowa 650 lub typ 550 będzie ok 🙂
mam zamiar spróbować zrobić. zastanawiam się czy pistacje powinny być te solone?
te na górze pewnie, w paście pistacjowej niekoniecznie:)
Pączki rewelacyjne, polecam wszystkim
Jaki polecasz/masz termometr cukierniczy? 🙂
Hendi 🙂
[…] i one – pączki Crème brûlée! Drożdżowe lekkie ciasto z tego samego przepisu jak na pączki pistacjowe bogato nadziane waniliowym kremem (crème pâtissière). Tych pączków nie oblewamy lukrem, […]
Cze krem pistacjowy 2 można mrozić?
A czy mleko letnie to znaczy w temp. pokojowej czy lekko podgrzane?
i takie i takie będzie ok :). nIE WIECEJ NIZ 40st.C 🙂
Masło ma mieć temperature pokojową czy roztopione i wystudzone?
do ciasta powinno być dodane miękkie masło 🙂
Po wyparowaniu ciasta,mogę wstawic do lodówki na noc?
Po wygarowaniu
od razu po wyrobieniu do lodówki 🙂