Pączki z nadzieniem pistacjowym to moja propozycja na zbliżający się Tłusty Czwartek. Pączki idealne – z białą obwódką, lekkie i puszyste. Sprawdź poniższe proporcje i przeanalizuj cały przepis. Kup dobrej jakości produkty – świeże jaja, masło, tłuste mleko, 100% pastę pistacjową i podejmij próbę! 🙂
SKŁADNIKI
(na około ok. 12-14 sztuk)
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 10 ml spirytusu
- 50 g masła, miękkiego
Krem pistacjowy:
- 200 g białej czekolady
- 100 g pasty pistacjowej (u mnie od Maslove klik)
- 80 g śmietanki kremówki 30%
Do obtoczenia:
- drobny cukier wymieszany z odrobiną cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże rozpuścić w 100 ml letniego mleka z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Wsypać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać i odstawić (przykrywając ściereczką) na 20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Po tym czasie do większej miski wsypać pozostałą mąkę, resztę mleka, cukru, dodać również jajko, żółtka, szczyptę soli, spirytus, wyrośnięte drożdże i masło. Całość dobrze wyrobić mikserem z hakiem (z końcówkami do ciasta drożdżowego). Ciasto będzie lepkie i delikatne. Nakryć miskę ściereczką, pozostawić ciasto na 60 minut do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-14 równych części (u mnie po ok. 70-75 g). Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, następnie lekko spłaszczyć i umieścić na deseczce/papierze do pieczenia oprószonym mąką (pozostawiając odstępy). Odstawić na 30 minut do napuszenia (bez nakrywania).
Pod koniec tego czasu rozgrzać olej w garnku do temperatury 175 st.C. Pączki smażyć partiami (ilość zależna od wielkości garnka). Ważne, by pączki kłaść na olej “do góry nogami” (strona pączków, która nie dotykała deseczki, ląduje najpierw w oleju. Dzięki temu nasze pączusie mogą jeszcze wyrosnąć). Smażyć z obydwu stron do ładnego koloru, kontrolując cały czas temperaturę (koniecznie zaopatrzcie się w termometr cukierniczy).
Usmażone odsączać na ręczniku papierowym i obtaczać w posypce z cukru i cynamonu.
Krem pistacjowy: składniki umieścić w misce, rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłe pączki nadziać od od boku kreme pistacjowym (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego z długą cienką tylką do pączków). Smacznego!
RADY
- przed przystąpieniem do działania, zaopatrzcie się w termometr cukierniczy, wagę i tylkę do nadziewania pączków. Na pewno się przydadzą!
- kupując drożdże, zwróćcie uwagę na datę ważności. Im dłuższa, tym wiadomo drożdże świeższe. * mleko użyte do ciasta powinno być letnie, niegorące (gorące zabije drożdże).
- świetnym dodatkiem do ciasta
- niech Was nie korci dodawać mąki do wyrobionego ciasta. Ciasto jest lepkie i delikatne. Jeśli dobrze odważyliście wszystkie składniki, to nie macie się o co martwić.
- kontrolujcie temperaturę oleju. Zbyt niska spowoduje, że pączki nasiąkną tłuszczem. Zbyt wysoka natomiast przyczyni się do szybkiego rumienienia pączków, co może skutkować niedosmażeniem i surowym ciastem wewnątrz. Optymalna temperatura oleju do smażenia pączków to 175 st.C. Czas smażenia: około 3 minuty z każdej strony.
- pastę pistacjową możecie przygotować sami, np. w thermomixie miksując podprażone pistacje tak długo, aż uzyskacie gładką pastę.
Biała obrączka, klucz do sukcesu. Świadczy o lekkości i prawidłowym wyrobie pączków. Jak ją uzyskać?
- odpowiednie proporcje ciasta i jego wyrobienie.
- po uformowaniu zostawić pączki do wyrastania tak, by urosły i utworzyła się lekka skorupka na górze.
- wrzucenie pączków na olej do góry nogami” (strona, gdzie otworzyła się skorupka do dołu).
- Pączek unosi się na powierzchni tłuszczu, tworzy się obrączka. – smażenie we wskazanej temperaturze.
WIĘCEJ PRZEPISÓW NA TŁUSTY CZWARTEK – KLIK
1 komentarz
Najlepsze pączki jakie jadłam w życiu . Nadzienie pistacjowe – absolutna petarda. A ciasto mega puszyste. Od teraz będę korzystać wyłącznie z Twojego przepisu. I jeszcze ten trick z wrzucaniem pączków na olej ‘do góry nogami’ :). Dzięki!