3,3K
Klasyczna włoska sałatka Caprese. Świeże pomidory, bazylia, ser mozzarella, dobrej jakości oliwa i ocet balsamiczny. Podawaj z chrupkim pieczywem/grzankami. Smacznego!
SKŁADNIKI
(na 4 porcje)
- 2 duże lub 3 mniejsze pomidory
- 2 kulki mozzarelli (2×125 g)
- listki świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Układać naprzemiennie na talerzu wraz z listkami świeżej bazylii.
Na koniec skropić oliwą, octem balsamicznym i przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać w towarzystwie świeżego pieczywa, najlepiej domowej roboty. Smacznego!
Wyświetl ten post na Instagramie
3 komentarze
Sałatka prosta a jaka smaczna i zdrowa! Dlatego uwielbiam włoską kuchnię. Pozdrawiam
Sałatka lekka i przepyszna. Polecam posypać jeszcze kaparami – świetnie ożywiają kompozycję smakową 🙂
To jest przystawka, którą można praktycznie zrobić zawsze. Wystarczy mieć 3 składniki. Czy z pieczywem, czy bez, zawsze jest smaczna. Dzięki za przypomnienie o jej istnieniu.