Kopytka z serem to niekwestionowany smak dzieciństwa! Przed oczami mam szkolną stołówkę (zarówno tę w podstawówce jak i gimnazjum). Najlepsze kopytka z serem, który widoczny był w kluseczkach ze względu na niedokładne zmielenie twarogu. Czy ktoś się wtedy tym przejmował? Nic z tych rzeczy! Zajadaliśmy się i biegliśmy do okienka po dokładkę. Były gorące, wyjmowane prosto z wody i podawane na białym talerzu. Oblewane przez Panie kucharki masłem i obsypywane białym cukrem. Smak niezapomniany! Moja wersja tych kluseczek jest odsmażana na patelni, przez co zyskują na kolorze i chrupkości. Polecam przygotować dla swoich pociech :).
SKŁADNIKI:
(na 4 porcje)
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- do podania: masło, cukier i cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg zmiel do gładkości, wymieszaj z ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, jajkiem, mąką i solą. Wyrób na jednolite ciasto (w razie potrzeby podsyp odrobiną mąki). Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na długie wałeczki. Pokrój na ukos uzyskując zgrabne kopytka.
Ugotuj je partiami we wrzącej osolonej wodzie. Podawaj na ciepło, polewając masłem i sypiąc cukrem oraz cynamonem lub podsmaż na patelni z tymi właśnie składnikami (kopytka staną się rumiane i chrupiące z zewnątrz). Smacznego!
RADY:
- ilość mąki użytej do przepisu może się minimalnie różnić w zależności od rodzaju ziemniaków. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki, ale ostrożnie – zbyt duża jej ilość będzie skutkować twardymi kluseczkami.
- te kopytka możesz przygotować również na wytrawnie, np. podać z gulaszem, sosem pieczarkowym lub śmietankowym.