Śliwki pieczone z miodem i cynamonem to czysto jesienna propozycja, z którą chcę się z Wami podzielić. Takie śliwki przygotujecie w 3 minuty + pieczenie. Wykorzystajcie do przepisu polskie sezonowe śliwki i nie żałujcie cynamonu. Do czego wykorzystać śliwki pieczone w miodzie i cynamonie? Do jogurtu, lodów, naleśników, pancakes, gofrów, innych słodkich śniadań i deserów. Możliwości jest bardzo dużo. Wybierz swoją ulubioną wersję, a najlepiej kilka :). Smacznego!
SKŁADNIKI
- 400 g polskich śliwek
- 50 g miodu (u mnie akacjowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cynamonem i polewamy miodem (jeśli miód jest stały, należy go delikatnie podgrzać i upłynnić..
Pieczemy w 180 st.C przez około 15- 20 minut, aż śliwki zmiękną i puszczą sok. Uwaga. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju i dojrzałości śliwek- należy kontrolować.
Poniżej propozycja podania- Dutch Baby. Sprawdź ten przepis, kliknij w zdjęcie!
2 komentarze
bardzo pyszny deser, niedość że pyszny to bardzo szybki do wykonania
wspaniale smakują z kluskami leniwymi (twarogowymi). przepyszne połączenie