Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
CiasteczkaCIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCIINNEWarsztaty

Tartaletki Tiramisu z wiśniami + warsztaty z fotografii kulinarnej

by Justyna Dragan 4 lutego 2018
autor Justyna Dragan 4 lutego 2018
Wczoraj miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z fotografii kulinarnej prowadzonych przez Żanetę z Cupcake Factory we Wrocławiu. Początkowo było troszkę teorii, następnie już w praktyce stylizowałyśmy potrawy, robiłyśmy zdjęcia, a ja przy okazji podziwiłam wszystkie propsy do fotografii kulinarnej, które Żaneta ma w swoim domu (poniżej na zdjęciu jej szafa. Kto by takiej nie chciał… ;)). Do Żanety przyjechałam z dwoma swoimi wypiekami, które zostały naprawdę ładnie uchwycone na zdjęciach, z czego bardzo się cieszę, gdyż mogę teraz podzielić się z Wami tymi przepisami. Oprócz moich tartaletek Tiramisu z wiśniami i fit torciku Bounty, Żaneta zrobiła wegański mus czekoladowy na wodzie po cieciorce, który również stylizowałyśmy. Czas minął mi baaardzo szybko, mam nadzieję, że wiedza, którą Żaneta mi przekazała, zaprocentuje wkrótce na zdjęciach. Pięknie dziękuję za warsztaty, a Was zapraszam na przepis na tartaletki Tiramisu z wiśniami. Spody z ciasta kruchego, na nich konfitura wiśniowa, następnie okrągły biszkopciki namoczony w mocnej słodzonej kawie, a na górze krem z mascarpone, jajek i likieru Amaretto (choć ja zrobiłam wersję bezalkoholową i była równie pyszna). Wierzch jak to na Tiramisu przystało, obsypałam naturalnych, gorzkim kakao. Smaki tak cudownie ze sobą współgrają, koniecznie upieczcie te tartaletki w swoim domu! Polecam!




Składniki: (na ok. 9 sztuk)

Ciasto kruche:
125 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 żółtko
220 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżka mocnej zimnej kawy, np. espresso

Krem:
500 g serka mascarpone
4 płaskie łyżki cukru
2 jajka (wcześniej sparzone wrzątkiem)
1- 2 łyżki likieru Amaretto (u mnie wersja bezalkoholowa)

Dodatkowo:
mały słoiczek konfitury wiśniowej (ok. 200 g)
9 okrągłych biszkopcików
1/4 szkl mocnej, słodzonej, przestudzonej kawy, np. espresso
kakao do oprószenia




Przygotowanie:


Ciasto kruche: Mąkę oraz cukier puder przesiać do misy miksera. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtko, wsypać szczyptę soli oraz wlać łyżkę mocnej zimnej kawy. Składniki zmiksować do powstania kruszonki, po czym odłożyć mikser na bok i zagnieść ciasto dłońmi do uzyskania jednolitej kuli. Owinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut (lub dłużej).

Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki, rozwałkować je i wyłożyć nimi foremki na tartaletki (u mnie o dolnej średnicy ok. 6,5 cm), które wcześniej warto delikatnie natłuścić olejem lub masełkiem (po upieczeniu łatwiej „wyskoczą” z foremek). Wystające resztki ciasta ściąć nożem. Spody tartaletek ponakłuwać kilkukrotnie widelcem i schować do lodówki na 15 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Kruche spody piec w powyższej temperaturze przez około 15 minut do ładnego zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu również z foremek odwracając je do góry nogami (jeśli same nie wyskoczą, można postukać w foremki dłonią- powinno pomóc ;). Trochę jak za dawnych lat w piaskownicy- „babko, babko udaj się, bo jak nie, to Cię…” ;)).

Krem: Pamiętajcie, by przed użyciem jajek sparzyć je wcześniej we wrzątku, by zapobiec zatruciu pałeczkami Salmonelli. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru do jasności, następnie zmiksować z mascarpone oraz likierem Amaretto. W innej czystej misce ubić na sztywną pianę białka, dodając pod koniec stopniowo resztę cukru (drugą połowę). Lśniącą pianę z białek delikatnie połączyć z mascarpone wymieszanym z żółtkami i likierem.

Na wystudzone kruche spody wyłożyć odrobinę konfitury wiśniowej. Na konfiturze umieścić zamoczone uprzednio w mocnej, zimnej i przestudzonej kawie biszkopciki (po jednej sztuce na tartaletkę). Wierzch przykryć kremem z mascarpone, wyrównując powierzchnię. Krem, który pozostał (a będzie go sporo) przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i udekorować nim wierzch tartaletek wyciskając kopczyki.

Na koniec tartaletki delikatnie oprószyć naturalnym kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

biszkopcikikawalikier amarettoserek mascarponewiśnie
2 komentarze
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Ciasto śmietankowo-kawowe (bez pieczenia)
następny
Brownie z batatów

Zobacz również

Makaroniki piernikowe

Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami

Francuskie ptysie karmelowo-orzechowe z kruszonką

Zeppole- pączki z ricotty

Rugelach- żydowskie rogaliki

Półfrancuskie śmietankowe ciastka z glazurą białkową i orzechami...

Owsiane ciastka z syropem klonowym

Daktylowo- owsiane batoniki z jabłkami

2 komentarze

Klaudia Jaroszewska 9 lutego 2018 - 21:26

ostatnio pierwszy raz w życiu jadłam tiramisu 🙂

odpowiedz
kupkismaku 25 lutego 2018 - 08:12

Piękne zdjęcia. Przepis wypróbowałam z tym, że zrobiłam na blaszce. Było pysznie:)

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Ciasto Kaloria

Najnowsze komentarze

  • Andrzej o Sernik z masłem orzechowym
  • Kobieca Strona Dietetyki o Jagielnik kokosowo-jagodowy
  • Justyna Dragan o Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan
  • Justyna Dragan o Zapiekany kuskus z jabłkami i twarogiem
  • Justyna Dragan o Pączki hiszpańskie

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pączki pieczone, czyli najbardziej maślane bułe Pączki pieczone, czyli najbardziej maślane bułeczki z marmoladą w środku. Cudownie miękkie i słodkie🥰 Warto zapisać i wyprobowac na Tłusty Czwartek 😘 Link w bio @justyna_dragan ❤️ #justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#llukier#tłustyujusty
Coś, co samo w sobie ma swój urok, nie potrzebuj Coś, co samo w sobie ma swój urok, nie potrzebuje większej stylizacji 🥰 Makaroniki bronią się zawsze 🙌 Nie tylko wyglądają, ale i też smakują 😋 Czy w Twojej kuchni już zagościły? Śmiało😘😘 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#macarons#makaroniki
Dzień dobry!! 🤍 Ciacho na podwieczorek przygot Dzień dobry!! 🤍 Ciacho na podwieczorek przygotowane? 😎 Pamiętajcie o tym serniku 😁Pyszna sprawa, mówię Wam!! ✌️ Solony karmel wzbogaca ten wypiek, orzechy pekan nadają chrupkości, a sam sernik to kremowa rozpusta 😊 Link w bio @justyna_dragan  Pięknego wtorku 😘 #justynadragan#foodie#delicious#cake#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#sernik#cheesecake#saltedcaramel @hautescuisines @foodfluffer
🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie, 🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie,
Dopiero co 18stka, maturka, prawko, nasza Cytrynka...
Leci ten czas, oj leci 😅😁 Dobrze mieć zdrowie, poczucie bezpieczeństwa i bliskich obok ❤️ Urodzinki „świętuję” dziś w Wawce- mamy zjazd w ten weekend 😅 ▶️ Także kanapki do plecaka! Kawa do termosu! A na uczelni batony z automatu! 😂❤️ To będzie dobry dzień!! 🎉😜😂 (na wszystkie wiadomości odpiszę z opóźnieniem 😘☺️) Trzymajcie się 🤍😊 #justynadragan#curlygirlpolska#curlygirl#polishgirl#foodblogger#food#instaphoto#hair#curlyhair#instagirls#omo#birthday#21yo#urodziny#blogger
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.