Mini serniczki na zimno o intensywnym smaku kawy i czekolady. Kremowa i słodka masa serowa, owsiany spód oraz polewa czekoladowa z dodatkiem espresso. Niech ten deser zagości w Twojej kuchni!
SKŁADNIKI
(na 4-6 serniczków)
Spód:
- 120 g ciastek owsianych
- 50 g czekolady deserowej
- 50 g masła orzechowego
Czekoladowa masa serowa:
- 500 g tłustego twarogu, mielonego (u mnie wiaderkowy z Piątnicy)
- 100 g cukru pudru
- 1 espresso (40 ml)
- 200 g czekolady deserowej
- 3 g żelatyny w proszku + 15 ml zimnej wody
Ganache czekoladowo-kawowy:
- 50 g czekolady mlecznej
- 20 ml espresso
Krem mascarpone:
- 70 g serka mascarpone, schłodzonego
- 70 g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- odrobina cukru pudru do smaku
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
Do dekoracji:
- ziarna kawy
- dropsy czekoladowe
- złota posypka
PRZYGOTOWANIE
Spód: ciastka zmiksować na piach, wymieszać z rozpuszczoną z masłem orzechowym czekoladą. Masę wyłożyć po równo do 4-6 małych rantów umieszczonych na desce z papierem do pieczenia (u mnie 4 ranty o średnicy 8 cm i wysokości 4,5 cm). Podociskać dokładnie, a następnie schować do lodówki.
Czekoladowa masa serowa: żelatynę zalać zimną wodą w małym pojemniczku. Wymieszać, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Czekoladę rozpuścić w espresso (w razie potrzebny delikatnie podgrzać). Twaróg wymieszać z cukrem pudrem. Wszystkie składniki połączyć przy pomocy szpatułki. Uwaga! Istotna jest tu zbliżona temperatura wszystkich składników. Twaróg nie może być zimny, gdyż po wmieszaniu rozpuszczonej czekolady i żelatynąy, te składniki mogą się zwarzyć. Zalecam delikatnie podgrzać twaróg w garnuszku lub w mikrofalówce. Aksamitną czekoladową masę serową przełożyć do rantów ze spodami, wyrównać powierzchnie. Desery schłodzić do stężenia.
Ganache kawowo-czekoladowy: czekoladę posiekać, rozpuścić w espresso (w razie potrzeby podgrzać). Polewę wyłożyć na serniczki. Ponownie umieścić w lodówce.
Krem mascarpone: wszystkie składniki umieścić w misce, ubić trzepaczką na sztywny krem (nie ma potrzeby korzystać z miksera- to niewielka ilość kremu). Krem wyszprycować na serniczki przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Desery udekorować odrobiną pozostałej polewy, przyozdobić ziarnami kawy, dropsami czekoladowymi i złotą posypką. Smacznego!
RADY
- serniczki bez problemu powinny wyjść z rantów (można jednak pomóc sobie nożykiem lub delikatnie podgrzać ranty palnikiem).
3 komentarze
Wyglądają obłędnie! I na pewno też tak smakują <3
Wyglądają przepysznie *.*
Wyglądają przepysznie!