244,4K
Kremowy i intensywnie orzechowy krem doskonały do ciast, tortów i deserów. Robiłam go już wiele razy i nigdy mnie nie zawiódł! Postanowiłam poświęcić mu osobny wpis, gdyż zapewne wielu z Was szuka bardziej kreatywnym kremów niż bita śmietana ;). Koniecznie wypróbujcie. I przy okazji… śledźcie bloga, za niedługo kilka przepisów z wykorzystaniem tego kremu.
Składniki:
Składniki:
200 g zmielonych orzechów włoskich
150 ml mleka
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru (lub więcej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dowolny alkohol (opcjonalnie, do smaku)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, nieustannie mieszając, by masa się nie przypaliła. Trzymać na palniku przez chwilę, po czym zdjąć i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo dodawać masę orzechową, miksować na średnich obrotach. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt lub alkohol (można pominąć) i po raz ostatni zmiksować do otrzymania jednolitego, puszystego kremu.
Krem jest gotowy. Przed wykorzystaniem do tortu, ciasta czy innego deseru, warto schłodzić go w lodówce, gdzie nabierze odpowiedniej konsystencji. Smacznego!
58 komentarzy
Mmm, maślano-orzechowy. Cud !:)
https://jaglusia.wordpress.com/
ja zmielone orzechy zalewam wrzacym mlekiem,przykrywam do wystudzenia,prosciej a efekt taki sam!pozdeawiam
Pyszny, idealny do ciasta na Święta 🙂
Krem orzechowy bardzo dobry. Baaa pyszny. Ja orzechy zalalam wrzacym mlekiem i pozostawilam do wystygniecia. Zrobiłam podwójna porcje na torta o średnicy 23cm. Starczyło na przełożenie i boki. Ale gdybym chciał urzyc szprycy w dekoracji góry, to niestety mało. Dlatego na torta o średnicy 23 proponuje x3. Jutro będziemy próbować tego cuda. Pozdrawiam i dziękuję za pyszny przepis.
Droga Akrobatko, jakiej wielkości placek/tort mogę przełożyć tą ilością masy z powyższego przepisu? I na ile warstw starczy?
Witam 🙂 Na tradycyjną blaszkę 25×35 cm wystarczy na jedną warstwę. Tort o średnicy ok. 20 cm- jedna warstwa+ do obłożenia boków i góry tortu 🙂 Ciężko dokładnie określić, ale mniej więcej tak jak podałam powyżej 😉
można pomieszać orzechy laskowe i włoskie ?
Orzechy mają być zmielone na proszek? jak najłatwiej/najszybciej to zrobić? Pozdrawiam:)
Malakser, maszynka do mięsa, młynek do kawy 🙂
Pani Justynko czy ten krem może sie zwarzyc? Bo mnie każdy budyniowy się warzy.
Krem jest pyszny, ale bardzo ubolewam,że nie jest chociaż trochę bardziej stabilny. Co zrobić żeby bardziej się trzymał? Żelatyna?
Mniej mleka do sparzenia lub gdy jest za późno dodaćbułkę tartą zagęści napewno
jaki aromatyczny 🙂
Bardzo dziekuje -juz jutro wyprobuje dla dzieci na mikolajki-Pozdrawiam serdecznie
Mam nadzieję, że zaskakuje 😉
pyszny robię go co najmniej od 30 lat pozdrawiam życzę smacznego .
najlepsze są orzeszki z kruchego ciasta z kremem orzechowym .
Czy ten krem nada się do ciastek "orzeszków"? 🙂 Jeżeli tak to do ilu sztuk orzeszków wystarczy? Oczywiście tak szacunkowo 😉
Oczywiście, masa sie doskonale nadaje!
Trudno określić na ile sztuk orzeszków wystarczy, ale myślę, ze porcja z przepisu będzie wystarczająca.
Pozdrawiam!
Orzechy wloskie mozna zetrzec na tarce na malych oczkach i z mlekiem badz bez i do masla utartego z cukrem ?. Ewentuanie dodac zoltko. Czy wiorki zblendowac badz zblendowac cale orzechy ? Z gory dziekuje 🙂
Witam, orzechy włoskie muszą być zmielone. Można takie kupić lub samemu zmielić. W innym wypadku krem się nie uda. Dalej postępować jak w przepisie.
Jest możliwość aby ta masa się zcięła zdażyło się to komuś
Masz na myśli zwarzyła? 🙂
Czy krem nada sie do worka cukierniczego ? jesli tak to musze go wczesniej schlodzic ?
Jeśli orzechy będą dobrze zmielone, można krem wyciskać przez worek cukierniczy z grubą końcówką. Konsystencja kremu zależy od temperatury masła. W razie potrzeby można krem schłodzić kilka minut, by był sztywniejszy. Pozdrawiam serdecznie! 😉
Czy do takiego kremu mogę dodać masę kajmakową , czy nalepie zrobić to osobno, najpierw biszkopt przesmarować masą kajmakową, a potem położyć krem ?
Można dodać 😉
Czy do orzechów z mlekiem mogę dodać umiksowaną śmietaną kremówkę z serkiem mascarpone?
Tak, ale zdecydowanie z przewyższającą ilością mascarpone niż kremówki, by krem był sztywny (albo tylko z mascarpone ;))
A czy mogę użyć orzechów laskowych ?
Można, choć smak będzie zupełnie inny 🙂
A co daje alkohol? �� Jestem w ciąży więc wolałabym uniknąć alkoholu a ekstraktu z wanilii nie mam ��
To dodatki smakowe. Można je pominąć 🙂
to ma być 200g mleka czy 200ml mleka?
Gram. Różnica jest jednak niewielka 🙂
Krem pyszny! Ja dodałam jakieś 8 gram spirytusu i było idealnie 🙂
do jakiego ciasta dała Pani ten krem? oprócz tortu oczywiście?
np. do kostek piernikowych z dżemem wiśniowym 😉 Przepis jest na blogu.
mascarpone zmiksowac z masłem orzechowym z kawałkami owoców – i już
Czy z poddanych składników krem wychodzi bardzo słodki? 😛
Dla mnie w sam raz. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Pozdrawiam!
Czy orzechy włoskie przed zmieleniem trzeba obrać ze skórek?
Nie 🙂
Zrobilam tak jak pani pisze i wcale mi ten krem nie wyszedl. Wogole nie jest bialy i puszysty, tylko jest bardzo luzny i koloru orzechowego. Co zrobilam zle?
Nie może być biały bo składniki są kremowe
Zważył mi się. Dzięki za wyrzucenie ponad 20zł w kibel. Brak słów na ten przepis.
Właśnie szukałam przepisu na krem do tortu. Mam zamiar zrobić Tort z musem truskawkowym, masą z serkiem mascarpone i kremówką no i ta masa orzechowa z przed 30 lat była niezawodna. Dekoracja z czekolady i owoce świeże; truskawka borówka malina topione w czekoladzie.Wiadomo ze tort będzie na biszkopcie. MNIAM MNIAM TAKI SPONTAN NA URODZINY SYNA. TO JUZ MÓJ OK.20-TY TORT .Nie ma co się załamywać bo różnie z pieczeniem bywa, ja też mam wypadki z masami. To jest jak z biszkoptem u mnie. Nigdy nie zakalca a ostatnio po prostu beka. ALE BĘDZIE DOBRZE!!!
Dokładnie takiego przepisu na krem do tortu szukałam 🙂 Niedługo będę piekła tort mężowi, a on uwielbia właśnie kremy orzechowe, więc będzie jak znalazł. A po sobie zostawiam namiar na stronkę z fajnymi przepisami – https://najlepszewkuchni.pl/ , gdzie również znalazłam kilka bardzo ciekawych i wartych wypróbowania przepisów 🙂
[…] swoje pierniki przełożyłam klasycznie powidłami, ale świetnie sprawdzi się także masa grysikowa czy też krem orzechowy. […]
Czy mogą być Świeze orzechy z żółtą skórką
orzechy powinny być odpowiednio wysuszone:)
Jeśli krem się zwarzy, wystarczy go lekko podgrzać w mikrofali, pozostawić do schłodzenia a potem miksować. Ewentualnie małą ilość miękkiego masła zmiksować i powoli dodawać do niego po łyżeczce zwarzonej masy. Krem faktycznie pyszny. Do orzeszków dodaję jeszcze odrobinę dżemu z czarnej porzeczki. Przełamuje słodycz kremu orzechowego.
Kolejny raz mam tak, że masa mi się waży gdy dam na ciasto i do lodówki… jak ubijam wszystko jest ok, jak nakład na ciasto też ok, po czym wstawiam do lodówki i po godzinie masło się rozwarstwia… czy wiesz dlaczego tak die dzieje? Zdrowych i Wesołych Świąt !
Zrobiłam go na roślinnej Ramie, mleku owsianym i mielonych orzechach laskowych, wyszedł przepyszny! Dziękuję za przepis 🙂
Taki kremik, wafle ryżowe idealnie by się komponowało,
Uwielbiam robić swoje karmy, a najlepiej mi wychodzi masło orzechowe.
Czy mogę dac krem gotowy z orzechów arachidowych?:)
witam. czy krem nadaje się do obłożenia tortu?
[…] łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: krem orzechowy z tego przepisu słoiczek dżemu wiśniowego (ok. 250 g) Polewa czekoladowa: 50 g masła 100 g czekolady […]