6,K
Piernikowanie rozpoczęło się na dobre! W ciągu następnych kilku tygodni będzie jeszcze kilka propozycji na pierniki, które można przygotować tuż przed samymi świętami. Póki co zapraszam Was na aromatyczne muffiny z pomarańczowym akcentem w środku. Wilgotne, słodkie, bardzo świąteczne! Coś dla tych, co nie mają na nic czasu… robią się w 30 minut ;).
Składniki: (na 14 sztuk)
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej (ok. 300 g)
3 łyżki kakao
3 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
2 jajka
1/3 szkl mleka
skórka otarta z 2 małych pomarańczy (sparzonych)
1/2 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
70 g masła
Dodatkowo:
14 łyżeczek dżemu pomarańczowego
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka mleka
1-2 łyżeczki naturalnego kakao
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło roztopić w garnuszku, przestudzić.
Suche składniki (przesianą mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i cukier) wymieszać w misce. W innym naczyniu wymieszać składniki mokre (jajka, mleko, skórka i sok z pomarańczy i ostudzone masło). Zawartość obydwu misek połączyć do otrzymania jednolitego, gęstego ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu pomarańczowego i przykryć resztą ciasta. Papilotki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Jeśli ciasta będzie za dużą, muffinki mogą podczas pieczenia uciec nam z foremek.
Piec w 180 st.C przez ok. 20 minut (lub chwilkę dłużej) do momentu, aż muffinki ładnie wyrosną, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny korzenny aromat. Upieczone wyjąć, a po wystudzeniu udekorować czekoladowym lukrem (1-2 łyżeczki naturalnego kakao rozpuścić w mleku, dodać cukier puder i wymieszać do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dolać mleka). Smacznego!
Piec w 180 st.C przez ok. 20 minut (lub chwilkę dłużej) do momentu, aż muffinki ładnie wyrosną, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny korzenny aromat. Upieczone wyjąć, a po wystudzeniu udekorować czekoladowym lukrem (1-2 łyżeczki naturalnego kakao rozpuścić w mleku, dodać cukier puder i wymieszać do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dolać mleka). Smacznego!
5 komentarzy
Justynko, muffinki wyglądają bardzo apetycznie :). Smaki w sam raz na nadchodzące święta :).
apetyczne maleństwa 🙂
Świetnie wyglądają 😀
Witaj 🙂 mam już składniki, jutro je upiekę bo wyglądają bardzo kusząco. Już sobie wyobrażam jak muszą pachnieć 🙂 nie wspominając o smaku 🙂
Trzymam kciuki by sie udały i czekam na opinię 😉 Pozdrawiam! <3