Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Bez kategoriiBoże NarodzenieCIASTAKomuniaOKAZJESernikiWielkanoc

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

by Justyna Dragan 29 grudnia 2020
autor Justyna Dragan 29 grudnia 2020

Sernik z solonym karmelem, który w tym roku zagościł na świątecznym stole w moim domu. Spód wykonany z pierniczków (użyłam tych domowej roboty), masa serowa bardzo kremowa i aksamitna, pokusiłam się, by dodać do niej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i odrobinę mascarpone. Po upieczeniu, wystudzeniu i odpowiednim schłodzeniu sernik udekorowałam klasycznym kremem na bazie tłustej śmietanki i reszty sera mascarpone. Charakteru dodaje tutaj solony sos karmelowy i chrupiące orzechy pekan. Jestem ciekawa, czy ta wersja uwielbianego przez wszystkich wypieku, jakim jest sernik, przypadnie do gustu także Wam. Udanych wypieków!

SKŁADNIKI

(na tortownicę o średnicy 21-22 cm)

Piernikowy spód:

  • 120 g pierniczków (suchych, bez polewy, nadzienia itp.)
  • 40 g masła, stopionego

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego mielonego twarogu (użyłam wiaderkowego z Piątnicy i ten polecam do tego przepisu)
  • 220 g cukru
  • 125 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Krem mascarpone:

  • 125 g serka mascarpone
  • 125 g śmietanki kremówki 30-36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1/2 porcji solonego karmelu z tego przepisu
  • garść orzechów pekan

PRZYGOTOWANIE

Piernikowy spód: pierniczki pokruszyć na piasek, wymieszać z ciepłym stopionym masłem. Ciasteczkową masę rozsypać do tortownicy o średnicy 21-22 cm, której dno wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia. Spód podociskać dłonią. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 10 minut. Wyjąć i przestudzić. Następnie tortownicę owinąć od zewnątrz folią aluminiową przygotowując w ten sposób sernik do pieczenia w kąpieli wodnej.

Masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko zmiksować je tylko do połączenia. Masę wylać na przestudzony pierniczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez około 60 minut do ścięcia się masy. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy schować sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.

Krem mascarpone: schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Krem wyszprycować w formie gniazd na schłodzony sernik (polecam przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej otwartej gwiazdy).

Gniazda z kremu napełnić solonym karmelem (przygotowanym zgodnie z tym przepisem. Wystarczy z połowy porcji). Sernik udekorować pozostałym karmelem i orzechami pekan. Smacznego!

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Justyna Dragan (@justyna_dragan)


RADY

  • w okresie nieświątecznym pierniczki w spodzie można zastąpić kakaowymi kruchymi ciastkami.
  • pamiętajcie, by składniki masy serowej podczas łączenia były w temperaturze pokojowej. Twaróg, jajka, mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
  • można piec w większej tortowwnicy, wtedy sernik będzie niższy.
  • dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik jest równy i biały. Zachęcam Was, by nie pomijać tego kroku.
  • Sernik przechowujemy w lodówce. Ze względu na obecność kremu na bitej śmietanie, dobrze jest spożyć go w ciągu kilku dni.

karmelorzechy pekanserek mascarponeśmietana kremówka
24 komentarze
16
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Makaroniki piernikowe
następny
Sernik z masłem orzechowym

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Ciasto Poduszkowiec

Jadalne doniczki czekoladowe

Kruchy torcik w kształcie serca

Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Sernik creme brulee

24 komentarze

Klara 30 grudnia 2020 - 09:01

Bardzo ciekawy przepis na sernik, prezentuje się super i pewnie tak smakuje tylko… jak przekonać się do słonego karmelu?
To jedyna rzecz która mi nie smakuje 🙁

odpowiedz
Justyna Dragan 1 stycznia 2021 - 20:31

Można pominac sol uzyskując klasyczny sos karmelowy 🙂

odpowiedz
Agnieszka 4 stycznia 2021 - 21:52

Czy Jak dajemy w całości do masy serowej czy tylko żółtka?

odpowiedz
Justyna Dragan 5 stycznia 2021 - 22:40

W calosci 🙂

odpowiedz
Monika 30 grudnia 2020 - 14:59

Uwielbiam serniki pod każdą postacią… ale nigdy nie robiłam takiego w kąpieli wodnej i nawet nie wiem, jak się za taki zabrać (piec/gotować :D). Dlatego zazwyczaj klasycznie je piekę, jak każde inne ciasto

odpowiedz
Do R. 8 stycznia 2021 - 00:45

To nie jest takie trudne, wystarczy włożyć do piekarnika drugi pojemnik napełniony wodą, np naczynie żadoodporne i to jest już TA kąpiel wodna 😉

odpowiedz
Paulina 16 lipca 2021 - 16:21

Sernik jest przepyszny 😍
Rodzinie bardzo smakował i zastanawiam się, czy mogę go upiec na znacznie większej prostokątnej blaszce, ale z podwójnej porcji? Boję się, że może stracić ten smak.

odpowiedz
Justyna Dragan 18 lipca 2021 - 18:36

Tak śmiało 🙂

odpowiedz
Andrzej 31 grudnia 2020 - 13:20

Mniam! Aż się zrobiłem głodny 😀 Super przepis!

odpowiedz
Klaudia 3 stycznia 2021 - 13:33

Aż ślinka cieknie 🙂 nie lubię serników, ale aż mam ochotę spróbować 🙂

odpowiedz
Sylwia 10 stycznia 2021 - 10:53

Niezwykle kuszący ten serniczek :))

odpowiedz
Sernik z masłem orzechowym - Justyna Dragan 10 stycznia 2021 - 17:51

[…] w poszukiwaniu słodkich inspiracji. Poprzedni rok zakończyliśmy przepisem na fenomenalny sernik z solonym karmelem i orzechami pekan. Sprawdźcie koniecznie, jeśli jeszcze go nie widzieliście. Ten rok zaczniemy również […]

odpowiedz
Paulina 20 stycznia 2021 - 12:49

Jeśli bym chciała zastąpić ser na ser Juliko to wówczas do masy serowej należy dociąć masło? Nie mogę nigdzie dostać sera z firmy Piątnica 😔

odpowiedz
Paulina 20 stycznia 2021 - 12:50

Dodać masło *

odpowiedz
Justyna Dragan 20 stycznia 2021 - 20:48

Jaką zawartosc tłuszczu ma ten ser?

odpowiedz
Ewelina 30 stycznia 2021 - 18:56

Marzyłam o przepisie na takie ciasto 😀

odpowiedz
Iza 17 lutego 2021 - 18:56

Jestem zakochana w sernikach, ale ten przepis jak również przepis na karmel to po prostu majstersztyk. Rozpływa się w w ustach😍. Justyna poproszę o kolejne i kolejne przepyszne a zarazem proste przepisy. Dziękuję😘💕

odpowiedz
Kornelia 24 lutego 2021 - 11:59

Ja od niedawna też skupiłam się na planowaniu. Uwielbiam gotować i gotuję różnorodnie, korzystam z przepisów z różnych źródeł. Fajnym rozwiązaniem okazała się aplikacja Menu Planner. Wymaga trochę pracy na początku – warto wprowadzić wszystkie przepisy z których korzystasz, ale jak to się przejdzie, to używanie jest super – dodajesz posiłki do planu, zaznaczasz na liście zakupów co musisz kupić

odpowiedz
Ola 25 marca 2021 - 07:44

Jak długo ten sernik może stać w lodówce?

odpowiedz
Justyna Dragan 27 marca 2021 - 06:49

kilka dni. Ze względu na krem nie tak długo jak sam sernik 😉

odpowiedz
Agata 12 kwietnia 2021 - 18:21

Ja od dziecka mam słabość do słodkości, a sernik jest jednym z moich ulubionych deserów. Przygotowywałam już go w różnych wersjach, jednak ten według Twojego przepisu zdecydowanie skradł moje serce. Doskonałe połączenie smaków. Sernik podałam na urodzinach męża, bo to też jego ulubione ciasto. Moja teściowa bardzo zachwalała i prosiła o przepis 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 13 kwietnia 2021 - 15:19

bardzo się cieszę!! 🙂

odpowiedz
Elżunia34 7 września 2021 - 12:17

Aż ślinka cieknie! Planuję zrobić coś podobnego na imieniny mojego męża, ale zamiast solonego karmelu użyłabym kremu orzechowego, bo mój mąż uwielbia orzechy…

odpowiedz
Iza 5 listopada 2021 - 09:56

Pycha 😊 robiłam wczoraj- wyszedł super 😁

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Krem orzechowy-najlepszy!

Najnowsze komentarze

  • maja - Ciasto Poduszkowiec
  • Agnieszka - Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Iza - Ciasto zebra
  • Hania - Półkule czekoladowo-malinowe
  • Aleksandra - Pizzerinki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
✨Moi Drodzy! ✨ Przypominam, że tylko do jutr ✨Moi Drodzy! ✨

Przypominam, że tylko do jutra (do soboty) ebook „Croissanty w warunkach domowych” jest w promocyjnej cenie 🥐😘

🥐 LINK W BIO @justyna_dragan 🥐

Oprócz podstawowego przepisu na te rogale, czeka na Was kilka inspiracji dodatkowych. Na zdjęciu croissanty wypełnione ganache czekoladowym 🥰😍

Jadłabyś? 😅😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
… i wszystko jasne 🙃🤭 Choć wersja „aksa … i wszystko jasne 🙃🤭
Choć wersja „aksamitny krem” też brzmi dobrze! 😁

#justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas
Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? Strzel Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? 
Strzelaj! 😅😁✨

✨ #foodphotography ✨

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#
W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat pod W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat podstawowego pszennego chleba na zakwasie 🍞

Niezmiennie cieszy się dużą popularnością na blogu - to BARDZO przydatny poradnik dla tych, co są na początku przygody z bochenkami składanymi ☺️

W 2021 roku wypuściłam ebooka o tartach. Ten również miło został przez Was przyjęty! ❤️

⏩ Jeśli korzystasz z moich treści, to wiesz, że sumiennie OPISUJĘ I WYJAŚNIAM. Odpowiadam na pytania i zachęcam do eksperymentowania.

🥐 W najnowszych ebooku o CROISSANTACH chcę Ci udowodnić, że jesteś w stanie upiec takiego rogala, o takim przekroju, jak ze zdjęcia powyżej 😎

🔥 Podejmij ze mną to wyzwanie! Link zostawiam w bio @justyna_dragan 🔥

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT