Sernik z solonym karmelem, który w tym roku zagościł na świątecznym stole w moim domu. Spód wykonany z pierniczków (użyłam tych domowej roboty), masa serowa bardzo kremowa i aksamitna, pokusiłam się, by dodać do niej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i odrobinę mascarpone. Po upieczeniu, wystudzeniu i odpowiednim schłodzeniu sernik udekorowałam klasycznym kremem na bazie tłustej śmietanki i reszty sera mascarpone. Charakteru dodaje tutaj solony sos karmelowy i chrupiące orzechy pekan. Jestem ciekawa, czy ta wersja uwielbianego przez wszystkich wypieku, jakim jest sernik, przypadnie do gustu także Wam. Udanych wypieków!
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 21-22 cm)
Piernikowy spód:
- 120 g pierniczków (suchych, bez polewy, nadzienia itp.)
- 40 g masła, stopionego
Masa serowa:
- 1 kg tłustego mielonego twarogu (użyłam wiaderkowego z Piątnicy i ten polecam do tego przepisu)
- 220 g cukru
- 125 g serka mascarpone
- 5 jajek
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 40 g mąki ziemniaczanej
Krem mascarpone:
- 125 g serka mascarpone
- 125 g śmietanki kremówki 30-36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 1/2 porcji solonego karmelu z tego przepisu
- garść orzechów pekan
PRZYGOTOWANIE
Piernikowy spód: pierniczki pokruszyć na piasek, wymieszać z ciepłym stopionym masłem. Ciasteczkową masę rozsypać do tortownicy o średnicy 21-22 cm, której dno wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia. Spód podociskać dłonią. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 10 minut. Wyjąć i przestudzić. Następnie tortownicę owinąć od zewnątrz folią aluminiową przygotowując w ten sposób sernik do pieczenia w kąpieli wodnej.
Masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko zmiksować je tylko do połączenia. Masę wylać na przestudzony pierniczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez około 60 minut do ścięcia się masy. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy schować sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.
Krem mascarpone: schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Krem wyszprycować w formie gniazd na schłodzony sernik (polecam przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej otwartej gwiazdy).
Gniazda z kremu napełnić solonym karmelem (przygotowanym zgodnie z tym przepisem. Wystarczy z połowy porcji). Sernik udekorować pozostałym karmelem i orzechami pekan. Smacznego!
Wyświetl ten post na Instagramie.
RADY
- w okresie nieświątecznym pierniczki w spodzie można zastąpić kakaowymi kruchymi ciastkami.
- pamiętajcie, by składniki masy serowej podczas łączenia były w temperaturze pokojowej. Twaróg, jajka, mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
- można piec w większej tortowwnicy, wtedy sernik będzie niższy.
- dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik jest równy i biały. Zachęcam Was, by nie pomijać tego kroku.
- Sernik przechowujemy w lodówce. Ze względu na obecność kremu na bitej śmietanie, dobrze jest spożyć go w ciągu kilku dni.
10 komentarzy
Bardzo ciekawy przepis na sernik, prezentuje się super i pewnie tak smakuje tylko… jak przekonać się do słonego karmelu?
To jedyna rzecz która mi nie smakuje 🙁
Można pominac sol uzyskując klasyczny sos karmelowy 🙂
Czy Jak dajemy w całości do masy serowej czy tylko żółtka?
W calosci 🙂
Uwielbiam serniki pod każdą postacią… ale nigdy nie robiłam takiego w kąpieli wodnej i nawet nie wiem, jak się za taki zabrać (piec/gotować :D). Dlatego zazwyczaj klasycznie je piekę, jak każde inne ciasto
To nie jest takie trudne, wystarczy włożyć do piekarnika drugi pojemnik napełniony wodą, np naczynie żadoodporne i to jest już TA kąpiel wodna 😉
Mniam! Aż się zrobiłem głodny 😀 Super przepis!
Aż ślinka cieknie 🙂 nie lubię serników, ale aż mam ochotę spróbować 🙂
Niezwykle kuszący ten serniczek :))
[…] w poszukiwaniu słodkich inspiracji. Poprzedni rok zakończyliśmy przepisem na fenomenalny sernik z solonym karmelem i orzechami pekan. Sprawdźcie koniecznie, jeśli jeszcze go nie widzieliście. Ten rok zaczniemy również […]