Witam Was serdecznie w 2021 r. Cieszę się, że zaglądacie w poszukiwaniu słodkich inspiracji. Poprzedni rok zakończyliśmy przepisem na fenomenalny sernik z solonym karmelem i orzechami pekan. Sprawdźcie koniecznie, jeśli jeszcze go nie widzieliście. Ten rok zaczniemy również sernikiem. Sernik z masłem orzechowym (zarówno w masie serowej jak i w kremie) wykonany na spodzie z ciastek Oreo, udekorowany polewą z czekolady deserowej oraz puszystym kremem. To syty, kaloryczny i słodki wypiek, już jeden kawałek zaspokoi Wasze słodkie zachcianki. Zalecam piec w kąpieli wodnej i porządnie schłodzić sernik po wystudzeniu. Wtedy nabierze najlepszej konsystencji. Powodzenia!
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 21-22 cm)
Spód:
- 12 ciastek oreo (3 opakowania po 4 sztuki, 132 g)
- 25 g masła, stopionego
Masa serowo-orzechowa:
- 1 kg tłustego mielonego twarogu (użyłam wiaderkowego z Piątnicy i ten polecam do tego przepisu)
- 220 g cukru
- 5 jajek
- 150 g masła orzechowego (100% orzechów)
- 50 ml mleka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa czekoladowa:
- 60 g czekolady deserowej
- 60 g śmietanki kremówki 30%
Krem orzechowy:
- 100 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
- 40 g masła orzechowego
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 1-2 łyżki dowolnych orzechów, posiekanych
PRZYGOTOWANIE
Spód: ciastka oreo drobno pokruszyć, np. w malakserze. Wymieszać ze stopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, której dno wyścielić wcześniej papierem do pieczenia. Podociskać zwilżoną w wodzie łyżką. Wstawić do lodówki na 20 min, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Spód podpiec przez 10 minut, następnie wyjąć i przestudzić. Tortownicę owinąć od zewnątrz folią aluminiową przygotowując w ten sposób sernik do pieczenia w kąpieli wodnej.
Masa serowo-orzechowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko zmiksować je tylko do połączenia. Masę wylać na przestudzony spód. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez około 60 minut do ścięcia się masy. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy schować sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.
Polewa czekoladowa: śmietankę kremówkę podgrzać, wrzucić posiekaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. W razie potrzeby podgrzać na małym ogniu lub w mikrofalówce. Aksamitną polewę wylać na sernik z masłem orzechowym pozwalając jej spłynąć na boki. Schować do lodówki do zastygnięcia. W tym czasie przygotować krem orzechowy.
Krem orzechowy: schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder i masło orzechowe. Krem wyszprycować na schłodzony sernik (polecam przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej otwartej gwiazdy).
Wierzch posypać dowolnymi orzechami. Smacznego!
16 komentarzy
Czy można to piec normalnie, nie w kąpieli wodnej?
tak, można pominąć kąpiel wodną 🙂
Dzień dobry. Jajka idą całe do sernika?
Sernik jest przepyszny , właśnie dziś jadłam 💞
Jak w takim razie dokładnie pięć bez kąpieli?
Wygląda obłednie
Ale piękne wygląda 🙂
Wygląda cudownie, ale faktycznie, chyba tylko po małym kawałku zajadać, bo inaczej cukrzyca murowana 😀 Ale za to jak można się raczyć!
Uwielbiam wpadać do Ciebie w piątkowe popołudnie – zawsze znajdzie się jakaś inspiracja na weekendowe gotowanie i wypiekanie 🙂
[…] Inspiracja […]
Czy sernik ma być dość mokry ? Wyjelam z lodowki i nie wiem czy jest ok czy za krotko pieczony. Chociaz chyba nie możliwe bo przedłużyłam czas pieczenia
po schłodzeniu powinien bez problemu się kroić. Jeśli tak nie jest, to być może był za krótko pieczony lub użyty ser nie był dobrej jakości.
Czy ciasteczka oreo mielic razem z nadzieniem ?
tak 🙂
Piekę ten sernik już 60 minut ale środek się jeszcze rusza. Ile go jeszcze podpiekać?
tak tak ma być 🙂