Wegańskie i bezglutenowe brownie z batatów (tzw. słodkich ziemniaków). Wilgotne, mokre, mocne w smaku i bardzo czekoladowe, jakby wytrawne. Mnie zachwyciło swoją konsystencją (niezwykle kremową, co widać na zdjęciach). Przepis jest na niewielką porcję, ciasto świetnie komponuje się z borówkami. Polecam!
SKŁADNIKI
Brownie:
- 1 średni batat (ok. 300 g po obraniu)
- 1 dojrzały banan (120 g)
- 100 g daktyli bez pestek
- 30 g masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 kopiasta łyżka mąki ryżowej (20 g)
- 50 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao
Dodatkowo:
- odrobina oliwy i kakao do przygotowania foremki
- propozycja podania: borówki, masło orzechowe wymieszane z odrobiną jogurtu (najlepiej wegańskiego) i słodzidła, np. syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
Batata obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą. Gotować pod przykryciem do miękkości (u mnie około 15 minut). Odcedzić z wody, ostudzić. Daktyle zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić na 10 minut, następnie dokładnie odcisnąć z wody, wystudzić. Banana obrać ze skórki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do wysokiego naczynia przełożyć wszystkie składniki. Całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej, jednolitej i czekoladowej masy.
Tak przygotowaną masę przełożyć do niewielkiej formy lub żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i obsypanego kakao (u mnie okrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 12 cm i pojemności 0,5 l.), wyrównać powierzchnię szpatułką. Im większa foremka, tym niższe brownie i zapewne nieco krótszy czas pieczenia (weźcie to pod uwagę).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut. Wyjąć, a po wystudzeniu schłodzić kilka godzin w lodówce- wtedy nabiera odpowiedniej konsystencji. Ja swoje brownie kroiłam dopiero po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego! 😉
7 komentarzy
Jeszcze tak intensywnego brownie nie widziałam 🙂 wygląda bardzo smakowicie 🙂 mniam 🙂 https://ciastaztradycjami.blogspot.com/
Wygląda smacznie 😉
Przymierzam się do zrobienia tego brownie – wygląda cudnie ❤️ Czy daktyle mogę zamienić na coś innego lub pominąć?
Jeśli pominiesz to brownie nie będzie słodkie. Możesz spróbować zastąpić innym słodzidłem, np. ksyliotem
[…] jak w przypadku brownie z batatów, to wegańskie brownie z kaszy jaglanej również okaże się zapewne niemałym wyzwaniem dla […]
Czy batata można upiec zamiast ugotować? Zastanawiam się czy to wpłynie na efekt końcowy.
można śmiało 🙂