

Kokosowa beza: Tak jak w przypadku biszkoptu wszystkie składniki na bezę muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno w czystej i suchej misce. Po odwrócenia miski do góry nogami, piana nie powinna spływać ze ścianek. Dopiero do tak ubitych białek dodawać stopniowo cukier- łyżka po łyżce za każdym razem miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści. Po dodaniu całego cukru wsypać wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać szpatułką bez miksowania.


12 komentarzy
apetyczne ciacho
Co zamiast kokosowej bezy na wierzch?
Czym można zastąpić?
Może orzechowa? 😉
myślę, że było by to moje drugie ulubione ciasto 🙂 orzechowiec niezmiennie na pierwszym miejscu 🙂
pyszne
Robię �� na Wielkanoc
Witam mam pytanie czy można upiec biszkopt w tortownicy 26cm? Nie wyjdzie za wysoki?
Tak, będzie za wysoki 🙂 Upiekłabym z połowy składników.
Przeraża mnie trochę ilość masła w masie, czy tyle go ma być? Pozdrawiam ��
Tak, tyle powinno być 🙂
To ciasto jest baardzo pyszne, masa budyniowa na soku z brzoskwin ekstra! Ciekawe nasaczenie biszkoptu, wczesniej sie z takim nie spotkalam. Ja zrobilam je w niedziele a jedlismy we wtorek i byl czad! Z pewnoscia to ciasto zagosci w moim zeszycie z przepisami i jeszcze nie raz je upieke:) Pozdrawiam Amanda
Bardzo się cieszę! Dzięki za opinię 🙂