Podobnie jak w przypadku brownie z batatów, to wegańskie brownie z kaszy jaglanej również okaże się zapewne niemałym wyzwaniem dla niejednej osoby ;). Ciasta bez jajek, mleka, masła czy glutenu, to bardzo specyficzne wypieki, różniące się często od tych tradycyjnych. Wielokrotnie Wam wspominałam, że w mojej diecie, takie domowego zdrowe wypieki, występują bardzo często. W tym brownie się zakochałam- słodkie, ciężkie i wilgotne. Co więcej, z ulubioną kaszą jaglaną. Słodzone bananem, daktylami i odrobiną ksylitolu. Wypróbujcie!
KONKURS „Bake&Play #zostanwdomu”
Zanim jednak przepis, chciałam Was serdecznie zaprosić do udziału w konkursie „Bake&Play #zostanwdomu” skierowanym dla młodych pasjonatów cukiernictwa w wieku 15-19 lat. W tym roku mam ogromną przyjemność być ambasadorką tego konkursu i promować to wyjątkowe wydarzenie.
Czas trwania: 10 kwietnia 2020 r. – 10 maja 2020 r.
Wiek: 15-19 lat
Zadanie konkursowe: przygotować ciasto pieczone, sfotografować je umieszczając na zdjęciu karteczkę „Bake&Play #zostanwdomu”, swoje zgłoszenie (przepis + 3 zdjęcia) zamieścić na specjalnej grupie na Facebooku.
Nagrody:
1 m. Mikser KitchenAid
2 m. Słuchawki JBL
3 m. Blender Bosch
Szczegóły i regulamin KLIK
Jest o co powalczyć! Zapraszam do wspólnej zabawy 😉
A teraz obiecane wegańskie brownie z kaszy jaglanej!
SKŁADNIKI
(na niewielką blaszkę 15×22 cm)
Brownie:
- 200 g kaszy jaglanej
- 500 ml napoju kokosowego (lub inne mleka roślinnego)
- 100 g daktyli suszonych bez pestek
- szczypta soli
- 100 g masła orzechowego
- 1 większy dojrzały banan (220 g ze skórką)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 20 g mąki kokosowej
- 20 g naturalnego gorzkiego kakao
- 1 łyżka ksylitolu (15 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- odrobina oliwy do natłuszczenia blaszki
- 50 g orzechów włoskich (na górę ciasta)
PRZYGOTOWANIE
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod zimną bieżącą wodą, aż woda nie będzie mętna. Następnie przelać wrzątkiem, pozostawić na sicie do odsączenia. W garnku zagotować napój kokosowy. Wsypać kaszę, daktyle i sól. Gotować pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie płyn.
Po tym czasie gorącą przełożyć do malaksera, dodać również masło orzechowe i banana, zblendować. Następnie dać połamaną na kostki czekoladę, poczekać, aż się rozpuści i również zmiksować. Na koniec do masy wmieszać mąkę kokosową, kakao, ksylitol i cynamon.
Czekoladowe, gęste i wciąż ciepłe ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą blaszki lub żaroodpornego naczynia o wymiarach 15×22 cm. Na górę wysypać orzechy włoskie, docisnąć je dłonią do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25-30 minut. Następnie wyjąć i wystudzić. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
RADY
- zamiast napoju kokosowego można użyć mleka migdałowego, sojowego itp. Ksylitol można zastąpić innym słodzidłem, np. cukrem trzcinowym.
35 komentarzy
Czy można dodac zwykle mleko? 😉
Tak, ale wiadomo- brownie nie będzie już wegańskie ☺️
Haha tak wiem wiem 😁 nie przeszkadza mi to 😜
Czy można czymś zastąpić daktyle?
Daktyle dają brownie sporą słodycz, można je zastąpić np rodzynkami, morelami suszonymi lub pominąć i dać wiecej ksylitolu 😉
Super przepis. Nie mogę spożywać w ogóle nabiału, więc takie przepisy to dla mnie ratunek 🙂
Czy można zamiast czekolady dodać tyle samo gram kakao?
Zdecydowanie nie :). Polecam pozostać jednak przy czekoladzie.
A czy można czymś zastąpić banana?
Mozesz pominąć, ale daj wtedy więcej daktyli lub ksylitolu ☺️
Wspaniałe ciasto! Bardzo polecam 🙂 Ja trochę zmodyfikowałam, bo zamiast masła orzechowego dodałam zmielone, prażone migdały!
Cieszę się! 😉
A czy można zamiast maki kokosowej dodać inna?
Tak, np. owsianą lub ryżową 😉
Zawsze ciekawi mnie czy mogę zamiast jako i czekolady dać katob. Mam w 3 postaciach, płyn, sypki i strąki 😀
Mega pyszne, robię właśnie trzeci raz 😍
[…] by Justyna Dragan 14 lipca 2017 autor Justyna Dragan 14 lipca 2017 Sernik jaglany z wiśniami podany na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła orzechowego. Na górze czerwona galaretka ze świeżymi owocami. To kolejny ciekawy przepis na ciasto bez pieczenia. Zapisujcie, udostępniajcie i korzystajcie! Trzymam kciuki za udane słodkości 🙂 A w wolnej chwili zerknijcie także na brownie z kaszy jaglanej! […]
Witam, czy można użyć zwykłej mąki pszennej?
Tak 😉
Wyszedł super, bardzo fajny przepis. Na pewno nie raz powtórzę to ciasto!
Wygląda super 🙂 Robiłam brownie z fasoli, więc teraz czas na ciasto z kaszy jaglanej <3
Mój tato kocha wypieki, zastanawiam się czy nie zrobię mu takiego ciasta na jego 40 urodziny 🙂 Czy można jeszcze zastosować inne alternatywy jezeli chodzi o daktyle? Mozna dodać na przykład figi?
Śmiało! 😉
powiem tak, uwielbiam jedzenie naprawdę 🙂 ale ze względu na dietę i ćwiczenia wszystkiego zjesc nie moge niestety 🙁 Dlatego ostatnio licze kalorię i dbam trochę o siebie bardziej aby móc zjeść wszystko ale w odpowiednim deficycie kalorycznym,
Wow! Jakie gęste, ta konsystencja mnie zachwyciła! :O do tej pory wszystkie były tak rzadkie, że ledwo udawało mi się ukroić kawałek i przełożyć na talerzyk…
Czy zamiast kaszy jaglanej może być kuskus ?
Myślę, że tak, choć tej wersji nie próbowałam. Na pewno kuskus wchłonie inną ilość płynu.
:O o mamo! 😀 aż bym zjadła… a czy zamiana mleka roslinnego na zwykle przejdzie? i mąki koko na zwykłą? 😀
Dzięki za przepis, palce lizać! ^_^
Super. Dopiero niedawno zacząłem interesować się wegańskim jedzeniem. Kupiłem sobie nawet blender i inne rzeczy, żeby móc przygotowywać te dania. Ten przepis również na pewno wypróbuję.
Piekłam to ciasto, jednak upiekl się tylko wierzch a w środku było surowe. Wydłużyłam czas pieczenia o dodatkowe 15 minut i było tak samo. Co mogło być powodem tego, że ciasto nie wyszło. Ktoś tak miał?
Ooo i takie dania to ja bardzo lubię !
Witam, bardzo ciekawy przepis. Przyjemnie się czytało. Pozdrawiam
Czy to ciasto jest wskazane przy redukcji ? 😀 Bo mi smaka narobiłas 😀
Muszę coś takiego wypróbować, na pewno będzie pyszne 😉