Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
0
Bez kategoriiCIASTACiasta czekoladoweDIETYPrzepisy bezglutenowePrzepisy wegańskieSTREFA FIT

Wegańskie brownie z kaszy jaglanej

by Justyna Dragan 14 kwietnia 2020
autor Justyna Dragan 14 kwietnia 2020

Podobnie jak w przypadku brownie z batatów, to wegańskie brownie z kaszy jaglanej również okaże się zapewne niemałym wyzwaniem dla niejednej osoby ;). Ciasta bez jajek, mleka, masła czy glutenu, to bardzo specyficzne wypieki, różniące się często od tych tradycyjnych. Wielokrotnie Wam wspominałam, że w mojej diecie, takie domowego zdrowe wypieki, występują bardzo często. W tym brownie się zakochałam- słodkie, ciężkie i wilgotne. Co więcej, z ulubioną kaszą jaglaną. Słodzone bananem, daktylami i odrobiną ksylitolu. Wypróbujcie!


KONKURS „Bake&Play #zostanwdomu”

Zanim jednak przepis, chciałam Was serdecznie zaprosić do udziału w konkursie „Bake&Play #zostanwdomu” skierowanym dla młodych pasjonatów cukiernictwa w wieku 15-19 lat. W tym roku mam ogromną przyjemność być ambasadorką tego konkursu i promować to wyjątkowe wydarzenie.

Czas trwania: 10 kwietnia 2020 r. – 10 maja 2020 r.

Wiek: 15-19 lat

Zadanie konkursowe: przygotować ciasto pieczone, sfotografować je umieszczając na zdjęciu karteczkę „Bake&Play #zostanwdomu”, swoje zgłoszenie (przepis + 3 zdjęcia) zamieścić na specjalnej grupie na Facebooku.

Nagrody:

1 m. Mikser KitchenAid

2 m. Słuchawki JBL

3 m. Blender Bosch

Szczegóły i regulamin KLIK

Jest o co powalczyć! Zapraszam do wspólnej zabawy 😉

A teraz obiecane wegańskie brownie z kaszy jaglanej!

SKŁADNIKI

(na niewielką blaszkę 15×22 cm)

Brownie:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 ml napoju kokosowego (lub inne mleka roślinnego)
  • 100 g daktyli suszonych bez pestek
  • szczypta soli
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 większy dojrzały banan (220 g ze skórką)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 20 g mąki kokosowej
  • 20 g naturalnego gorzkiego kakao
  • 1 łyżka ksylitolu (15 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • odrobina oliwy do natłuszczenia blaszki
  • 50 g orzechów włoskich (na górę ciasta)

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod zimną bieżącą wodą, aż woda nie będzie mętna. Następnie przelać wrzątkiem, pozostawić na sicie do odsączenia. W garnku zagotować napój kokosowy. Wsypać kaszę, daktyle i sól. Gotować pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie płyn.

Po tym czasie gorącą przełożyć do malaksera, dodać również masło orzechowe i banana, zblendować. Następnie dać połamaną na kostki czekoladę, poczekać, aż się rozpuści i również zmiksować. Na koniec do masy wmieszać mąkę kokosową, kakao, ksylitol i cynamon.

Czekoladowe, gęste i wciąż ciepłe ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą blaszki lub żaroodpornego naczynia o wymiarach  15×22 cm. Na górę wysypać orzechy włoskie, docisnąć je dłonią do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25-30 minut. Następnie wyjąć i wystudzić. Schłodzić w lodówce. Smacznego!


RADY

  • zamiast napoju kokosowego można użyć mleka migdałowego, sojowego itp. Ksylitol można zastąpić innym słodzidłem, np. cukrem trzcinowym.

bananycynamonczekolada gorzkadaktylekasza jaglanaksylitolmąka kokosowamasło orzechowe
29 komentarzy
10
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Focaccia z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi
następny
Musztardowy chleb żytni na zakwasie

Zobacz również

Tort bezowy z mango i kokosem

Tort bezowy Banoffee

Torcik brownie malinowy

Tort bezowy Dacquoise

Tarta Creme Brulee

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Szybkie pancakes w zdrowszej wersji

29 komentarzy

Joanna 14 kwietnia 2020 - 11:34

Czy można dodac zwykle mleko? 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 14 kwietnia 2020 - 13:10

Tak, ale wiadomo- brownie nie będzie już wegańskie ☺️

odpowiedz
Joanna 14 kwietnia 2020 - 19:16

Haha tak wiem wiem 😁 nie przeszkadza mi to 😜

odpowiedz
Ania 25 kwietnia 2020 - 14:26

Czy można czymś zastąpić daktyle?

odpowiedz
Justyna Dragan 25 kwietnia 2020 - 22:54

Daktyle dają brownie sporą słodycz, można je zastąpić np rodzynkami, morelami suszonymi lub pominąć i dać wiecej ksylitolu 😉

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska 15 kwietnia 2020 - 19:00

Super przepis. Nie mogę spożywać w ogóle nabiału, więc takie przepisy to dla mnie ratunek 🙂

odpowiedz
Klaudia 1 grudnia 2020 - 13:24

Czy można zamiast czekolady dodać tyle samo gram kakao?

odpowiedz
Justyna Dragan 1 grudnia 2020 - 23:42

Zdecydowanie nie :). Polecam pozostać jednak przy czekoladzie.

odpowiedz
Marta 19 kwietnia 2020 - 16:14

A czy można czymś zastąpić banana?

odpowiedz
Justyna Dragan 19 kwietnia 2020 - 17:24

Mozesz pominąć, ale daj wtedy więcej daktyli lub ksylitolu ☺️

odpowiedz
Ola 24 kwietnia 2020 - 17:19

Wspaniałe ciasto! Bardzo polecam 🙂 Ja trochę zmodyfikowałam, bo zamiast masła orzechowego dodałam zmielone, prażone migdały!

odpowiedz
Justyna Dragan 25 kwietnia 2020 - 13:37

Cieszę się! 😉

odpowiedz
Pauka 27 kwietnia 2020 - 09:57

A czy można zamiast maki kokosowej dodać inna?

odpowiedz
Justyna Dragan 27 kwietnia 2020 - 09:59

Tak, np. owsianą lub ryżową 😉

odpowiedz
Kasia 18 maja 2020 - 11:12

Zawsze ciekawi mnie czy mogę zamiast jako i czekolady dać katob. Mam w 3 postaciach, płyn, sypki i strąki 😀

odpowiedz
Agata 27 lutego 2021 - 15:58

Mega pyszne, robię właśnie trzeci raz 😍

odpowiedz
Sernik jaglany na zimno z wiśniami - Justyna Dragan 24 lipca 2020 - 11:29

[…] by Justyna Dragan 14 lipca 2017 autor Justyna Dragan 14 lipca 2017 Sernik jaglany z wiśniami podany na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła orzechowego. Na górze czerwona galaretka ze świeżymi owocami. To kolejny ciekawy przepis na ciasto bez pieczenia. Zapisujcie, udostępniajcie i korzystajcie! Trzymam kciuki za udane słodkości 🙂 A w wolnej chwili zerknijcie także na brownie z kaszy jaglanej! […]

odpowiedz
Iwona 29 września 2020 - 13:30

Witam, czy można użyć zwykłej mąki pszennej?

odpowiedz
Justyna Dragan 30 września 2020 - 06:53

Tak 😉

odpowiedz
Paulina 2 października 2020 - 19:07

Wyszedł super, bardzo fajny przepis. Na pewno nie raz powtórzę to ciasto!

odpowiedz
Kobieca Strona Dietetyki 5 października 2020 - 14:06

Wygląda super 🙂 Robiłam brownie z fasoli, więc teraz czas na ciasto z kaszy jaglanej <3

odpowiedz
Krysia 3 listopada 2020 - 23:16

Mój tato kocha wypieki, zastanawiam się czy nie zrobię mu takiego ciasta na jego 40 urodziny 🙂 Czy można jeszcze zastosować inne alternatywy jezeli chodzi o daktyle? Mozna dodać na przykład figi?

odpowiedz
Justyna Dragan 7 listopada 2020 - 13:58

Śmiało! 😉

odpowiedz
agata 16 listopada 2020 - 22:52

powiem tak, uwielbiam jedzenie naprawdę 🙂 ale ze względu na dietę i ćwiczenia wszystkiego zjesc nie moge niestety 🙁 Dlatego ostatnio licze kalorię i dbam trochę o siebie bardziej aby móc zjeść wszystko ale w odpowiednim deficycie kalorycznym,

odpowiedz
Kornelia 15 stycznia 2021 - 14:41

Wow! Jakie gęste, ta konsystencja mnie zachwyciła! :O do tej pory wszystkie były tak rzadkie, że ledwo udawało mi się ukroić kawałek i przełożyć na talerzyk…

odpowiedz
Magda 1 lutego 2021 - 23:03

Czy zamiast kaszy jaglanej może być kuskus ?

odpowiedz
Justyna Dragan 5 lutego 2021 - 22:36

Myślę, że tak, choć tej wersji nie próbowałam. Na pewno kuskus wchłonie inną ilość płynu.

odpowiedz
Kornelia 1 kwietnia 2021 - 13:03

:O o mamo! 😀 aż bym zjadła… a czy zamiana mleka roslinnego na zwykle przejdzie? i mąki koko na zwykłą? 😀

odpowiedz
Agata 16 kwietnia 2021 - 16:24

Dzięki za przepis, palce lizać! ^_^

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Tort bezowy Banoffee

  • 2

    Kardamonki

  • 3

    Torcik brownie malinowy

  • 4

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 5

    Tort bezowy Dacquoise

  • 6

    Tarta Creme Brulee

  • 7

    Sernik z masłem orzechowym

  • 8

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 9

    Tradycyjne pączki

  • 10

    Piernik staropolski

  • 11

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 12

    Fit kopytka twarogowo-kukurydziane

  • 13

    Perfekcyjne bezy-PORADY

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Lemon Curd- przepis podstawowy
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Martyna o Lekki jogurtowiec z galaretką i truskawkami
  • Ania o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Agata o Wegańskie brownie z kaszy jaglanej

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwiel Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwielbiam chodzić w lecie na targ, gdzie królują polskie świeże owoce 🥰🥰 Nie pogardzę słodką truskawką, kwaskowatą porzeczką czy też soczystą maliną 😋 Już rozmyślam o kolorowych wypiekach 😍 Zdjęcie dla rozchmurzenia tych mało pogodnych dni ❤️ #foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#jogurt#fruits
Na Dzień Mamy 😎 Może na Dzień Dziecka! Wiem, Na Dzień Mamy 😎
Może na Dzień Dziecka!
Wiem, że do tych dni jeszcze trochę czasu, ale warto ZAPISAĆ ten post i wrócić do niego w odpowiednim czasie 😎😁 Te bezy cieszą oko!!! ❤️❤️❤️ Przepis poniżej ❤️

Składniki: (na 12 sztuk)

Bezy:
170 g białek w temperaturze pokojowej
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny 
odrobina zielonego barwnika w żelu

Krem:
250 g śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
20 g cukru pudru
kilka łyżek puree malinowego (malin zblendowanych i przetartych przez sito)
odrobina czerwonego/różowego barwnika

Do dekoracji:
pestki granatu
pistacje, posiekane
liofilizowane truskawki, pokruszone 

Przygotowanie:

Uwaga! Przygotowujemy podobnie jak w przepisie na blogu na „Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami” (link w BIO ‼️‼️). Różnice: 

➡️ Rękaw cukierniczy przez który szprycowałam bezy, najpierw od środka wysmarowałam w trzech miejscach zielonym barwnikiem (polecam robić to wykałaczką) i dopiero wtedy napełniłam worek pianą z białek. Dzięki temu wyszprycowane bezy nabrały zielonkawego odcieniu w niektórych miejscach. Spytacie, jaką tylkę cukierniczą użyłam 😉 ➡️ duża otwarta gwiazda :). Jeśli macie barwnik w proszku, wystarczy dodać do niego kilka kropel wody, by upłynnić konsystencje ☺️.

➡️ Bezy wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i od razu obniżyłam do 100 st.C. Piekłam przez 2 godziny z funkcją termoobieg. Po tym czasie pozostawiłam na całą noc w uchylonym piekarniku.

➡️ Puree malinowe należy dodać tylko do połowy kremu. By dodatkowo podbić kolor, można dodać ociupinkę czerwonego lub różowego barwnika. Puree przygotujecie blendując i przecierając maliny przez sito. Ile go dodać? Kilka łyżek. Tak, by nie rozrzedzić za mocno kremu.

➡️ Kremy (biały i różowy) przełożyłam do rękawa cukierniczego (ponownie z tylką w kształcie dużej otwartej gniazdy) tak, by po jednej stronie worka był krem biały, a po drugiej- krem różowy. Szprycując kremy się łączą, a kolory pięknie i subtelnie przechodzą przez siebie.

Smaaacznego❤️❤️

#foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynk Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynkę ! 😬😂 A to naprawdę prostaaa sprawa ❤️ Nic wymyślnego, skupienie uwagi przede wszystkim na ładnym wykończeniu 😊 Chętni na przepisior? 😁 #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbl To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbliższy tydzień mało satysfakcjonujące 😬 ☔️☔️ Gdy za oknem szaro buro, postarajmy się pokolorować nieco w naszych kuchniach 😎 Tarta Creme Brulee ozdobiona świeżymi owocami to dobry pomysł. Też tak sądzisz?😁 Link w bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#cremebrulee @foodfluffer @hautescuisines
Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojony Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojonych 😉 Odetchnij ➡️ trzy głębokie wdechy ➡️ jedna pozytywna myśl ➡️ i przeżyj ten wtorek tak, jak chcesz! 😎🙌 Dzień dobry!!! #minimalism  #food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#justynadragan#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#recipe
Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie żałujcie sobie tabliczki mlecznej, gorzkiej, z orzechami, Oreo czy tam karmelowej. Czekolada do kawy, ciasta, deseru, naleśników... do wszystkiego 😬😅 Ahhh jaki to jest wdzięczny produkt 🍫🍫🍫 Na zdjęciu meeega czekoladowe babeczki z kremem Toffifee. Link do przepisu przypominam w bio @justyna_dragan ❤️ Pięknego dnia dla Was 😘 #justynadragan#cupcakes#toffifee#foodie#delicious#cookies#ciasto#tort#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#peach @thebakefeed #thebakefeed @thefeedfeed #feedfeed
Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niec Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niech to będzie trafna przypominajka o ŚNIADANIU 😉 A Pomysłów na śniadanie szukaj na: ➡️ www.justynadragan.pl  i w Cytrynce 🍋🍋📚📚 Dobrego dnia kochani!! #justynadragan#pancakes#placuszki#heatlhyfood#sweet#foodpick#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#blueberries
Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Zróbcie sobie dobrą kawkę dzisiaj! A jak nie macie gdzie, nie macie w czym lub wolicie, gdy ktoś Wam zdobi tooo.... ➡️➡️ @slodkawa służy pomocą 😁🙌🙌 i nie tylko! Na Śląsku jest masa miejscówek, które mimo tych dziwnych i ciężkich dla gastro czasów działa na wynos ❤️🥰___ ‼️‼️‼️ Mam pomysł ! 😎 Idąc za ideą #wspieramgastro napisz nazwę swojej ULUBIONEJ KAWIARNI/PIEKARNI/RESTAURACJI ITP.(a najlepiej ją oznacz 🙌). i dopisz do niej miasto, w której się znajduje. Może dzięki Twojemu poleceniu, koleżanka z poniższego komentarza mieszkająca w pobliżu lub będąca przejazdem wpadnie do tej miejscówki ❤️ Czekam na Wasze rekomendacje !!! Zaraz wstawię w komentarzu swoją pyszną listę ze Śląska 😘#justynadragan#coffe#coffeetime#coffeelover#coffeevibesfoodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#follow#followme#recipe
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT