Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
0
Bez kategoriiChleby na zakwasieDIETYPIECZYWOPrzepisy wegańskie

Musztardowy chleb żytni na zakwasie

by Justyna Dragan 19 kwietnia 2020
autor Justyna Dragan 19 kwietnia 2020

Mój zakwas hula w najlepsze! Z dnia na dzień staje się coraz silniejszy i dojrzały. Dzisiejszy bochenek Was zaskoczy. To musztardowy chleb pieczony na zakwasie i na dwóch rodzajach mąki żytniej. Dodatkowo znajdziemy tu nasiona słonecznika i siemię lniane. Musztarda nadaje wypiekowi zarówno głębszy kolor, jak i ciekawy smak. Przepis do zapisania i upieczenia przy najbliższej okazji! 😉


SKŁADNIKI

(na jeden bochenek)

Ciasto:

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 ml letniej wody
  • 20 g miodu
  • 100 g musztardy
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 250 g mąki żytniej razowej 2000
  • 30 g siemienia lnianego
  • 80 g łuskanego słonecznika
  • 10 g soli

Dodatkowo:

  • 20 g łuskanego słonecznika do posypania
  • odrobina oliwy i mąki żytniej razowej do przygotowania keksówki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 4 godziny, aż ciasto urośnie i będzie miało napowietrzoną strukturę.

Keksówkę o wymiarach 9×30 cm natłuścić oliwą i obsypać mąką żytnią razową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię zwilżoną w wodzie łyżką. Posypać słonecznikiem (20 g) i pozostawić w ciepłym miejscu przykrywając ściereczką na około 4 godziny, aż ciasto urośnie po same brzegi keksówki.

Piekarnik rozgrzać do 220 st.C umieszczając na dole blaszkę z gorącą wodą. Włożyć chleb, ścianki piekarnika spryskać wodą. Piec przez około 45-50 minut. Po 20 minutach pieczenia należy wyjąć blaszkę z wodą i zapiekać chleb dalej. Jeśli ziarna słonecznika za szybko się rumienią, nakrycie chleb kawałkiem papieru do pieczenia (ja to zrobiłam po 30 minutach pieczenia)

Wyjąć z piekarnika oraz keksówki i od razu umieścić na kratce do studzenia. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!


RADY

  • czas wyrastania chleba może ulec zmianie, należy go kontrolować. Uzależnione jest to m.in. od mocy zakwasu i temperatury panującej w pomieszczeniu. W chłodniejsze zimowe dni chleb będzie wyrastał dłużej niż w lecie. Pamiętajcie, że chleb jest gotowy do pieczenia, gdy urośnie po same krawędzie formy.
Szukasz więcej przepisów na chleby na zakwasie? Zajrzyj TUTAJ

mąka żytniamąka żytnia razowamusztardasiemię lnianesłonecznik
17 komentarzy
4
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Wegańskie brownie z kaszy jaglanej
następny
Lekki jogurtowiec z galaretką i truskawkami

Zobacz również

Kardamonki

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Drożdżówki z kremem patissiere i żurawiną

Bułki pszenne na zakwasie

Podstawowy chleb pszenny na zakwasie

Tarta migdałowa z jabłkami i cynamonem

Bagietki pszenne na zaczynie poolish

Galette z rabarbarem

17 komentarzy

Monika 19 kwietnia 2020 - 10:54

Az poczulam zapach wyjmowanego chleba z pieca <3

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska 21 kwietnia 2020 - 10:52

Niestety nie mam zakwasu:( ale chlebek wygląda tak pięknie, że mam ochotę od razu go zjeść 🙂

odpowiedz
Kasia 18 maja 2020 - 11:09

To jest jeszcze lepszy chleb niż miodowy, no złoto 💪🏻👑

odpowiedz
Kasia 1 czerwca 2020 - 09:30

Czy można chleb zostawić do wyrastania na noc?

odpowiedz
Oliwia 17 czerwca 2020 - 21:36

Ten chleb to mój faworyt, piekę go piąty raz z rzędu (modyfikuje tylko dodatki) wychodzi idealny za każdym razem, pięknie skarmelizowany z wierzchu i aromatyczny… Ulubieniec całej rodziny! Pysznie kwaskowaty i długo trzyma świeżość, skórka wychodzi perfect! ❤️

odpowiedz
Asia 3 sierpnia 2020 - 11:42

Jaka musztarda najlepiej nadaje się do tego chlebka.

odpowiedz
Henio 12 listopada 2020 - 17:53

Przepraszam za wykopalisko, ale aż 200gram zakwasu?
Czy może 20gram?
Chlebek wyglada fajnie.

odpowiedz
Podstawowy chleb pszenny na zakwasie - Justyna Dragan 13 sierpnia 2020 - 08:37

[…] już mnóstwo przepisów na chleb foremkowy na zakwasie, np. klasyczny żytni, z cukinią albo ten musztardowy. Czas moi drodzy podnieść poprzeczkę! Czas dokarmić zakwas inną mąką niż żytnią i […]

odpowiedz
Teresa Skotnicka 13 sierpnia 2020 - 14:01

Justynko, gratuluję wspaniałych chlebków i innych wypieków. Ten w garnku, a właściwie pod garnkiem kusi swoim wyglądem. Od lat piekę chlebki na zakwasie i z pewnością skorzystam z Twoich przepisów A co do poprzeczki…podnoś jak najwyżej:) Pozdrawiam serdecznie:)

odpowiedz
Justyna Dragan 13 sierpnia 2020 - 16:34

Bardzo się cieszę, życzę udanych bochenków! 😁

odpowiedz
Henio 12 listopada 2020 - 17:54

Przepraszam za wykopalisko, ale aż 200gram zakwasu?
Czy może 20gram?
Chlebek wyglada fajnie.

odpowiedz
Justyna Dragan 12 listopada 2020 - 19:11

tak dokładnie 😉 200 g

odpowiedz
Marcin 4 stycznia 2021 - 05:31

Pytanie. W przepisie podstawowym, ciasto od razu idzie do formy i tam rośnie przez 8h. Tutaj 4hw misce i 4h w formie (tak bardziej standardowo). Skąd ta różnica?

odpowiedz
Jula 10 stycznia 2021 - 11:16

Z mojego doświadczenia wynika, że po takim dwukrotnym wyrastaniu chleb jest właśnie lepiej wyrośnięty i ma lepszą strukturę miąższu.

odpowiedz
Chleb marchewkowy z rodzynkami i orzechami włoskimi - Justyna Dragan 17 sierpnia 2020 - 23:08

[…] […]

odpowiedz
Henio 13 listopada 2020 - 19:10

Dziekuje. Wyszedł całkiem całkiem , choć mało.urósł.

odpowiedz
Magda 6 kwietnia 2021 - 14:41

Upiekłam ten chleb na święta, wszyscy się zachwycali! Z pewnością zagości na stałe w moim jadłospisie, szczególnie, że jest mega prosty 🙂
Zastosowałam też nocne wyrastanie w lodówce (blaszkę owinęłam folią, żeby nie wysychał), wyrósł pięknie! Wyjęłam go około 1-1,5h przed wypiekiem, żeby się trochę ogrzał.

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Tort bezowy Banoffee

  • 2

    Kardamonki

  • 3

    Torcik brownie malinowy

  • 4

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 5

    Tort bezowy Dacquoise

  • 6

    Tarta Creme Brulee

  • 7

    Sernik z masłem orzechowym

  • 8

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 9

    Tradycyjne pączki

  • 10

    Piernik staropolski

  • 11

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 12

    Fit kopytka twarogowo-kukurydziane

  • 13

    Perfekcyjne bezy-PORADY

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Lemon Curd- przepis podstawowy
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Martyna o Lekki jogurtowiec z galaretką i truskawkami
  • Ania o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Agata o Wegańskie brownie z kaszy jaglanej

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwiel Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwielbiam chodzić w lecie na targ, gdzie królują polskie świeże owoce 🥰🥰 Nie pogardzę słodką truskawką, kwaskowatą porzeczką czy też soczystą maliną 😋 Już rozmyślam o kolorowych wypiekach 😍 Zdjęcie dla rozchmurzenia tych mało pogodnych dni ❤️ #foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#jogurt#fruits
Na Dzień Mamy 😎 Może na Dzień Dziecka! Wiem, Na Dzień Mamy 😎
Może na Dzień Dziecka!
Wiem, że do tych dni jeszcze trochę czasu, ale warto ZAPISAĆ ten post i wrócić do niego w odpowiednim czasie 😎😁 Te bezy cieszą oko!!! ❤️❤️❤️ Przepis poniżej ❤️

Składniki: (na 12 sztuk)

Bezy:
170 g białek w temperaturze pokojowej
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny 
odrobina zielonego barwnika w żelu

Krem:
250 g śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
20 g cukru pudru
kilka łyżek puree malinowego (malin zblendowanych i przetartych przez sito)
odrobina czerwonego/różowego barwnika

Do dekoracji:
pestki granatu
pistacje, posiekane
liofilizowane truskawki, pokruszone 

Przygotowanie:

Uwaga! Przygotowujemy podobnie jak w przepisie na blogu na „Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami” (link w BIO ‼️‼️). Różnice: 

➡️ Rękaw cukierniczy przez który szprycowałam bezy, najpierw od środka wysmarowałam w trzech miejscach zielonym barwnikiem (polecam robić to wykałaczką) i dopiero wtedy napełniłam worek pianą z białek. Dzięki temu wyszprycowane bezy nabrały zielonkawego odcieniu w niektórych miejscach. Spytacie, jaką tylkę cukierniczą użyłam 😉 ➡️ duża otwarta gwiazda :). Jeśli macie barwnik w proszku, wystarczy dodać do niego kilka kropel wody, by upłynnić konsystencje ☺️.

➡️ Bezy wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i od razu obniżyłam do 100 st.C. Piekłam przez 2 godziny z funkcją termoobieg. Po tym czasie pozostawiłam na całą noc w uchylonym piekarniku.

➡️ Puree malinowe należy dodać tylko do połowy kremu. By dodatkowo podbić kolor, można dodać ociupinkę czerwonego lub różowego barwnika. Puree przygotujecie blendując i przecierając maliny przez sito. Ile go dodać? Kilka łyżek. Tak, by nie rozrzedzić za mocno kremu.

➡️ Kremy (biały i różowy) przełożyłam do rękawa cukierniczego (ponownie z tylką w kształcie dużej otwartej gniazdy) tak, by po jednej stronie worka był krem biały, a po drugiej- krem różowy. Szprycując kremy się łączą, a kolory pięknie i subtelnie przechodzą przez siebie.

Smaaacznego❤️❤️

#foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynk Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynkę ! 😬😂 A to naprawdę prostaaa sprawa ❤️ Nic wymyślnego, skupienie uwagi przede wszystkim na ładnym wykończeniu 😊 Chętni na przepisior? 😁 #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbl To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbliższy tydzień mało satysfakcjonujące 😬 ☔️☔️ Gdy za oknem szaro buro, postarajmy się pokolorować nieco w naszych kuchniach 😎 Tarta Creme Brulee ozdobiona świeżymi owocami to dobry pomysł. Też tak sądzisz?😁 Link w bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#cremebrulee @foodfluffer @hautescuisines
Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojony Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojonych 😉 Odetchnij ➡️ trzy głębokie wdechy ➡️ jedna pozytywna myśl ➡️ i przeżyj ten wtorek tak, jak chcesz! 😎🙌 Dzień dobry!!! #minimalism  #food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#justynadragan#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#recipe
Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie żałujcie sobie tabliczki mlecznej, gorzkiej, z orzechami, Oreo czy tam karmelowej. Czekolada do kawy, ciasta, deseru, naleśników... do wszystkiego 😬😅 Ahhh jaki to jest wdzięczny produkt 🍫🍫🍫 Na zdjęciu meeega czekoladowe babeczki z kremem Toffifee. Link do przepisu przypominam w bio @justyna_dragan ❤️ Pięknego dnia dla Was 😘 #justynadragan#cupcakes#toffifee#foodie#delicious#cookies#ciasto#tort#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#peach @thebakefeed #thebakefeed @thefeedfeed #feedfeed
Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niec Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niech to będzie trafna przypominajka o ŚNIADANIU 😉 A Pomysłów na śniadanie szukaj na: ➡️ www.justynadragan.pl  i w Cytrynce 🍋🍋📚📚 Dobrego dnia kochani!! #justynadragan#pancakes#placuszki#heatlhyfood#sweet#foodpick#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#blueberries
Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Zróbcie sobie dobrą kawkę dzisiaj! A jak nie macie gdzie, nie macie w czym lub wolicie, gdy ktoś Wam zdobi tooo.... ➡️➡️ @slodkawa służy pomocą 😁🙌🙌 i nie tylko! Na Śląsku jest masa miejscówek, które mimo tych dziwnych i ciężkich dla gastro czasów działa na wynos ❤️🥰___ ‼️‼️‼️ Mam pomysł ! 😎 Idąc za ideą #wspieramgastro napisz nazwę swojej ULUBIONEJ KAWIARNI/PIEKARNI/RESTAURACJI ITP.(a najlepiej ją oznacz 🙌). i dopisz do niej miasto, w której się znajduje. Może dzięki Twojemu poleceniu, koleżanka z poniższego komentarza mieszkająca w pobliżu lub będąca przejazdem wpadnie do tej miejscówki ❤️ Czekam na Wasze rekomendacje !!! Zaraz wstawię w komentarzu swoją pyszną listę ze Śląska 😘#justynadragan#coffe#coffeetime#coffeelover#coffeevibesfoodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#follow#followme#recipe
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT