Foremkowych chlebów na zakwasie znajdziecie już co niemiara (klik klik). Ten marchewkowy ponownie upieczemy w keksówce, a oprócz wspomnianej marchewki, wzbogacimy jego smak o rodzynki i prażone orzechy włoskie (polecam prażyć na suchej patelni lub w piekarniku). Ciekawi smaku? Delikatnie słodki, orzechowy i ciężkawy. Upieczcie!
Zobacz także:
SKŁADNIKI
(na jeden bochenek)
Ciasto:
- 180 g aktywnego zakwasu (u mnie starter zakwasu żytniego z lodówki dokarmiłam w całości mąką pszenną chlebową i wodą w proporcji 1:1)
- 250 ml wody
- 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 80 g startej marchewki
- 80 g prażonych orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 12 g soli
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek i mąka pełnoziarnista do przygotowania keksówki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać dłonią do połączenia, krótko wyrobić (ciasto będzie klejące). Przełożyć je do natłuszczonej oliwą i obsypanej mąką keksówki o wymiarach 9×30 cm. Zwilżoną w wodzie dłonią lub łyżką wyrównać powierzchnię chleba. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu, aż chleb urośnie, aż po same brzegi keksówki (u mnie trwało to niecałe 4 godziny, czas będzie się różnić w zależności od temperatury w pomieszczeniu i mocy Waszego zakwasu).
Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do 220 st.C, umieszczając w piekarniku blaszkę z gorącą wodą. Wstawić chleb, piec przez około 45 minut do ładnego zarumienienia. Po pierwszych 20 minutach należy wyjąć blaszkę z wodą i kontynuować pieczenie już w suchym piekarniku (bez pary).
Po upieczeniu od razu wyjąć chleb z keksówki i przełożyć na kratkę do studzenia. Smacznego!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 kromka (1/20 chleba) | cały chleb | |
wartość energetyczna | 137,7 kcal | 2754 kcal |
białko | 4,4 g | 88,0 g |
tłuszcz | 3,0 g | 60,7 g |
węglowodany | 24,3 g | 485,9 g |
1 komentarz
pychota. wolę takie lekko słodkie chlebki niż ciasta 😉