11,1K
No tak… pochłonęłam ten bochenek migiem! Domowy pszenno-żytni na zakwasie. Z zewnątrz nic nadzwyczajnego, ale po przekrojeniu wielkie zdziwienie, zarówno wizualne, jak i smakowe! Ogrom okrągłych kuleczek, które bardzo intrygują. Te kuleczki to oczywiście ciecierzyca, uwielbiam ją pod każdą postacią! Mówię Wam, w chlebie smakuje cudownie. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis, ale najpierw wyhodujcie swój własny zakwas chlebowy– jest tutaj niezbędny!
Składniki: (na jeden spory bochenek)
220 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej chlebowej
400 g wody
400 g wody
15 g soli
40 g miodu
250 g ugotowanej ciecierzycy (ze słoika lub ugotowanej samodzielnie)
odrobina masła i mąki żytniej do przygotowania keksówki
odrobina masła i mąki żytniej do przygotowania keksówki
Przygotowanie:
Do aktywnego zakwasu dodać wszystkie składniki (ciecierzycę odsączyć z wody) i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do długiej keksówki o wymiarach 10×30 cm, którą uprzednio wysmarować odrobiną masła i obsypać mąką, wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką i oprószyć z góry mąką żytnią. Pozostawić w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż ciasto urośnie prawie po same brzegi keksówki (w zależności od temperatury w pomieszczeniu, potrwa to około 4-6 h).
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po 30 minutach należy wyjąć naczynie z wodą i zapiekać chleb dalej.
Upieczony bochenek wyciągnąć z keksówki i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Rady:
Upieczony bochenek wyciągnąć z keksówki i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Rady:
- jeśli zakwas przechowujemy w lodówce (tzw. starter), należy go wyjąć, dokarmić taką samą ilością wody oraz mąki, np. po 50 g (lub więcej) i pozostawić na kilka godzin, by się uaktywnił (wyraźnie urośnie i pojawią się pęcherzyki powierza). Wtedy dopiero można przystąpić do przygotowania chleba (wymieszania zakwasu z resztą składników). Podczas dokarmiania zwróćcie uwagę na ogólną wagę zakwasu tak, by wystarczyło na upieczenie bochenka z powyższego przepisu i zachowanie jeszcze odrobiny zakwasu na kolejne wypieki (starter, który powędruje do lodówki, wystarczy 1 łyżka).
- można użyć gotowej, ugotowanej już ciecierzycy ze słoika lub kupić surową i ugotować samemu.
- czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić- kwestia piekarnika. Podobnie jak czas wyrastania chleba w keksówce. W lecie, gdy jest ciepło, chleb wyrośnie szybciej niż w zimowe chłodne dni, gdy temperatura w pomieszczeniu jest niższa.
- polecam piec chleb na którymś z dolnych pięter piekarnika, by spód bochenka lepiej się dopiekł, a skórka nie przypaliła.
- pieczenie w zaparowanym piekarniku (blaszka z gorącą wodą) korzystnie wpływa na skórkę chleba i wspomaga wyrastanie.
17 komentarzy
Justynko, zatem znów ogromne gratulacje :). Brawo 🙂 !
A co do chleba, to wygląda bardzo apetycznie :).
Czy coś innego moze być zamiast ciecierzycy?
A jeśli już to czy taka z puszki też może być?
Jeśli nie dam ciecierzycy to czy chleb wyjdzie?
Świetny blog!! Zapraszam do siebie na odrobinę motywacji 🙂
Nie jadłam nigdy ciecierzycy, chleb piekę sama dopiero od miesiąca
Polecam spróbować!! 🙂
Pyszności 🙂 Koniecznie muszę wypróbować, bo lubię takie dodatki do chleba 🙂
Koniecznie! 😀
Połączenia idealne istnieją *-*
😉
mmm musi być przepyszny 🙂
Polecam!!
Witam,
Czy można użyć innego typu mąki pszennej? Wykorzystałem już pełnoziarnistą a w domu tylko żytnia i pszenne typ niżej niż 720
Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku 2021.
Można na żytniej 😉
Bardzo fajny przepis. Czy mogę pominąć miód? Nie lubię słodyczy w chlebie.
Miód w tej ilości nie wpływa na to, że chleb będzie słodki. Miód pomaga chlebkowi rosnąć…
Czy może być coś innego niż ciecierzyca?, Czy bez niej chleb wyjdzie nie zmieniajac pozosotalych skladnikow?
Ostatecznie, mam puszke ciecierzycy, czy taka się nadaję?
Witaj Justyno😀
Chleb upiekłam dziś rano i jest przepyszny, będzie często gościł na naszym stole.
Dziękuję.