58,3K
Zdrowe babeczki z czerwonej fasoli- wilgotne, soczyste i idealnie słodkie. Nie obawiajcie się tej fasoli w składzie. Gdy poczęstujecie swoich znajomych lub rodzinę, będą mieli niemały problem z odgadnięciem podstawowego składnika. Babeczki nie zawierają mąki ani białego cukru, bez wyrzutów możecie zjeść kilka sztuk. Jedna sztuka ma około 122 kcal. Osobiście jestem ich wierną fanką i często je piekę. Polecam serdecznie!
Składniki: (na 8 sztuk)
1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
1 dojrzały banan
50 g miodu
2 jajka
50 g masła orzechowego
15 g naturalnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
15 g naturalnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Czerwoną fasolę odsączyć. Wszystkie składniki zmiksować blenderem do gładkości. Powstałą czekoladową masę przelać do 8 gniazd metalowej formy na muffinki, które natłuścić, np. olejem lub masłem. Napełniamy do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do ładnego wyrośnięcia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia (babeczki delikatnie opadną). Smacznego!
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do ładnego wyrośnięcia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia (babeczki delikatnie opadną). Smacznego!
Rady:
- Nie polecam piec w papierowych papilotkach, gdyż babeczki do nich przywierają i sporo ciasta zostaje na papierze. Można natomiast użyć silikonowych foremek- tych nie trzeba niczym natłuszczać.
- Babeczki na zdjęciach polałam zdrową polewą z miodu i kakao. Zainspiruj się!
18 komentarzy
Desery zrobione z czerwonej fasoli mi osobiście bardzo smakują a do tego są zdrowe !
Zapraszam LIFEBYSISTERS.BLOGSPOT.COM
ależ nabrałam ochoty na pieczenie 😉
Czym można zastąpić masło orzechowe? Nie jestem jego wielbicielka 😉
W babeczkach nie jest ono bardzo wyczuwalne 🙂
Można pominąć.
Upiekłam. Babeczki były w środku wilgotne, tak jakby miały konsystencję kremu. Czy takie powinny być, czy następnym razem piec dłużej? Są lekko-słonawe, pewnie od masła orzechowego?
Babeczki są wilgotne, ale na pewno nie powinny mieć konsystencji kremu. Następnym razem proszę piec dłużej i dokładnie odsączyć fasolę z puszki 🙂 Masło orzechowe polecam użyć 100% z orzechów. Pozdrawiam!
Czy masło firmy felix jest odpowiednie?
Niestety, nie korzystałam z niego do tej pory 🙂
Są masła o niebo lepszym składzie.
Super babeczki, dzieci zjadają, dzięki są przepis. Teraz spróbuję dodać jakiś bakali? Może posiekane daktyle?
Świetny pomysł ! 😉
Czy babeczki będą dobre bez dodania ksylitolu lub etyrolu?😮
Będą mało słodkie 😉
Jeszcze jedno pytanie – jaką funkcję piekarnika ustawić? Grzałka góra oraz dół? Czy masz sugestię na temat ilości erytrylolu, którą można dodać?
Kochana w przepisie podaje miód, jeśli chcesz go zastąpić ksylitolem/erytrolem to ilość najlepiej na smak- spróbuj i ewentualnie dosłódź. Pieczenie góra dół 😉
Zostanę w takim razie przy Twojej wersji, dziękuję za wskazówki! 😍
Ciekawy przepis, ale uprzedzam miłośników brownie, to nie smakuje jak czekolada:D Muszę się chyba pogodzic z faktem, ze nie znajdę zdrowego zamiennika lubianych przeze mnie słodyczy, mam wrażenie, ze próbowałam wszystkiego:) Fasola jest bardzo specyficzna w konsystencji, jedząc muffinka trochę to przeszkadza, jest tez bardzo mdła. Jestem chyba zbyt przyzwyczajona do mocnych, niefit smaków:)
Bardzo Ciekawy przepis, ale uprzedzam miłośników brownie, to nie smakuje jak czekolada:D Muszę się chyba pogodzic z faktem, ze nie znajdę zdrowego zamiennika lubianych przeze mnie słodyczy, mam wrażenie, ze próbowałam wszystkiego:) Fasola jest bardzo specyficzna w konsystencji, jedząc muffinka trochę to przeszkadza, jest tez bardzo mdła. Jestem chyba zbyt przyzwyczajona do mocnych, niefit smaków:)