Biszkopt jasny: Klasycznie wszystkie składniki biszkoptu w szczególności jajka powinny być w temperaturze pokojowej (wyjmijcie je z lodówki na około 2 godziny przed planowanym użyciem). Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Mąkę pszenną przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Białka przelać do czystej i suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać na niskich obrotach miksera. Gdy białka się spienią podkręcić obroty i dalej ubijać, aż do uzyskania sztywnej, śnieżnobiałej piany. Po odwrócenia miski do góry nogami, piana nie powinna spływać ze ścianek. Dopiero do tak ubitych białek dodawać stopniowo cukier- łyżka po łyżce za każdym razem miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści. Po dodaniu całego cukru, wlewać po kolei żółtka, dalej miksując na średnich obrotach. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i delikatnie wmieszać ją do piany przy pomocy szpatułki (już nie miksować!).
Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do kwadratowej blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Ja mam blaszkę odpinaną, więc wykładam papierem tylko dno i dopiero po wystudzeniu ostrym nożem oddzielam biszkopt od rantów formy.
Masę przełożyć do tej samej blaszki, w której piekliśmy biszkopt (24×24 cm) również wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W przypadku odpinanej formy, gdzie wykładamy papierem tylko dno, dopiero po wystudzeniu oddzielić makowo-kokosowy blat od rantów formy.
6 komentarzy
koniecznie muszę spróbować 😉
idealny dla mojej mamy 🙂 na lubi takie składniki 🙂
A nie trzeba proszku do pieczenia do biszkoptu ?
Proszek jest tutaj zbędny 😉 Dobrze ubite białka to klucz do sukcesu 🙂
świetnie wygląda 😀
Super…