Pszenno- żytnie bułki z pestkami dyni, bardziej ciężkie niż puszyste, odwzorowane na tych, które na co dzień kupić możemy w sklepach. Warto mieć je pod ręką, np. w pracy lub w szkole. Najlepsze chwilę po upieczeniu, gdy lekko przestygną. Świetnie się mrożą. Polecam!
SKŁADNIKI
(na 10 sztuk)
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 250 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżka miodu (20 g)
- 12 g soli
- 80 g pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 80 g pestek dyni
- zimna woda
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Na początku odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody, dodać miód oraz 30 g mąki pszennej. Dobrze wymieszać, odstawić na 30 minut, aż rozczyn zwiększy swoją objętość. Po tym czasie dodać do niego pozostałe składniki ciasta (resztę wody i mąki pszennej, mąkę żytnią razową, sól, pestki dyni i oliwę). Całość dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (hakiem). Potrwa to kilka minut, wyrobione ciasto będzie dosyć lepkie.
Miskę przykryć ściereczką, ciasto odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie krótko zagnieść na stolnicy oprószonej mąką, podzielić na 10 równych części. Uformować z nich okrągłe lub kwadratowe bułki. Każdą zanurzać z jednej strony w zimnej wodzie, następnie w pestkach dyni. Umieścić na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odległości). Odstawić na 20 minut do napuszenia.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Bułeczki piec przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Następnie wyjąć i jeszcze gorące przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
8 komentarzy
Uwielbiam domowe pieczywo, aczkolwiek zawsze przygotowuję z mąki razowej. Ostatnio na swoim blogu umieściłam przepis na bułki 🙂
Jak je później rozmrozić? Zostawić aż same się odmrożą? Do piekarnika?
Można pozostawić w temperaturze pokojowej (same się rozmrożą) lub włożyć na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Ewentualnie na chwilę do mikrofalówki 😉
Pozdrawiam!
Proszę o pomoc! To pierwsze bułki (w ogóle pierwsze pieczywo) jakie chce zrobić. Mam w domu tylko drożdże instant. Wiem, że 25g=7g suchych drożdży. Czy w przepisie mam postępowac z suchymi drożdżami, jak ze świeżymi? Dodać wodę, miód i mąkę, i odstawić? Będę bardzo wdzięczna za pomoc. 🙂
Dałabym 12 g suchych drożdży. Rozczyn drożdżowy niepotrzebny- drożdże od razu wyrobić z resztą składników 😉
Bułeczki są ogólnie przepyszne… Ale zastanawiam się czy coś robię źle czy po prostu taki przepis… Mianowicie bułeczki nie wychodzą mi takie fajne chrupiące co może być powodem?
Najlepsze!
Przepyszne 😍 ja dodałam słonecznik do środka, a na wierzch dynię